تاکید بر استفاده از ارز ملی در نشست مشترک سازمان شانگهای و اتحادیه اوراسیا
مسکو - ایرنا - گروهی از مقامها و کارشناسان کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در نشستی وبیناری با حضور نماینده ایران در خصوص همگرایی اقتصادی و راههای توسعه آن گفت وگو کرده و از جمله بر استفاده از ارزهای ملی برای توسعه همگرایی به ویژه در شرایط تحریمهای یکجانبه غرب و آمریکا تاکید کردند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، نشست وبیناری «سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا مساعی برای تحقق ظرفیت های اقتصادی منطقه و اقتصاد جهان: قدم های آتی در جهت توسعه پایدار اقتصادی» امروز سه شنبه برگزار و در آن مقامها و کارشناسان اقتصادی ایران، روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان و اروپا شرکت داشتند.
«کاظم جلالی» سفیر ایران در روسیه در این نشست با بیان اینکه دنیا در این روزها بخاطر کرونا در وضعیت بسیار بدی قرار دارد، اظهار داشت: خرسندیم که در این شرایط، جلسه امیدبخش برای ترسیم خطوط همکاریهای اقتصادی برگزار شد.
وی با قدردانی از کمیسیون اقتصادی اتحادیه اوراسیا برای برگزاری نشست امروز افزود: همایش امروز ما در اصل با این هدف پیش می رود که راه حل های مشترک بین کشورهای ما و افق های همکاری پیدا شود. اتفاقا این یکی از بزرگترین دردهای بشریت است که باید اعتراف کنیم که باوجود شیوع ویروس کرونا هر کس به راه خود می رود و این مساله بر امیدبخشی بر آینده تاثیر دارد.
جلالی ادامه داد: مساله ای برای بشریت ایجاد شده و بجای اینکه بشریت در کنار همدیگر باشد و همکاری کند هر کس راه خود را می رود و مدیریت مشترک برای حل این مساله نمی بینیم. در این فضای دردمندانه همایشی تشکیل بشود تا ما بتوانیم به آینده و همکاری بیندیشیم فرصت بسیار مهمی است.
وی افزود: طبعا همکاریهای ما در سازمان شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا می تواند ابعاد مختلفی داشته باشد. یک عرصه همکاری می تواند همکاری امنیتی باشد. ما در دنیایی زندگی می کنیم که با چالش ها و مسائل مختلف مواجه است. افراط گرایی و یکجانبه گرایی و مداخله کشورهای فرامنطقه ای در امور کشورهای منطقه از مسائل مهمی است که با آن مواجه هستیم. همکاری سازمان شانگهای و اتحادیه اوراسیا در این وضعیت می تواند به امنیت کشورهای منطقه کمک کند.
سفیر ایران گفت: بعد دوم همکاریهای ما همکاری در عرصه اقتصاد است. تحریم های یکجانبه، بزرگترین تهدید در عرصه جهانی است. شرایط تحریمی کنونی و سوء استفاده از وضعیت جهانی و تروریسم اقتصادی وادار می کند که همکاری ها را در عرصه زیر ساخت ها توسعه دهیم. یکی از بزرگترین توانمندیهایی که داریم توسعه اقتصادی در شرق است. بزرگترین نیازی که در شرایط کنونی اقتصادی لمس می کنیم حرکت به سوی همگرایی سیستم واحد مالی و بانکی است.
وی با بیان اینکه باید بانک های مشترک ایجاد و استفاده از ارزهای ملی را توسعه دهیم، افزود: در کنار آن ایجاد بورس مشترک بین کشورهای مختلف می تواند ابزار موثر باشد. از یک طرف ملزم به همکاری هستیم و ازسوی دیگر در اقتصادهای ملی بین کشورها نوعی رقابت وجود دارد.
جلالی گفت: برخی از فرصت ها بین کشورهای ما و اوراسیا و سازمان شانگهای وجود دارد که این رقابت ها را می توان به سوی یک همکاری مشترک پیش برد. یکی از این فرصت های خوب می تواند طرح یک کمربند یک راه باشد که چین توسعه می دهد.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران، طبعا به لحاظ فرهنگ و تمدن و جایگاهی که در آسیا دارد شرق را به غرب و شمال را به جنوب می توانیم وصل کنیم و برای توسعه همکاری با سازمان شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا آمادگی داریم.
وی افزود: ما طبعا از امکانات بندری خود در خلیج فارس و دریای عمان برای توسعه روابط با منطقه شرق و جنوب آسیا می توانیم استفاده کنیم و همکاری با اروپا را با راهگذر شمال - جنوب توسعه دهیم.
سفیر ایران سپس به نقش کشورمان برای تقویت صلح و امنیت منطقه ای اشاره و بر تداوم نقش آفرینی در این عرصه تاکید کرد.
جلالی گفت: باتوجه به ظرفیت های خود مثل منابع غنی انرژی و معادن متعدد و موقعیت سوق الجیشی به عنوان شریک مستقل و مطمئن برای توسعه همکاریهای اقتصادی منطقه ای و بین المللی آمادگی داریم. در کنار این، امنیت پایدار و نیروی انسانی آموزش یافته می توانیم در اختیار سرمایه گذاران و تاجران در چارچوب سازمان همکاری شانگهای قرار دهیم.
لزوم استفاده از ارزهای ملی
سرگئی گلازیف عضو کالج همگرایی و اقتصاد خرد در کمیسیون اقتصادی اوراسیا نیز در نشست امروز به مساله کمبود منابع مالی و پولی کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا اشاره کرد که نقدینگی در جریان این کشورها در مجموع پنج برابر کمتر از نقدینگی چین است.
گلازیف که چندین سال مشاور اقتصادی رئیس جمهوری روسیه بوده است خاطرنشان کرد که در سالهای اخیر یکهزار میلیارد دلار سرمایه از روسیه خارج شد و روند خروج سرمایه از این کشور کنترل نمی شود و سرمایه ها به آفشورها (محدوده های اقتصادی کنترل نشده) می رود.
وی با بیان اینکه بسیاری از کشورها توانستند پیش از شیوع کرونا رشد اقتصادی خود را تامین کنند، اظهار کرد: بحران اقتصادی کنونی در جهان تشدید می شود و کرونا بیش از همه به کشورهای غربی ضربه زد.
کارشناس روس توصیه هایی در مورد همکاریها در چارچوب سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اوراسیا داد که باید ساختار همکاریهای اقتصادی در چارچوب این دو سازمان گسترش بیابد.
گلازیف گفت: باید از استفاده ارز مسموم خودداری کنیم و در زمان حاضر شاهد هستیم که علیه روسیه و چین تحریم های گسترده بکار گرفته می شود. زیان های روسیه از تحریم های آمریکا در چند سال اخیر بیش از یکصد میلیارد دلار است.
وی با تاکید بر لزوم خودداری از استفاده گسترده از دلار و یورو تصریح کرد: باید به ارزهای ملی روی بیاوریم. سهم ارزهای ملی در مبادلات بازرگانی بین روسیه و چین افزایش می یابد. ما باید از خطراتی که از سوی سیستم مالی جهانی متوجه ما می شود خود را مصون کنیم.
عضو کالج همگرایی و اقتصاد خرد در کمیسیون اقتصادی اوراسیا با بیان اینکه روسیه و چین سیستم پرداخت های بانکی خود را ایجاد کرده اند، اظهار داشت: در اتحادیه اقتصادی اوراسیا سیستم همکاریهای اقتصادی ایجاد و فعال شده است و چنین سیستمی باید در سازمان همکاری شانگهای ایجاد شود.
لزوم ارائه وام با ارزهای ملی
مشاور اقتصادی پیشین پوتین با بیان اینکه سیستم های مالی بر اساس دلار آمریکا و یورو تنظیم می شود، اظهار داشت: این وام ها زیاد مورد توجه نیستند و باید سیستم دیگری که مراکز اقتصادی بتوانند از خدمات آن استفاده کنند ایجاد کرد.
وی بر لزوم توسعه استفاده از یوآن در بازار مالی روسیه و روبل در بازار چین و گسترش این سیستم ها تاکید کرد.
لزوم همکاری اتحادیه اروپا با اتحادیه اوراسیا
«مارکو ریچری» دبیر کل انستیتوی اروپایی تحقیقات اقتصادی - اجتماعی - سیاسی نیز در نشست وبیناری امروز بر لزوم همکاری بین اتحادیه اروپا و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و سازمان شانگهای تاکید کرد.
این کارشناس اروپایی با انتقاد از تحریم های یکجانبه آمریکا خاطرنشان کرد: از یک طرف شاهد گسترش سیاست تحریمی آمریکا و از طرف دیگر اقدامات این کشور برای حمایت از اقتصاد خود هستیم.
وی افزود: در سالهای اخیر همه کشورهای سازمان ملل خواهان توسعه پایدار شده و متعهد شده اند برنامه توسعه تا سال 2030 را اجرا کنند.
ریچری با طرح این سوال که آیا می توانیم در این پلتفرم مشترک کار کنیم، اظهار کرد: باید نظم جدید بوجود بیاید تا بتوان در ساختار همکاریها توازن ایجاد کرد. همه کشورهای اروپایی باید اصول جدید همکاری را فرابگیریم و اگر گامهای خود را با اتحادیه اوراسیا و سازمان شانگهای مقایسه کنیم می توانیم نکات موثر برای گسترش ساختار همکاریها فرا بگیریم.
وی خاطرنشان کرد که بانک هایی مانند بانک بریکس و بانک اسلامی توسعه نقش قابل توجهی در توسعه ساختار همکاریها بازی می کنند و در این مراک مالی مکانیسم سرمایه گذاری بسیار خوبی برقرار شده است. باید به همکاری با یکدیگر و توسعه تعامل بین این بانک ها پرداخت تا کیفیت توسعه کشورهای ما بهتر شود.
طرح یک کمربند یک راه برای توسعه روابط چین با کشورهای عضو سازمان شانگهای
«وان وان» رئیس اجرایی انستیتوی تحقیقات مالی در دانشگاه خلق چین هم سخنران دیگر نشست وبیناری امروز بود که به تشریح برنامه های پکن برای توسعه همکاریها در چارچوب سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا پرداخت.
وی ازجمله به تصویب برنامه پنجساله توسعه ازسوی دولت چین اشاره کرد و گفت: این برنامه بسیار مهمی است که در مسیر پیشرفت و توسعه گام برمی دارد.
وان وان در تشریح طرح یک کمربند یک راه گفت که این طرح بر اساس طرح جاده ابریشم پیش نمی رود و یک طرح کاملا جدید است.
وی با اشاره به اقدامات انجام گرفته در 7 سال اخیر برای توسعه طرح یک کمربند یک راه گفت: اجرای این طرح به خوبی پیش می رود و با 16 کشور در چارچوب آن متصل می شویم و می خواهیم از این راه به اروپا متصل شویم.
کارشناس چینی بر عزم کشورش برای توسعه همکاری با سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به منظور اجرای طرح یک کمربند یک راه تاکید کرد.
لزوم همگرایی در چارچوب اتحادیه اقتصادی اوراسیا
رحیم بیگ ژونسوف معاون اداره همگرایی اقتصادی اتاق ملی صنعتگران قزاقستان نیز گفت که قزاقستان مبتکر همگرایی اقتصادی در اوراسیا است و نورسلطان نظربایف رئیس جمهوری سابق قزاقستان طرح تاسیس اتحادیه اقتصادی اوراسیا را مطرح کرد.
وی با بیان اینکه قزاقستان دیدگاه مثبت به همگرایی اقتصادی دارد، اظهار داشت: ما کشوری هستیم که با اقیانوس ارتباط نداریم و به همین دلیل به همگرایی و همکاری توجه می کنیم.
مقام قزاقستانی خاطرنشان کرد که طرح یک کمربند یک راه نه فقط توسعه زیرساخت ها را شامل می شود بلکه در آن توسعه اقتصاد دیجیتالی هم پیش بینی شده است.
وی همچنین گفت که در آستانه پایتخت قزاقستان مرکز مالی بین المللی تاسیس شده است که در عرصه خدمات بانکی فعالیت می کند و وام ارائه می کند و ما سعی می کنیم اقتصاد سبز را توسعه دهیم.
*س_برچسبها_س*