بیانیه آمریکا در فعال سازی «مکانیسم ماشه» اثر قانونی ندارد
سفیر ایران در انگلیس گفت: شورای امنیت پرونده درخواست آمریکا برای به کار انداختن «مکانیسم ماشه» را خواهد بست.
سفیر ایران در انگلیس گفت: ایالات متحده مانند یک قلدر رفتار میکند و این باعث انزوای این کشور در جهان شده است.
به خبرگزاری مهر، «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه ایالات متحده روز شنبه، 20 سپتامبر، در بیانیهای اعلام کرد: تمام تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بازگشته است.
با این حال، همه طرفهای توافق هستهای از جمله سه کشور اروپایی انگلستان، آلمان و فرانسه، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ژوزپ بورل و روسیه با صدور بیانیههایی تاکید کردند که این اقدام غیرقانونی است زیرا ایالات متحده دیگر عضو برجام نیست.
سه کشور اروپایی در بیانیه شان گفتهاند که این اقدام ایالات متحده قابلیت تاثیرگذاری حقوقی ندارد و آنها همچنان به برجام متعهد هستند. بورل همچنین گفت که ایالات متحده را نمیتوان به عنوان یک شرکت کننده در توافق هستهای در نظر گرفت که بتواند ساز و کار اسنپ بک را برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران را فعال کند. از سوی دیگر روسیه گفته است که این اقدام از نظر قانونی و رویهای فاقد اعتبار است. همچنین چین اعلام کرده: زمان آن رسیده است که به این تمسخر خودآرایی شده پایان دهیم.
پیش از اظهارات طرفهای توافق هستهای، تقریبا همه اعضای دائمی و غیر دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد اقدام آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران و نقض قطعنامه 2231 و اقدام برای بازگرداندن تحریمهای فسخ شده سازمان ملل متحد را رد کرده بودند.
حمید بعیدی نژاد معتقد است: ایالات متحده مانند یک قلدر رفتار میکند و این باعث انزوای این کشور در جهان شده است.
او میگوید: اقدام ایالات متحده برای اعمال تحریمها علیه ایران یک جانبه و بر خلاف اصول تثبیت شده حقوق بین الملل است.
سفیر ایران در انگلستان تصریح کرد: هرگونه اعمال مجازات توسط ایالات متحده علیه ایران یکجانبه و بر خلاف اصول تثبیت شده حقوق بین الملل تلقی میشود. ایالات متحده مانند یک قلدر رفتار میکند و خود را از جامعه بین المللی جدا کرده است. ما امیدواریم که دیپلماسی کاملا شکست خورده ایالات متحده رهبران آمریکایی را بیدار کرده و آنها را وادار به اصلاح موضع و تغییر مسیر کند.
متن کامل گفتگوی تهران تایمز با حمید بعیدی نژاد، سفیر ایران در انگلستان به شرح زیر است:
ادعای مایک پمپئو مبنی بر بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بر اساس آنچه وی فعال سازی مکانیسم ماشه میخواند را چگونه ارزیابی میکنید؟
اقدام ایالات متحده در شورای امنیت با دست رد مواجه شده است. اعضای شورای امنیت از طریق نامهها و بیانیههای رسمی تأکید کردهاند که این اقدام ایالات متحده نتوانسته است شش قطعنامه قبلی شورای امنیت در تحریم ایران را بازگرداند و بنابراین تاثیر حقوقی ندارد.
تحلیل شما از مواضع سه کشور اروپایی به ویژه انگلستان در برابر ادعای ایالات متحده مبنی بر بازگشت تحریمهای سازمان ملل چیست؟ آیا اروپاییها در حمایت از توافق هستهای هیچ اقدام عملی انجام دادهاند؟
واقعیت این است که خروج ایالات متحده از برجام و اعمال تحریمهای یکجانبه بسیاری از شرکتهای اروپایی را از انعقاد توافق نامههای تجاری و اقتصادی با همتایان ایرانی خود باز داشته است. این وضعیت توافق هستهای را با مشکلات زیادی روبرو ساخته است. قطعا ما انتظار بیشتری از انگلیس و سایر کشورهای اروپایی در اجرای تعهدات خود تحت برجام (یعنی توافق هستهای ایران) داریم، اما نباید تصویب موضع اصولی انگلستان و سایر کشورهای عضو ترویکای اروپایی در حفظ این توافق با وجود کاهش سطح تعهدات ایران به اجرای آن را هم دست کم بگیریم. در واقع مواضع سه کشور اروپایی، دولت ایالات متحده را به شدت خشمگین کرده و در نتیجه اختلافات سیاسی زیادی بین اروپاییها و ایالات متحده پیدا شده است.
توافق هستهای، با وجود چنین چالشهای بزرگی، همچنان ادامه دارد و ایران، سه کشور اروپایی، روسیه، چین و اتحادیه اروپا به عنوان طرفهای باقی مانده در برجام برای هماهنگی و ایجاد زیرساختهای لازم برای اجرای کامل این توافق تلاش میکنند.
آیا فکر نمیکنید این سیاستی که دولت ترامپ در قبال برجام اتخاذ کرده منجر به تقابل واشنگتن با جامعه بین الملل و به ویژه شورای امنیت شود؟
شورای امنیت در حال حاضر در شرایط بسیار دشواری قرار دارد. خروج ایالات متحده، به عنوان یکی از اعضای دارای حق وتو، از توافق نامهای که جزئی از قطعنامه شورای امنیت است، وضعیت بی سابقهای را در شورای امنیت ایجاد کرد. آمریکا حتی به نحوی بیسابقه و عجیبی اقدام به تحریم اعضای دائم شورای امنیت آنهم به دلیل اجرای قطعنامهی 2231 شورای امنیت که تحت فصل هفتم منشور ملل متحد تصویب شده است، کرده است.
با توجه به مخالفت شورای امنیت با اقدام ایالات متحده علیه برجام، فکر میکنید قدم بعدی کاخ سفید علیه ایران چه خواهد بود؟
همانطور که ایران و اعضای شورای امنیت بارها گفتهاند، در این مرحله هیچ اقدام اضافی در شورا پیش بینی نشده است. از نظر شورای امنیت، بیانیه ایالات متحده کاملا بی اهمیت است و هیچگونه اثر قانونی ندارد. بنابراین این پرونده بدون هیچ اقدام عملی بسته میشود.
لذا هرگونه اعمال مجازات توسط ایالات متحده علیه ایران یکجانبه و بر خلاف اصول تثبیت شده حقوق بین الملل تلقی میشود. ایالات متحده مانند یک قلدر رفتار میکند و خود را از جامعه بین المللی جدا کرده است. ما امیدواریم که دیپلماسی کاملا شکست خورده ایالات متحده رهبران آمریکایی را بیدار کرده و آنها را وادار به اصلاح موضع و تغییر مسیر کند.