بیفایدگی سفر کربلا به حال اسحاق جهانگیری! / لزوم حفاظت از معیشت و سرپناه مردم فراتر از نوسانات بازار و ارز
یک چهره اقتصاددان اخیرا ادعا کرده است که خودروسازان داخلی در واردات خودرو نقش دارند فلذا خودروی تولید داخل ارزان نخواهد شد. این ادعایی است که به نظر می رسد دولت باید به آن پاسخ دهد.
سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری - تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
لزوم حفاظت از معیشت و سرپناه مردم فراتر از نوسانات بازار و ارز
گرانیهای لجام گسیخته، نوسانات شدید نرخ ارز و بازاری که در ابعاد مختلف مشغول ترکتازی در عرصه قیمتهاست؛ بیش از هر چیز معیشت و سرپناه مردم نجیب ایران را تحت تأثیر شدید قرار داده است.
تأثیری البته کاهنده و تلخ که توانسته بخشی از برنامه ریزی های اقتصادی خانوارها را تغییر دهد و جدای از آن، گذران امور و معیشت روزانه را هم دستخوش التهاب کند.
در این شرایط البته راهکارهایی وجود دارد که باید هرچه سریعتر توسط حاکمیت اجرایی کشور و صاحب امورات مردم یعنی دولت به اجرا درآید.
*همه باید بدانیم که مسئله گرانی، مسئله مبتلی به تمام کشورها و تمام مردم در سرتاسر حاکمیت های جهان است.
در واقع، گرانی و تورم جزئی از مقوله اقتصاد در عصر جدید است و گریزی از آن نیست.
لکن انتظاری که از دولت بعنوان حاکم اصلی اجرائیات کشور می رود، اینست که در ورای تورم و التهابات اقتصادی اما از سرپناه و سفره های مردم حفاظت کند.
راه این حفاظت هم اگرچه به روش و فهم دولت ربط دارد لکن در شرایط فعلی و در مقتضای ایران به نظر می رسد که دولت محترم بایستی از دو راه "نظارت کارا بر بازار برای جلوگیری از گرانی بیقاعده" و "ارائه کالابرگ به مردم" استفاده کند.
دو راهکاری که از اولی کمتر صحبت می شود و از دومی به مقتضای اینکه به قوانین مجلس راه یافته است، بیشتر!
مجددا تأکید می شود که حفاظت از معیشت و برنامه ریزی های اقتصادی عقلانی مردم، بسته به دولت و برنامه های دولت است. لکن از باب اقتراح و از باب نگاه عقلانی به مسئله نمی توان 2 راهکار اشاره شده را بی بنیاد یا غلط دانست!
2 راهکاری که اگر توسط دولت به آنها عمل نشود؛ بر عمق گرانی بیقاعده افزوده خواهد شد و نه تنها سبد کالاهای مصرفی خانوارها ممکن است به سمت حذفیات بیشتر پیش برود بلکه خلل های جدی در بحث سرپناه مردم نیز بوجود بیاید.
رخدادهای سوئی که مسئولیت اصلی آنها متوجه دولت است.
***
"خودرو ارزان نمیشود"؛ ادعایی که باید به آن پاسخ داد
مهدی پازوکی، اقتصاد دان و از چهره های نزدیک به اصلاح طلبان طی یادداشتی در شماره دوشنبه گذشته روزنامه آرمان ملی، پیرامون واردات خودرو و اتفاق عجیب افزایش ناگهانی قیمت خودروهای تولید داخل نوشت: اگرخودرو در تیراژ بالا وارد ایران شود و در واردات با خودرو اما و اگر نباشد، قیمت خودرو خواهد شکست.
او در ادامه تصریح می کند: به نظر میرسد با واردات خودرو نیز شاهد کاهش قیمتها خصوصا قیمت خودرو نخواهیم بود زیرا در اینجا از واردات به منظور افزایش عرضه استفاده نشده بلکه همان خودرو سازهایی که با مدیریت بازار باعث به وجود آمدن شرایط کنونی شدهاند که خودرو به صورت روزانه با افزایش قیمت روبروست، همان خودرو سازان اقدام به واردات خودرو کردهاند و با قیمتهایی که در نهایت این خودروها را به دست مصرف کننده میرسانند، شاهد کاهش آنچنانی در قیمت خودرو نخواهیم بود. از این منظر باید ساختار اقتصادی اصلاح شود نه اینکه با توسل به واردات بخواهیم قیمت خودرو را تعدیل کنیم. [1]
* اگرچه از حیث نگاه های کلان اقتصادی با آقای پازوکی تفاوت نظرهایی داریم لکن در فقره خودرو و با توجه به اینکه همزمان با اعلام واردات خودرو، قیمت خودروهای تولید داخل نیز افزایش یافت؛ پس به نظر می رسد که دولت باید به ادعاهای آقای پازوکی پاسخی اقناع کننده بدهد.
یعنی باید مشخص بشود که آیا واقعا خودروسازها در بحث واردات خودرو و قیمت گذاری آن دخیل بوده اند یا خیر؟
چه اگر پاسخ این سوال مثبت باشد یعنی در بحث واردات خودرو؛ منافع هرکسی مد نظر بوده است الا مردم!
از طرفی باید اشتباهات رخ داده در شرایط ورود خودروهای خارجی نیز بلافاصله احصا و اصلاح شوند تا هدف غایی از واردات خودرو یعنی "ارزانی و افزایش کیفیت خودروهای داخلی" تأمین شود. که اگر این رخداد صورت نگیرد؛ از هم اکنون مشخص است که با یک پروژه فصلی مواجه هستیم و پس از وارد شدن چند پارت خودروی خارجی، مسئله کنسل می شود و مجددا آش همان آش و کاسه همان کاسه.
گفتنیست، وزیر صمت اخیرا در واکنش به جهش قیمتی خودرو وعده داد که قیمت ها کاهش خواهد یافت. [2]
***
بیفایدگی سفر کربلا به حال اسحاق جهانگیری!
اسحاق جهانگیری معاول اول رییس جمهور در دولت روحانی نوشت: وقتی دلت از غصهها و رنجهای مردم میگیرد و نگران آینده کشور و مردم میشوی، احساس نیاز بیشتری در پناه آوردن به معنویت پیدا میکنی.
در این حال و هواست که به زیارت عتبات عالیات در نجف، کربلا و کاظمین آمدم - اولین سفر خارجی بعد از حدود 17 ماه دوری از مسئولیت دولتی.
سری هم به شهادت گاه سردار سلیمانی عزیز زدم، سخت متأثر شدم. با بیتدبیری و سختگیری با مردم چه کردند که نام و یاد «سرباز وطن» هم دستخوش منازعه شد! [3]
*منظور جهانگیری اینست که به زعم او در آشوب های اخیر یا همان اغتشاشات 70 روزه؛ نام و یاد شهید سلیمانی دستخوش منازعه شد!
جالب است که در این یقظه خیالی جهانگیری البته نه خبری از دلیل و سند هست و نه خبری از درس گرفتن و متنبه شدن پس از زیارت عتبات عالیات. یعنی مشخص نیست جهانگیری چطور توانسته از یک آشوب مقطعی و بی بنیاد که حاملانش صرفا اوباش و تعدادی فریب خورده بودند که سرزنش عمومی اکثریت ایرانیان را برانگیختند؛ اینطور نتیجه بگیرد که اکثریت مردم ایران درباره نام و یاد شهید سلیمانی دچار منازعه شده اند!
و قابل تأمل آنکه در این تحلیل غلط، معنویت هم نتوانسته کاری برای جهانگیری بکند...
یعنی همه باید درس بگیریم که حتی حضور در جای مقدسی مثل ارض کربلا هم نمیتواند برای کسی که نمی خواهد؛ کاری بکند و فی المثل از اسحاق جهانگیری که قصد حمایت آشکار از نظام و اکثریت مردم در جریان اغتشاشات را ندارد؛ یک حامی در صحنه نظام و مردم بسازد.
چه اینکه از رجالی مثل جهانگیری بنا به تجربه و سابقهشان انتظار بود که در مقطع التهابات فعلی به صحنه بیایند و برای نظام اسلامی و اکثریت مردم و نمادهای مقاومت سنگر بسازند نه اینکه خودشان به بخشی از مشکل بدل شوند و بدتر اینکه اینطور طعنه بزنند که: "یاد فلانی هم دستخوش منازعه شد"!
جدای از این؛ البته جهانگیری گویا دریچه عقلانیت را نیز بسته و در یقظه خود به این فکر نکرده که اگر قرار مردم به منازعه بر سر یاد شهید سلیمانی بود؛ قطعا و تحقیقا در شاهکارهای زمان رئیس جمهور روحانی و دولت اصلاح طلب او از قبیل گرانی یک شبه و بدون پیوست بنزین، اعلام رسمی نظارت نکردن بر بازار و قیمتها، ترویج سیاه نمایی علیه ایران و اقتصاد کشور از ستاد دولت و توسط مقامات ردیف اول دولت و... هم بهانه هایی برای منازعه وجود داشت.
لکن مردم ایران دریچه عقلانیت را نبسته اند، عملکرد سردار سلیمانی را به پای این دولت و آن دولت نمی نویسند و مشکلات دولت ساخته را هم بدون منازعه و صرفا با رأی خوب حل خواهند کرد.
ما همچنین این قضاوت را به مردم عزیز ایران واگذار می کنیم که چرا امثال جهانگیری حتی در هنگام حضور در اراضی مقدسه هم دست از طریق اشتباه خود برنمی دارند و متوجه نمی شوند که حرفهایی از قبیل "یاد سردار سلیمانی دستخوش منازعه شد"؛ تا چه اندازه می تواند خانمانسوز باشد و چه خطراتی برای امنیت مردم و هژمونی ایران عزیز در پشت آن نهفته است...
***
1_https://www.armanmeli.ir/fa/main/print/348350
2_isna.ir/xdMYXN
3_https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1578681