دوشنبه 5 آذر 1403

«به نام مادر» رمان انقلاب و امام است

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
«به نام مادر» رمان انقلاب و امام است

رحیم مخدومی گفت: «به نام مادر» سید میثم موسویان رمان انقلاب و امام است. مخاطب در این رمان علاوه بر آشنایی با یک قهرمان، با تاریخ انقلاب نیز آشنا می‌شود.

رحیم مخدومی گفت: «به نام مادر» سید میثم موسویان رمان انقلاب و امام است. مخاطب در این رمان علاوه بر آشنایی با یک قهرمان، با تاریخ انقلاب نیز آشنا می‌شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، در ایام جشن انقلاب و همزمان با روز نیروی هوایی، آئین رونمایی از کتاب «به نام مادر» با حضور خانواده خلبان شهید ابوالفضل مهدیار، نویسنده اثر سید میثم موسویان، رحیم مخدومی به عنوان کارشناس و منتقد، محمد حسنی، مدیرعامل انتشارات کتاب جمکران محمد حسنی، علی اکبر خوش گفتار مقدم، مدیر ستاد ملی کنگره شهدای استان قم و جمعی از رزمندگان و نویسندگان در دفتر انتشارات کتاب جمکران برگزار شد.

رحیم مخدومی در این نشست گفت: این کتاب رمان است. اگر زندگی شهید مزرعه‌ای باشد مثل این است که نویسنده آن را گنجینه‌ای بداند و یک مقدار از آن را گرفته و عمیق در آن وارد می‌شود و به گنج‌هایی می‌رسد و صدقه جاریه‌ای می‌شود که مدت‌ها قابل استفاده است. آقای موسویان این کار را کرده است. یک جورچین از زندگی شهید را برداشته و ورز داده است و رمانی خوب ساخته است.

وی افزود: تناسب شخصیت شهید با انقلاب که بی نام امام خمینی معنا ندارد به زیبایی در اثر آمده است. این کتاب جدای از اینکه زندگی شهید مهدیار است. رمان انقلاب و امام است. چون نکته‌ای از امام گره خورده به ابوالفضل مهدیار. اینکه امام برگ‌هایی دارد که وقتی آن‌ها را رو می‌کند توطئه‌های خیلی عظیم، خنثی می‌شود و مهدیار یکی از آن برگه‌هاست.

مخدومی درباره ویژگی‌های رمان «به نام مادر» گفت: تنوع از ویژگی‌های شخصیت‌های این رمان است. دوم اینکه منحصربه‌فردند. و بدون اینکه مستقیم به شخصیت‌هایی چون امام بپردازد در لایه‌های زیرین به آن پرداخته است. آدم‌های این قصه زیر سایه رهبری امام نقش‌آفرینی می‌کنند و در واقع به مخاطب، بخشی از شخصیت امام را نشان می‌دهد. شخصیت‌ها کلیشه‌ای نیستند. امام دست می‌انداخته و آدم‌هایی را از منجلاب بیرون می‌کشیده است و این کتاب رفته سراغ این شخصیت‌ها و اگر این‌ها گفته نشود به امام خمینی جفا شده است. تنوع شخصیت باعث جذابیت و خسته‌کننده نبودن داستان شده است. از دیگر ویژگی‌های کتاب تنوع راوی است و اینکه در هر فصلی چیزی کشف می‌شود. مشخص است زحمت زیادی برای کتاب کشیده شده است.

مخدومی اضافه کرد: مخاطب در این رمان علاوه بر آشنایی با یک قهرمان، با تاریخ انقلاب آشنا می‌شود. با زبانی داستانی اطلاعات زیادی از تاریخ داده است. و این متاع ارزشمندی است برای جوان امروز.

در ادامه نویسنده اثر سید میثم موسویان در پاسخ به این سوال که چرا چنین فرم و ترکیبی برای کتاب انتخاب کرده گفت: ماجرایی که شهید مهدیار به آن گره خورده است ماجرایی بسیار پیچیده است. از کودتای نوژه قرائت‌های بسیار و ضدونقیضی وجود دارد. با استفاده از این سوژه آن را گره زدم به ضدقهرمان کتاب قبلی (بی نام پدر) و با شخصیت‌هایی که در دنیای خودم وجود دارند شخصیت‌های کتاب را ساختم.

نویسنده کتاب به نام مادر در بیان دلیل انتخاب این سوژه و شهید نیز اشاره کرد: از نقاط عجیب زندگی شهید عنایت حضرت زهراست. وقتی با این فرد نخبه مواجه شدم و تغییر و تحولی که با عنایت حضرت برای او اتفاق می‌افتد و با توجه به اینکه من در آثارم به موضوع پیر و استاد توجه دارم، این مجرای فیض برای مهدیار برای من جذاب و درخشان بود و سعی کردم تمام رمان بر محوریت این موضوع باشد.

موسویان دلیل نوشتن رمانش را این گونه بیان کرد: رمان همراه فلسفه و مفاهیم نظری است. عمق رمان مخاطب را باید به فکر وادارد. من می‌خواستم در این کتاب شخصیت‌ها را نقد کنم. نقاط ضعف و قوت انقلاب را بیان کنم.

علی اکبر خوش گفتار مقدم، مدیر ستاد ملی کنگره شهدای استان قم نیز در این نشست ضمن تشکر از زحمات خانواده شهید و ابراز خوشحالی از نوشته شدن کتاب زندگی این شهید سال‌ها پس از شهادتش گفت: شهید مهدیار افسری است که در دوران طاغوت پرورش پیدا می‌کند اما ژن دین‌داری و تعهد به ارزش‌ها که اغلب از مادر به فرد می‌رسد در زمان مناسب خودش را نشان می‌دهد و در دوران جنگ رشادت‌ها به خرج می‌دهد. نسل امروز گاهی فکر می‌کند ما نباید با عراق می‌جنگیدیم زیرا با دیدن وضع کنونی عراق و ارتش ناکارآمد آن توهم می‌کنند آن زمان هم این‌طور بوده درحالی‌که ارتش عراق آن زمان قدرت‌مندترین ارتش منطقه بوده در حدی که به دلیل کمک‌های جهانی پس از جنگ امکاناتش بیشتر از قبل از آغاز جنگ شد. ابوالفضل مهدیار در برابر چنین ارتشی رفته و اسکله‌های بندری عراق را درهم کوبیده است. رشادت رزمنده‌های ما چنین بوده و جان بر کف جنگیده‌اند.

حسنی مدیر انتشارات کتاب جمکران نیز در این نشست گفت: در کل راجع به ارتش و ادبیات جنگ بسیار کم کار کرده‌اند و انتشارات جمکران تلاش کرده تا این خلأ را پوشش دهد. اولین کتابی که رونمایی کردیم درباره ارتش بوده است. دو کتاب دیگر درباره دو خلبان شهید ابوالفضل مهدیار و عباس اکبری داریم. کتاب به نام مادر هم به انقلاب و هم به جنگ می‌پردازد. این کتاب ضمن پرداخت به زندگی شهید و کشف‌هایی که برای مخاطب دارد این نکته را هم می‌گوید که یک صفت خوب می‌تواند فرد را نجات دهد و این سنتی الهی است. اینکه صفت چقدر باید باشد تا فرد را نجات دهد وظیفه ادبیات است که بگوید و موشکافی کند. و این کتاب خوب از پس این مسئله برآمده است. کار در انتشارات جمکران برکت دارد و گویا حضرت از اینکه به سربازانش بپردازیم رضایت دارند.

این مراسم با بیان خاطراتی از زبان مادر شهید، تقدیر از نویسنده اثر و خانواده معظم شهید مهدیار و امضای یادبود کتاب توسط مدعوین به پایان رسید.