تخصیص اعتبار 50 میلیارد تومان برای آبخیزداری / میانگین بارش سال جاری تاکنون 100 میلی متر بوده است
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان گفت: در سال زارعی امسال میانگین بارندگی استان کرمان تا کنون 100 میلی متر بوده است که به میانگین سالانه نزدیک می شویم.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مهدی رجبی زاده در گفتگو با راه آرمان؛ با بیان اینکه استان کرمان در شرایط خشک و کم بارش قرار دارد، گفت: این استان با 125 میلی متر بارندگی تقریبا نصف میانگین بارندگی کشور را به خود اختصاص داده است.
کرمان؛ سومین استان سیل خیز کشور
وی ادامه داد: بنابراین نزولات آسمانی در قالب باران و برف برای این استان از ارزش بسیار بالایی برخوردار است؛ اما در حالی که در استان کم بارشی زندگی می کنیم اما سومین استان سیل خیز کشور هستیم که این مسئله نشان می دهد ما نتوانسته ایم در حوزه آبخیز و روان آب ها به خوبی مدیریت و از سیلابی شدن روان آب ها جلوگیری کنیم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان با اشاره به اینکه در حوزه آبخیز مجموعه از اقدامات از بلندترین نقطه کوه یا قله تا خروجی دشت انجام می شود، تصریح کرد: مجموعه فعالیت هایی که به منظور مدیریت جریان های روان آب ها و کاهش سرعت آن، آبخیزداری گفته می شود.
رجبی زاده اظهار کرد: در استان کرمان با میانگین بارندگی یاد شده، تقریبا سالانه شاهد 18.6 میلیارد متر مکعب بارش هستیم که از این میزان حدود 3.6 میلیارد متر مکعب تبدیل به روان آب می شود که این روان آب ها در سطح 10.5 میلیون هکتاری شمال استان اتفاق می افتاد.
ساخت 6800 سازه برای مدیریت روان آب ها در حوزه های آبخیزداری شمال استان
این مقام مسئول افزود: بنابراین تنها اقدامی که ما باید انجام دهیم این است که 3.6 میلیارد متر مکعب روان آب که می تواند در برخی از سالها که میانگین بارش بیشتر می شود این مقدار هم افزایش پیدا کند که باید این مقدار را مدیریت کنیم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان با تأکید بر اینکه در راستای مدیریت منابع آب از سنوات گذشته اقدامات آبخیزداری را در استان آغاز کرده ایم، عنوان کرد: در سه سال گذشته و به ویژه از زمانی که به دستور مقام معظم رهبری اعتباراتی از صندوق توسعه ملی برای امر آبخیزداری تخصص داده شده، فعالیت های بسیار خوبی انجام شده است.
وی در خصوص اقدامات انجام شده در حوزه آبخیزداری تا پایان سال 1397 ابراز کرد: در این راستا در سطح حدود یک میلیون و 150 هزار هکتار از حوزه آبخیزداری شمال استان کارهای مختلفی انجام شده که می توان گفت حدود 6 هزار و 800 سازه گوناگون خاکی و سنگ ملاتی به منظور مدیریت روان آب ها اجرا شده است.
تخصیص اعتبار 50 میلیارد تومان برای آبخیزداری استان کرمان در سال جاری
رجبی زاده ادامه داد: حداقل حاصل این امر این بوده است که ما توانسته ایم که از 3.6 میلیارد متر مکعب آب روان، حجم 406 میلیون متر مکعب آب را تا پایان سال 1397 مدیریت کنیم و با توجه به اینکه بیلان آب در سفره های آب زیر زمینی منفی است؛ 121 میلیون متر مکعب حاصل نفوذ آب به سفره های ناشی از فعالیت های آبخیزداری در سال 1397 بوده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان با اشاره به تخصیص 50 میلیارد تومانی اعتبار از محل صندوق توسعه ملی در سال 1398 به منظور امر آبخیزداری شمال استان کرمان تصریح کرد: در ادامه فعالیت ها سال های گذشته در سال جاری عرصه کاری ما در حوزه آبخیزداری 76 هزار هکتار افزایش یافته است.
این مقام مسئول ادامه داد: بنابراین حوزه آبخیزداری تحت مدیریت ما از یک میلیون و 150 هزار هکتار در پایان سال 97 به یک میلیون و 226 هزار هکتار در پایان سال 98 ان شاالله خواهد رسید.
مدیریت 424 میلیون متر مکعب روان آب های استان کرمان در سال 98
رجبی زاده با بیان اینکه در راستای فعالیت هایمان در سال 98، احداث 692 بند آبخیزداری شامل انواع بندهای خشکه چین، خاکی و سنگ ملاتی را در دستور کار قرار داده ایم، اظهار کرد: در سال زارعی امسال میانگین بارندگی استان کرمان تا کنون 100 میلی متر بوده است که به میانگین سالانه نزدیک می شویم.
وی با اشاره به اینکه هر چه از میزان میانگین بارش سالانه رد شویم دستاوردهای بیشتری را خواهیم داشت، اظهار کرد: با بارش هایی که تا به امروز اتفاق افتاده است توانسته ایم 18 میلیون متر مکعب از روان آب ها را مدیریت کنیم که این مقدار به عدد سال قبل که 406 میلیون متر مکعب اضافه می شود بنابراین فعالیت های سال 98 پیشرفت 70 درصدی داشته است که سبب مدیریت 424 میلیون متر مکعب روان آب می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان ابراز کرد: با میزان بارندگی در سال جاری 8.5 میلیون متر مکعب به حجم سفره های آب زیر زمینی اضافه خواهد شد که با میزان این عدد به 130 میلیون متر مکعب خواهد رسید و هر چه بارندگی بیشتر شود و از میزان میانگین سالانه رد شود این عدد هم به تبع ان رشد پیدا خواهد کرد.
پیش بینی نفوذ 130 میلیون متر مکعبی آب در سفره های آب زیر زمینی استان در سال جاری
این مقام مسئول متذکر شد: فعالیت های ذکر شده حاصل کار در حدود 12 درصد حوزه آبخیز استان است به این معنی که در سطح شمال استان کرمان 10.5 میلیون هکتار سطح آبخیز داریم.
رجبی زاده بیان کرد: تمامی فعالیت های تا به امروز انجام شده در 12 درصد سطح حوزه های آبخیزداری شمال استان کرمان بوده است به این معنی که ما هنوز باید در 88 درصد سطح آبخیزداری شمال استان فعالیت های مختلف منابع طبیعی اعم از احداث بندهای آبخیزداری را انجام دهیم.
وی عنوان کرد: در همین شرایط و تا پایان سال صرفا میزان نفوذ آب به سفره های آب زیر زمینی به عدد 130 میلیون متر مکعب خواهد رسید که این مطلب این مهم را به ما می گوید که استان کرمان دارای بیلان منفی سفره های آب زیر زمینی و منهای 750 میلیون متر مکعب در سال است؛ به تنهایی و در حوزه آبخیزداری استان توانسته ایم در قالب پروژه های مختلف 12 درصد به سطح سفره های آب زیر زمینی به میزان 130 میلیون متر مکعب اضافه کنیم.
امکان مثبت کردن سطح آب سفره های زیر زمینی وجود دارد
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان با تأکید بر اینکه توانسته ایم تراز منفی سطح سفره های آب زیر زمینی را مثبت تر کنیم، تصریح کرد: این مسئله نشان می دهد که امکان مثبت کردن سطح این تراز کاملا وجود دارد.
این مقام مسئول افزود: اگر بخواهیم در سطح 88 درصد آبخیزداری فعالیت های این عرصه را به طور کامل و حقیقی انجام دهیم باید به قیمت امروز بین 10 تا 15 میلیارد تومان برای یک دوره 10 ساله اعتبار تخصیص دهیم تا بتوانیم کل حوزه آبخیزداری استان را مدیریت کنیم تا زمانی که بارندگی اتفاق می افتد بتوانیم آب روان ها را کنترل کنیم.
رجبی زاده ادامه داد: تا روان آب ها به جای سیلابی شدن با سرعت کم در مسیر خود حرکت کنند؛ با این اقدام ما می توانیم میزان نفوذ آب به سفره های زیر زمینی را به عدد 500 میلیون متر مکعب در سال برسانیم.
امنیت زیستی و آبی در سایه حفظ منابع طبیعی
وی ابراز کرد: با کنترل حوزه آبخیزداری به حفظ منابع طبیعی اهمیت داده ایم و ما به طور حتم قادر خواهیم بود که در همین استان خشک و کویری کرمان و با بارندگی 125 میلی متر می توانیم بیلان منفی سفره های آب زیر زمینی را مثبت کنیم که این مسئله دستاورد بسیار بزرگی است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان در رابطه با دستاوردهای دیگر حوزه آبخیزداری عنوان کرد: وقتی ما نمی توانیم جلوی سرعت آب را در حوزه آبخیزداری بگیریم، خاک با ارزش ما شسته خواهد شد و از ارزش آن کم می شود؛ بنابراین زمانی که سرعت آب را مدیریت شود؛ این خاک شسته نخواهد شد.
این مقام مسئول افزود: زمانی که خاک از دست نرود پوشش گیاهی منطقه احیا می شود و چنانچه پوشش منطقه در مراتع و جنگل ها غنی تر شود با توجه به اینکه گیاه و بوته خود حوزه آبخیز کوچک است؛ می تواند سرعت باران را بگیرد و اجازه خواهد داد که باران با سرعت کمتری به زمین بخورد و این امر موجب تخلیه راحت تر آب به سفره خواهد شد.
رجبی زاده در پایان خاطر نشان کرد: چنانچه می خواهیم امنیت زیستی، آبی و.. در قبال پدیده گرد و غبار و طوفان گرفته شود؛ چاره ای جز حفظ منابع طبیعی، اجرای پروژه های منابع طبیعی و اختیار دادن به مدیران منابع طبیعی در اجرای پروژه ها در مناطق عملیاتی وجود ندارد.
انتهای پیام /