سه‌شنبه 1 خرداد 1403

ترس تمدن اسلامی و تاریخی از ایران علت نزدیکی کشور‌های حاشیه خلیج فارس

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
ترس تمدن اسلامی و تاریخی از ایران علت نزدیکی کشور‌های حاشیه خلیج فارس

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، دکتر جلال الدین سلیمی کارشناس و تحلیلگر ارشد غرب آسیا طی یادداشتی که متن آن در اختیار خبرگزاری دانشجو قرار گرفت نوشت: به نظر می‌رسد ترس کشور‌های عرب منطقه از ایران بهانه‌ای برای فتنه انگیزی و ترسیم آینده‌ای پرتنش برای منطقه است. رابطه‌ای که نه تنها مناقشه برانگیز است بلکه خود برانگیزاننده مناقشات بسیاری در آینده نزدیک خواهد بود و یکی از اهداف آن...

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، دکتر جلال الدین سلیمی کارشناس و تحلیلگر ارشد غرب آسیا طی یادداشتی که متن آن در اختیار خبرگزاری دانشجو قرار گرفت نوشت: به نظر می‌رسد ترس کشور‌های عرب منطقه از ایران بهانه‌ای برای فتنه انگیزی و ترسیم آینده‌ای پرتنش برای منطقه است. رابطه‌ای که نه تنها مناقشه برانگیز است بلکه خود برانگیزاننده مناقشات بسیاری در آینده نزدیک خواهد بود و یکی از اهداف آن می‌تواند وارد کردن ایران به نقشه‌های جدید طراحی شده توسط ایالات متحده آمریکا و هم پیمانانشان باشد.

لازم به ذکر است روابط صمیمانه امارات و رژیم صهیونیستی پیشینه‌ای بیش از یک دهه دارد. آنچه هم اکنون شاهد آن هستیم آمدن بازی از زیر میز به روی میز است به عبارتی عبور از یک دهه رابطه غیر رسمی و پنهان به مرحله آشکار و عیان است.

بی‌تردید وارد شدن دیگر کشور‌های عربی که برخی از آن‌ها در مدار‌های حساس امنیتی جمهوری اسلامی ایران قرار دارند غرب آسیا را وارد فاز جدیدی از موازنه قدرت منطقه‌ای خواهد کرد.

وجه خوشبینانه و شاید واقع بینانه ماجرا این است که اسرائیل متوجه این مساله است که توان رویارویی نظامی با ایران را حداقل در کوتاه مدت در منطقه خلیج فارس نخواهد داشت و سعی خواهد کرد سطح روابط خود را با امارات، بحرین و عمان و احتمالاً قطر فقط حول موضوعات امنیتی و اقتصادی ترسیم و حفظ کند.

اسرائیل در فاز اول حضور خود در منطقه و همچنین سعی خواهد کرد خود را از زیر سایه تحقیر تاریخی عدم مشروعیت و به رسمیت شناخته نشدن توسط کشور‌های منطقه که اسرائیل همواره از آن رنج برده است خارج کند. کشور‌های عرب حاشیه خلیج فارس هم با توجه به آسیب پذیری و موقعیت جغرافیایی خود و همچنین آگاهی از قدرت موشکی ایران هیچگاه دچار توهم همکاری نظامی با اسرائیل جهت نیل به اهداف جاه‌طلبانه خود در کوتاه مدت نخواهند بود.

پس از پیروزی اعراب مسلمان بر ساسانیان، دین اسلام در ایران استقرار یافت. در این دوران، تاریخ ایران شاهد تحولات زیادی در عرصه‌های سیاسی، اجتماعی و مذهبی بود. تسلط مسلمانان بر ایران ساده نبود، زیرا شهر‌ها سریع سلطه مسلمانان را پذیرفتند، اما روستا‌ها به سادگی تن به حکومت آن‌ها و قبول مسلمانان نمی‌دادند. نقاط شرقی ایران و نیز طبرستان و گیلان دیرتر از نواحی غربی به تصرف مسلمانان درآمدند. مسلمانان مجبور به فتح چند باره برخی از نقاط می‌شدندایران با سابقه حکمرانی گسترده در مقیاس امپراطوری علی رغم فراز و نشیب در روابط شان با آگاهی از جایگاه و نقش تاریخی خود همواره منافع بلندمدت را به منافع کوتاه مدت و مقطعی ترجیح داده اند و با گسترش روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، دشمنان را در ایجاد گسست بین دو کشور مقتدر منطقه ناکام گذاشته‌اند.

دشمنان و رقبا کاملاً آگاه هستند که اتحاد استراتژیک ایران و همسایگان می‌تواند غرب آسیا جدیدی را شکل دهد که موازنه قدرت بیش از پیش به نفع ایران باشد؛ لذا تلاش دارند تا با تغییر پارادایم حاکم بر منطقه و تغییر دشمن اصلی از اسرائیل به محور ایران و کشور‌های عربی در میان مدت تحت لوای ناتوی عربی زمینه را برای رویارویی و جنگ با ایران را فراهم کنند. آمریکا و اسرائیل سعی دارند با نفوذشان در کشور‌های منطقه مفهوم دشمن اصلی را از اسرائیل به ایران تغییر دهند.