تجارت جهانی آشغال
دنیای اقتصاد: آزاده چیذری به کشورهایی پرداخته است که در زمینه اقتصاد پسماند موفق عمل میکنند.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ تجارت جهانی زباله یک روش تجاری بینالمللی است که شامل انتقال مواد زائد میان کشورها برای تصفیه، دفع یا بازیافت بیشتر میشود.
بر اساس منابع مختلف، 10 کشور برتر جمعآوری زباله عبارتاند از: آلمان، سنگاپور، کره جنوبی، هند، سوئد، چین، برزیل، اندونزی، اتریش و بلژیک.
آلمان به طور گستردهای به عنوان پیشرو در مدیریت زباله و بازیافت شناخته شده است. این کشور یک طرح بازیافت کارآمد را اجرا کرده است که ضایعات را به میزان قابل توجهی کاهش داده و شیوههای بازیافت را تشویق کرده است.
سنگاپور یکی دیگر از کشورهای برجسته در زمینه جمعآوری زباله و تلاش برای بازیافت است. این کشور با استفاده مجدد و بازیافت 59 درصد از زبالههایش، تعهد قوی خود را به مدیریت پایدار زباله نشان میدهد.
کره جنوبی نیز پیشرفتهای چشمگیری در بازیافت زباله داشته است و 49 درصد از زبالههای این کشور بازیافت میشود.
هند، بهرغم اینکه در سال 2020 همعنوان بدترین کشور برای زبالههای پلاستیکی در اقیانوسها را از آن خود کرد، اما به طور فعال برای کاهش زباله و بازیافت تلاش میکند.
سوئد نهتنها با جایگزینی سوخت فسیلی با زباله برای تولید انرژی در هزینهها صرفهجویی میکند؛ بلکه سالانه 100 میلیون دلار از طریق واردات زباله و بازیافت زبالههای تولیدشده در کشورهای دیگر، درآمد کسب میکند.
بریتانیا، نروژ، ایرلند و ایتالیا حاضرند برای هر تن زبالهای که سوئد وارد میکند، 43 دلار بپردازند.
سوئد با تبدیل زبالههای خود به انرژی، میزان انتشار دیاکسید کربن خود را 2.2 میلیون تن در سال کاهش داده است.
چین با جمعیت زیاد و فعالیتهای صنعتیاش، سهم بسیاری در تولید زبالههای پلاستیکی جهانی دارد. در عین حال این کشور اقداماتی را برای رسیدگی به این موضوع و تشویق شیوههای زباله پایدار اجرا میکند.
برزیل یکی دیگر از عوامل مهم تولید زبالههای پلاستیکی در جهان است. این کشور با هدف کاهش میزان زبالههای ارسالی به محلهای دفن زباله در مدیریت زباله و بازیافت پیشرفتهایی داشته است.
بلژیک نیز جایگاه پیشرو خود را در شیوههای مدیریت زباله تثبیت کرده است. این کشور سیستمهای پیشرفته تفکیک و بازیافت زباله را اجرا کرده که موجب نرخ بالای بازیافت شده است.
در حالی که این کشورها در جمعآوری و بازیافت زباله پیشرو هستند، توجه به این نکته مهم است که تجارت جهانی زباله موضوع پیچیدهای است که رسیدگی موثر به آن نیازمند تلاش جمعی است.
کاستاریکا در تلاش برای حفاظت از تنوع زیستی طبیعی خود، با اعلام تمایلش برای رسیدن به کربن صفر در سال 2007، به یکی از رهبران جهان در حفاظت از محیط زیست تبدیل شد.
بیش از 300 روز از سال به طور کامل با انرژیهای تجدیدپذیر میچرخد. هیچ کشور دیگری در اندازه کاستاریکا این کار را انجام نداده است.
ژاپن کشور در رقابت برای مقابله با آلودگی پلاستیکی راه درازی در پیش دارد. کشور آفتاب تابان دومین تولیدکننده بزرگ زبالههای ناشی از بستهبندی پلاستیکی، پس از ایالاتمتحده است.
مدیریت ایمن پسماندهای جامد خانگی و تجاری هنوز در بسیاری از کشورهای آسیا و آفریقا رواج پیدا نکرده است.
قاره آفریقا بدترین امتیازها را دریافت میکند، به طوری که 15 کشور در رتبهبندی فرعی مدیریت پسماند شاخص عملکرد زیستمحیطی ییل، بیش از 10 امتیاز از 100 امتیاز نگرفتهاند.
چهار کشور آسیایی به یک اندازه ضعیف هستند - میانمار، افغانستان، قرقیزستان و تاجیکستان. با این حال، کشورهای جنوب آسیا و همچنین کامبوج، مغولستان، ازبکستان و لائوس تنها کمی بالاتر هستند.
ضعیفترین کشورها در قاره آمریکا، هائیتی و ونزوئلا هستند، در حالی که در اروپا، آلبانی و مونته نگرو کمترین موفقیت را در مدیریت زباله دارند.
در همین حال، کشورهای توسعهیافته آسیایی، سنگاپور و کره جنوبی، به همراه کشورهای اسکاندیناوی و آلمانیزبان و همچنین لوکزامبورگ و چک جزو ده کشور با رتبه برتر هستند.
منبع: تجارت فردا، شماره 576