یک‌شنبه 4 آذر 1403

ترامپ؛ چهار سال کارنامه تاریک

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ترامپ؛ چهار سال کارنامه تاریک

تهران - ایرنا - پس از شکست دونالد ترامپ در رقابت انتخاباتی 2020 و کسب عنوان تحقیرآمیز پنجمین رئیس‌جمهوری تک دوره ای در صد سال اخیر آمریکا، مروری بر کارنامه چهار ساله این نامزد جمهوری‌خواه، صرف نظر از این دولت آینده به ریاست بایدن چگونه عملکردی خواهد داشت، حاکی از وجود نقاط تاریک بسیار در فهرست عملکرهای او است؛ همان چیزی که مانع از تمدید دوره چهار ساله مستاجر مو نارنجی کاخ سفید شد.

به گزارش یکشنبه ایرنا، با گذشت کمتر از 24 ساعت از اعلام پیروزی «جو بایدن» سیاستمدار پیرو سناتور کهنه کار دموکرات در انتخابات سه شنبه بزرگ آمریکا، شادی صفوف طرفداران دموکرات در خیابان‌های آمریکا و انتشار سلسله گزارش‌ها از مرور وعده‌های انتخاباتی بایدن و در یک کلام ورود آمریکا به دوره جدید اما در سوی دیگر، «دونالد ترامپ» که بی تردید هنگام پیروزی سال 2016میلادی حتی تصور نمی‌کرد که در نهایت با شکست در برابر بایدن به عنوان پنجمین رئیس‌جمهوری تک دوره ای 100 سال اخیر این کشور شناخته شود.

حتی نتیجه شب گذشته رسانه های آمریکایی نتوانسته ترامپ را قانع کند و او به هر طریقی در تلاش است تا به ارتشی از وکلا فراخوان دهد، توییتر و هر شبکه های اجتماعی دیگری را به تریبون اعتراض های خود تبدیل و طرفداران خود در ایالت های جمهوری‌خواه را به رد نتایج انتخابات ترغیب کند. اقداماتی که همه و همه به منزله حمله به اصول و زیر سوال بردن نظام دموکراتیک آمریکا است.

ریزبینی در پیام‌های توییتری ترامپ گواه این مطلب است که دروغ پراکنی، توهین و خشونت به عادی ترین خصیصه های رئیس‌جمهوری پیشین قدرتمندترین کشور جهان تبدیل شده است. ضمن اینکه نباید فراموش کرد که ادبیات توهین آمیز مکرر، صرف نظر از واکنش به ارتکاب هر نوع خطایی از سوی طرف مقابل، معمولا از فرد «بازنده» شنیده می‌شود. بازنده ای که خود از بازنده ها متنفر است. ترامپ به دنبال پایان فرآیند رای گیری گفت: برنده شدن آسان است و باختن هرگز آسان نیست؛ برای من اینطور نیست.

در تابستان سال 2015 میلادی وقتی برای نخستین بار نام شخصیت نامانوس دونالد ترامپ به عنوان نامزد جمهوری‌خواهان سر زبان‌ها افتاد، تصور تصاحب ریاست جمهوری آمریکا به وسیله او آنقدر پوچ به نظر می‌رسید که هر اتفاقی از تئوری‌های توطئه گرفته تا تبانی به ذهن خطور می‌کرد مگر آنچه سرنوشت چهار سال اخیر آمریکا را رقم زد. در ماه ژانویه، پیش از انتخابات وقتی هنوز هیچکس به ورود قطعی ترامپ به کاخ سفید اعتقادی نداشت، او گفت «من وفادارترین طرفداران را دارم؛ می‌توانم وسط خیابان پنج بایستم و به یک نفر شلیک کنم و حتی یک رای را از دست ندهم».

نکته حائز اهمیت اینکه او در حقیقت به هیچکس شلیک نکرد اما به مهاجران مکزیکی توهین می‌کرد، وعده می‌داد که ورود مسلمانان به کشور را متوقف خواهد کرد و حمله های دائمی در قالب پیام های توییتری تمامی نداشت.

طولی نکشید که این تاجر میلیونر آمریکایی ساکن خیابان پنجم نیویورک که حتی تا پیش از اعلام نتایج نهایی نیز خود را پیروز ماراتن انتخابات معرفی می‌کرد، به کاخ سفید راه یافت، اما اختلاف رفتار ترامپ پس از تصدی ریاستش با آنچه تا پیش از آن از منش افراد در قواره ریاست جمهوری دیده بودیم، موجب تعجب همگان شد.

در اشاره ای فهرست وار به عوامل شکست ترامپ، این موارد را می‌توان برشمرد: عملکرد ترامپ در مقابله با کرونا و تاثیر این بیماری همه‌گیر بر اقتصاد آمریکا، ایجاد ترس و وحشت در میان بخش عظیمی از جامعه امریکا و دیدگاه‌های نژادپرستانه و سیاست‌های سختگیرانه وی در قبال رنگین پوستان و مهاجران، عملکرد منسجم حزب دموکرات و تیم بایدن در مقابل ترامپ، عدم حمایت جدی حزب جمهوری خواه از وی، عدم پایبندی وی به برخی از سنت ها و ارزش‌های جامعه امریکا در گفتار و عمل، دوقطبی نمودن جامعه آمریکا و هشدار از بروز خشونت، سیاست های وی در حوزه سیاست خارجی، بهداشت و مالیات، سعی در رواج بی اعتمادی در مردم آمریکا با طرح ادعاهای بی پایه و اساس از بروز تقلب  چه از طرف حزب مخالف دموکرات و چه از طریق مداخله خارجی.

شعار اساسی سیاست خارجی «دونالد ترامپ» موسوم به «اول آمریکا» همراه با سیاست‌های یکجانبه گرایانه درخصوص خروج از معاهدات مهم بین‌المللی و منطقه‌ای و نهادهای چندجانبه، سیاست‌های تنش زا و رفتارهای آن علیه متحدین و شرکای راهبردی مانند جنگ تعرفه‌ها علیه اروپا و چین همه و همه از عواملی است که سبب شد تا گمانه زنی‌ها از ثبت شدن نام ترامپ به عنوان رئیس‌جمهوری با حضور تک دوره ای در کاخ سفید در تاریخ آمریکا به واقعیت بپیوندد.

ترامپ در سال 2018 از توافق هسته‌ای ایران خارج شد و ادعا کرد که می‌تواند به توافق بهتری دست یابد. او در ادامه این اقدام کارزار «فشار حداکثری» علیه ملت ایران را آغاز کرد. اما بایدن گفته است با ایران از طریق دیپلماسی وارد تعامل خواهد شد و به توافق هسته‌ای باز خواهد گشت.

اوایل سال 2020 میلادی، به نظر می‌رسید که شرایط مطلوب اقتصادی آمریکا می‌تواند رمز پیروزی ترامپ در انتخابات باشد، اما با وقوع بحران کووید -19 و رکود جهانی به یکباره برگ برنده ترامپ از دست رفت. مدیریت ضعیف کاخ سفید در مقابله با این بیماری، افتخار قرار گیری نام آمریکا در صدر فهرست کشورهای درگیر با بالاترین آمار شمار مبتلایان و جانباختگان را نصیب این کشور کرده است.

موضوع همه‌گیری افسارگسیخته بیماری کووید -19 در آمریکایی که به سرزمین فرصت‌ها شهرت داشت در حالی وجهه بین‌المللی و قدرت این کشور را به بازی گرفت که تا پیش از آن کسی گمان نمی‌کرد چالشی‌ترین انتقاد از عالی ترین مقام سیاسی یک دولت «استفاده نکردن از ماسک» باشد.

رسوایی‌ها و افشاگری‌های اخیر درباره ترامپ، استیضاح و مدیریت غلط او در مواجهه با بحران کرونا سبب شد تا میزان مقبولیت ترامپ در ماه های اخیر کاهش 50 درصدی داشته باشد.

در حالی که مساله تغییرات آب و هوایی و گرمایش کره زمین یکی از دغدغه‌های بزرگ در جهان امروز و تهدیدی جدی برای حیات در کره خاکی محسوب می شود، اما ترامپ همانطور که در کارزار انتخاباتی 2016 خود وعده داد بود، از زمان آغاز کار در کاخ سفید، صدها مقررات زیست محیطی از جمله محدودیت تصاعد دی‌اکسید کربن از نیروگاه‌ها و وسایل نقلیه را لغو کرد. او علاوه بر این ضمن خارج کردن آمریکا از معاهده اقلیمی پاریس گفت این توافق برای آمریکا زیان‌بار و صرفا به نفع سایر کشورهاست.

آتش اعتراضات نژادی نیز در حالی به یکی از چالش‌های جدی آمریکا در پرونده چهارساله حضور ترامپ ثبت شد که اگرچه به گفته ترامپ، روش جنجالی فشار زانو بر گردن برای بازداشت مظنونین باید در حالت کلی غیرقانونی شود اما برای اعمال این ممنوعیت هیچ اقدامی انجام نداد. ترامپ حتی در بحبوحه اعتراضات علیه نابرابری نژادی در این کشور، حمایت خود از پلیس را افزایش داد.

قانون منع سفر به خاک آمریکا، ساخت دیوار در مرز آمریکا و مکزیک از جمله اقدامات نژادپرستانه ترامپ محسوب می شود که به گسترش ناامنی اجتماعی، اضطراب و نابسامانی بین جوامع مهاجران در آمریکا انجامید. به بیان دیگر، سیاست‌های ترامپ در قبال مهاجران لاتینی، روندی که در حال اصلاح چهره امریکا در میان جوامع امریکای لاتین بود را متوقف کرد و بار دیگر خاطرات تلخ تجربه حضور و مداخله امریکا در کشورهای امریکای لاتین را زنده کرد و موجب تقویت جریان‌های ضد امریکایی در این کشورها شد.

به گزارش رسانه های آمریکایی، بایدن که تا دیروز با 264 رای الکترال در برابر 214رای ترامپ پیشتاز بود با نهایی شدن آرای ایالت های پنسیلوانیا و نوادا و کسب 26 رای از این دو ایالت مجموع آرای الکترال خود را به 290 رساند و به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهوری آمریکا برگزیده شد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*
ترامپ؛ چهار سال کارنامه تاریک 2
ترامپ؛ چهار سال کارنامه تاریک 3