جمعه 9 آذر 1403

تحول در محتوا دروس معارف اسلامی یکی از ماموریت‌های مهم نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
تحول در محتوا دروس معارف اسلامی یکی از ماموریت‌های مهم نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها

به گزارش خبرنگار تشکل‌های دانشگاهی خبرگزاری فارس، مراسم رونمایی از کتاب‌های 10 گانه دروس معارف اسلامی براساس سرفصل‌های بازنگری شده با حضور نمایندگان نهاد رهبری در دانشگاه‌ها برگزار شد.

حجت الاسلام و المسلمین مصطفی رستمی در این مراسم گفت: تحول و کارآمدسازی محتوای دروس دانشگاهی به ویژه دروس معارف، یکی از مطالبات مهم مقام معظم رهبری از دانشگاه‌هاست. به همین دلیل در مجموعه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، تحول در دروس معارف متناسب با نیاز دانشجویان و بیان متناسب معارف اسلامی به عنوان ماموریتی مهم تعریف شده‌است‌.

وی در ادامه افزود: تحول در محتوا و آموزش دروس معارف اسلامی یکی از ماموریت‌های مهمی است که به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها سپرده شده و ما در این تغییر و تحول به دنبال این بودیم که محتوای این دروس متناسب با اقتضائات و نیاز روز دانشجویان و محیط‌های آموزش عالی تعریف شود.

رستمی تشریح کرد: تحولات تعریف شده در این حوزه در مراحل کوتاه مدت و بلند برنامه‌ریزی شده است. در فرایند کوتاه مدت با استفاده از یک پژوهش علمی مفصل در سال گذشته از سرفصل‌های جدید دروس معارف رونمایی شد و امسال با تلاش جدی همکارانم در معاونت آموزشی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، 10 کتاب جدید مبتنی بر این سرفصل‌های جدید، تالیف شد و در طرح بلندمدت به صورت بنیادین به نیازهای مخاطبان و محتوای نظام وار معارف اسلامی خواهیم پرداخت.

وی در ادامه افزود: یکی از فرصت‌های بزرگ تعلیم و تربیت حضور استادان فرهیخته و صاحب صلاحیت های علمی و اخلاقی در دانشگاه‌هاست. متأسفانه برای اساتید دانشگاه ها به اندازه فرصت و نیاز، مأموریت و دستمایه تربیتی تعریف نشده است. برنامه جدی نهاد پیگیری این محور با همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی و دستگاه‌های آموزش عالی است.

رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها گفت: اقدام موثر حجت الاسلام حُرزاده رئیس دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های استان یزد، در تالیف کتب تخصصی با محوریت و جهت‌گیری مفاهیم دینی و الهی، یکی از کارهای بر زمین مانده و بنیادی در حوزه استادی و شاگردپروری است.

وی در ادامه عنوان کرد: ایران اسلامی در تاریخ خود الگوی موفقی از پیوند دین و علم داشته و در دورانی در زمینه‌های علمی سرآمد بودهاست؛ نکته مهم در این راستا این است که کتاب ها در محیط آموزش عالی باید مبتنی بر چهارچوب‌هایی تالیف شود و این اتفاق مهم در این زمینه است و یکی از انتظارات از اساتید تمام دروس تخصصی این است که در کنار محتوای دروس به فکر علاقمند کردن دانشجویان به آموزه‌های دین و آشنایی با دین باشند.

وی در پایان با بیان اینکه پیوند میان دین و علم نباید نمایشی باشد، گفت: این کتاب‌ها به عنوان کتاب‌های کار تخصصی اساتید هستند و اساتیدی که علاقمند باشند می‌توانند با استفاده از نکات مطرح شده در این کتاب، مسائل دروس تخصصی را به موضوعات معارفی گره بزنند و توجه داشته باشند که یک درس تخصصی در کجا و در چه مواردی می‌تواند با موضوعات معرفتی و دینی آمیخته شود.

در ادامه این مراسم همچنین حجت الاسلام نیکزاد عیسی زاده معاون آموزشی نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها، گفت: امروز شاهد رونمایی از 10 اثر علمی دروس معارف هستیم که با تلاش زیاد و پیگیری‌های دوستان در دانشگاه معارف اسلامی و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها به انجام رسیده است.

وی افزود: ما یک هزار و 600 عضو هیئت علمی معارف و بالغ بر 7 هزار استاد معارف حق التدریس داریم. این در حالی است که دغدغه ما تربیت دانشجویان تراز انقلاب اسلامی و تربیت دینی این دانشجویان است که در بیانیه گام دوم به آن توجه شده است.

عیسی زاده تصریح کرد: سال 98 که در معاونت آموزشی نهاد مستقر شدیم، همزمان با کرونا بود و یک میلیون و 200 هزار دانشجو نیاز به سرویس معارف داشتند که با یک نگاه تحولی این اتفاق افتاد و آغاز شد.

وی گفت: کار مطالعاتی در این زمینه انجام شد. سرفصل‌های دروس معارف با نگاهی مسئله محور و نیاز دانشجویان پیگیری شد و ما در طرح تحولی دروس معارف هم برنامه کوتاه مدت و هم برنامه دراز مدت داریم که این دروس معارف که رونمایی شد طرح کوتاه مدت بود و طرح بلندمدت آن نیز آغاز شده است و درس اندیشه یک و دو و طرح بلندمدت پیگیری خواهد شد.

معاون آموزشی نهاد رهبری در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: ما به دنبال باز تعریف نظام معارفی برای دانشجویان هستیم.

عیسی زاده گفت: همچنین در کنار کاری که انجام شد پایش اساتید معارف نیز شروع شده و همچنین اعتبارسنجی گروه‌های معارف در کنار کار تحولی دروس معارف آغاز شده است. ارتقا معرفتی و مهارتی اساتید نیز آغاز شده است.

وی خاطرنشان کرد: دروس این کتاب های 10 گانه که براساس سرفصل‌های بازنگری شده امروز رونمایی شد، براساس نظرات دانشجویان و نیازهای آنها تدوین شده است.

معاون آموزشی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها گفت: بر این اساس با کمک وزارت علوم در سال 95 بالغ بر 200 هزار دانشجو یک پرسشنامه الکترونیکی را در رابطه با دروس معارف پر کرده اند. همچنین در سال 93 و 94 هم این کار انجام شد و در ادامه یکی دیگر از منابع برای این کتاب‌ها استفاده از نظرات دانشجویان بود که توسط 5 هزار و 700 استاد معارف در این دوره ارائه شد و این 5 هزار و 700 استاد این نظرات و مسائل دانشجویان را به ما منتقل کردند.

وی ادامه داد: کتاب‌های 10 گانه دروس معارف اسلامی که براساس سرفصل‌های بازنگری شده تألیف و امروز رونمایی شد تحت عنوان اندیشه اسلامی یک، اندیشه اسلامی دو، اخلاق اسلامی، مبانی و مفاهیم، آئین زندگی، اخلاق کاربردی، انقلاب اسلامی، تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی، تاریخ امامت، تاریخ تحلیلی صدر اسلام، تفسیر موضوعی قرآن، دانش خانواده و جمعیت بود.

عیسی زاده تصریح کرد: البته ویژگی‌های این طرح ممیزاتی نسبت به 17 سال قبل دارد مبنی بر اینکه براساس فرمایشات مقام معظم رهبری بوده و نگاه فایده محور را دنبال کرده است. همچنین با توجه به اینکه مقام معظم رهبری بر مسئله محوری و بیانیه گام دوم تأکید داشتند در این کتاب‌ها به آن توجه شده است. این کتاب‌ها از تک مولفی خارج شده و حاصل چند مؤلف است.

انتهای پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید تحول دروس معارف اسلامی ماموریت مهم نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است