تحلیل یک دیپلمات از اتهام زنی اروپا در مورد استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ با اوکراین / همکاری نظامی بین کشورها امری طبیعی است
کارشناس مسائل بین المللی و اروپا با تاکید بر اینکه روسیه در موضوع تهاجم به اوکراین تحت فشار عظیم غربی ها و اروپایی ها است، یادآور شد: این کشورها تحریم های زیادی از جمله تحریم های اقتصادی، نظامی را علیه روسیه اعمال کردند و همچنین فشارهای زیادی را علیه این کشور وارد کردند، ضمن اینکه در حال تقویت اوکراین از نظر نظامی نیز هستند، تا بتوانند در جبهه های نظامی در مقابل روسیه مقاومت کند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ روز جمعه 21 اکتبر سه کشور اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) در نامهای مشترک به سازمان ملل متحد، از این نهاد بینالمللی خواستند به اتهام استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین رسیدگی کند.
در این باره ابوالقاسم دلفی کارشناس مسائل بین المللی و اروپا در گفتگو با خبرنگار سیاسی دانا، اظهار داشت: با بالا گرفتن موضوع اتهامات در خصوص استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین توسط روس ها، برخی از رسانه ها و دولت ها به آن پرداختند و در این باره مواضع مختلفی گرفتند.
غربی ها و اروپایی ها در حال تقویت اوکراین از نظر نظامی هستند
وی با تاکید بر اینکه روسیه در موضوع جنگ با اوکراین تحت فشار عظیم غربی ها و اروپایی ها است، یادآور شد: این کشورها تحریم های زیادی از جمله تحریم های اقتصادی، نظامی و... را علیه روسیه اعمال کردند و فشارهای زیادی بر این کشور وارد آوردند، ضمن اینکه در حال تقویت اوکراین از نظر نظامی هم هستند تا بتوانند در جبهه های نظامی در مقابل روسیه مقاومت کند.
این کارشناس مسائل بینالملل بیان کرد: همزمان با آن روسیه را نیز به بهانه اینکه در جنگ با اوکراین، بقیه کشورهای را نیز شریک و با خود همراه کرده، وارد کارزار نمودند که این امر باعث شد تا اول اوکراینی ها، بعد اروپایی ها و غربی ها روی موضوع پهپادهای نقطه زنی که گفته می شود از ایران به روسیه داده شده است، مانور بدهند. ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین نیز در سخنرانی اخیر خود روی این موضوع صحبت کرده و حتی آمریکایی ها هم روی این موضوع فشار آورده اند.
همکاری های نظامی بین کشورها امری طبیعی است
وی با بیان اینکه در همین چند شب اخیر بود که سه کشور اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) از دبیرکل سازمان ملل درخواست کردند که درخصوص موضوع استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین رسیدگی شود و تحقیق بین المللی انجام شود، خاطر نشان کرد: موضوع همکاری های نظامی بین کشورها امری طبیعی است و هرکشوری مخیر به این است که با کشوری که امکانات و فرصت لازم را دارد، همکاری های مختلف انجام دهد ما نیز با روس ها همکاری های اقتصادی، نظامی و... را در دوران دولت جدید آغاز کردیم.
سفیر پیشین کشورمان در فرانسه تاکید کرد: ممکن است ایران و روسیه برای تقویت توان نظامی خود با هم همکاری کرده و در این بین نیز یا ما از آنها خدماتی را بگیریم و یا آنها از ما.
دلفی با اشاره به اینکه چطور اگر غربی ها به اوکراین کمک نظامی کنند، مشکلی ندارد ولی همکاری های نظامی ما مشکل دارد؟!، تصریح کرد: ما به خاطر موضوعات مربوط به گفتگوهای هسته ای تحت مانیتورینگ قطعنامه 2231 هستیم که آن قطعنامه کشور ما را از برخی اقدامات منع می کند، مخصوصا در بعد نظامی که ما تا سال 2025 ناچاریم در چارچوب موافقت نامه هسته ای یک سری اقدامات ممانعت کننده در زمینه همکاری های نظامی را با دنیا داشته باشیم، بنابراین در این چارچوب فشار را بر کشور ما افزایش دادند.
این دیپلمات پیشین کشورمان با یادآوری بر اینکه هم دولت و هم سفیر و نماینده دائم کشورمان در سازمان ملل متحد ادعای استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین را رد کردند، اظهار داشت: اوکراینی ها معتقدند که اسنادی را جمع آوری کرده و شواهدی دارند که نشان می دهد این پهپادها توسط روس ها استفاده شده است؛ البته ما نیز به روایتی گفته ایم که اگر هم به روس ها پهپاد داده ایم قرار نبوده آنها در جنگ استفاده کنند، بلکه قرار بوده روس ها پهپاد ها را به عنوان سلاح نظامی داشته باشند و اگر روس ها از آن استفاده کرده اند خلاف مقررات و خلاف قرارداد است.
وی با بیان اینکه روس ها در جریان بحث های چند روز اخیر شورای امنیت، مخالفت خود را با تحقیق در مورد سلاح های استفاده شده در اوکراین به کار برده اند، گفت: به نظر می رسد که وضعیت بین المللی در مورد همکاری های ما و مواردی که در مورد همکاری های ما با روسیه مطرح می شود، حساس شده است.
اتهامات بیشتر درباره استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین نتیجه خوبی نخواهد داشت
دلفی افزود: لازم است که از تمام امکانات و ظرفیت های ممکن در روابط دوجانبه با کشورهای مختلف از جمله روسیه استفاده کرده و همچنین از روسیه بخواهیم این موضوع را شفاف و روشن تکذیب کند و خودمان نیز در مذاکرات با اروپایی ها مخصوصا سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان و همچنین در سازمان ملل از طریق سفیر کشورمان در نیویورک تلاش کنیم که این اتهامات را بیشتر از این به سمت ما سوق ندهند که نتیجه خوبی نخواهد داشت.
این تحلیلگر مسائل بینالملل در پایان با تاکید بر اینکه ایران در مواضع اصولی خود همواره با متجاوز مخالف است، خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه کشور ما طی 8 سال جنگ تحمیلی طعم تجاوز را کشیده، نباید این اتهام زده شود که ما از کشور و یا کشورهای متجاوز حمایت می کنیم.
سازمان ملل حق ارسال تیم بررسی درباره استفاده از پهپادها در اوکراین را ندارد
لازم به ذکر است، نبنزیا سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل ادعای استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین را رد کرده و گفته چنانچه سازمان ملل اقدام به اجرای تحقیقات نادرستی کند، در رابطه با آن تجدید نظر خواهیم کرد، چرا که در این صورت دیگر بیطرف نخواهد بود.
به گفته نماینده دولت ولادیمیر پوتین، سازمان ملل حق ارسال تیم بررسی درباره استفاده از پهپادها در اوکراین را ندارد. معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل نیز در سخنانی در تداوم کارزار رسانه ای غرب علیه ایران مدعی شد، ایران به روسیه پهپاد ارایه کرده و این اقدام نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت است و سازمان ملل باید درباره هرگونه نقض قطعنامههای شورای امنیت اقدام به بررسی کند. سفیر و نماینده فرانسه در سازمان ملل نیز در تداوم این ادعای آمریکا گفت: از کارشناسان سازمان ملل انتظار داریم برای جمع آوری لاشههای پهپادها و تشخیص منشا آنها، به اوکراین سفر کنند. همچنین سفیر و نماینده اوکراین در سازمان ملل نیز در سخنانی ادعاهای غرب به ویژه آمریکا مبنی بر استفاده از پهپادهای ایرانی از سوی روسیه در جنگ با کشورش را تکرار کرده و گفته: اطلاعاتی در دست داریم مبنی بر اینکه روسیه عمدا در حال تدارک برای یک فاجعه تمام عیار در جنوب اوکراین از جمله نیروگاه برق آبی کاخوفکا است که باید اقدام فوری کرد تا روسیه فرصتی برای یک اقدام ترویستی دیگر نداشته باشد.