چهارشنبه 7 آذر 1403

تشریفات مدیران راه ارتباط با مردم را سد کرده است / رئیس دستگاه قضا صف خدم و حشم را کات کرد

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
تشریفات مدیران راه ارتباط با مردم را سد کرده است / رئیس دستگاه قضا صف خدم و حشم را کات کرد

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، از ابتدای نهادینه شدن تفکرات فراگفتمان انقلاب اسلامی ذیل ترجمان کالبدی آن تحت عنوان نظام جمهوری اسلامی، مساله اصلاح روند تجمل گرایی در سطوح مختلفی مدیریتی و ایجاد یک نظام واره‌ای از سلامت اداری به عنوان رکن رکین پایه‌های حکومت در نظرگرفته شده بود. یکی از اصول اثرگذار ایجاد نظام واره سلامت اداری، حذف تشریفات زاید در سفرها، مراسم‌ها و همایش‌ها بوده...

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، از ابتدای نهادینه شدن تفکرات فراگفتمان انقلاب اسلامی ذیل ترجمان کالبدی آن تحت عنوان نظام جمهوری اسلامی، مساله اصلاح روند تجمل گرایی در سطوح مختلفی مدیریتی و ایجاد یک نظام واره‌ای از سلامت اداری به عنوان رکن رکین پایه‌های حکومت در نظرگرفته شده بود. یکی از اصول اثرگذار ایجاد نظام واره سلامت اداری، حذف تشریفات زاید در سفرها، مراسم‌ها و همایش‌ها بوده که این مهم مبتنی بر رفتار و سبک حکومت پیامبراسلام (ص) و امیرالمومنین می‌باشد. تشریفات اداری در سفرها، دیدار‌ها و همایش که بیشتر در میان منصوبین و منتخبین سیاسی مشاهده می‌شده یکی از قوانین نانوشته خودساخته بوده که به جز ایجاد فاصله میان مردم و مسئولین و همچنین دوری از شعار خدمتگزاری به مردم به عنوان، ولی نعمتان جامعه، هیچ عایدی دیگری نخواهد داشت.

فراز و فرود تشریفات اداری در تاریخ سیاسی پس از انقلاب

از ابتدایی پیروزی انقلاب و به خصوص در زمان استقرار پایه‌های حکومت دینی در کشور، مسئولین در رده‌های مختلف همچون ریاست جمهوری (آقای رجایی) و سایر منصوبین سعی داشته اند تا منش ساده زیستی و حذف تشریفات را به عنوان نقشه راهنمای حوزه مدیریتی خویش قرار دهند و این مسیر تا حدودی ادامه یافت تا زمانی که با حضور دولت سازندگی، دوباره مساله استقبال‌های پرطمطراق در سفر‌های استانی، تشریفات فرودگاهی و فرش قرمز‌های در مراسم‌های پرهزینه، نصب بنر و پرده نوشته‌های مکرر حاوی خوش آمدگویی در سفر‌های استانی، کاروان خودرو‌های همراه و.. به سبب رویکرد متفاوت دولت مستقر؛ در کشور باب شد. پس از آن دوره بود که مقام معظم رهبری بار‌ها بر مساله "در میان مردم بودن مسئولین" تاکید داشتند و در همین راستا روال تجمل گرایی مسئولین و تشریفات اداری آن‌ها همواره زیر ذره بین رسانه‌ها قرار گرفته تا ماهیت کارکردی نظام جمهوری اسلامی از مسیر اصلی خود که همانا خدمتگزاری بوده منحرف نگردد.

به همین منظور است که در سال‌های گذشته شاهد حذف فاصله گذاری میان مردم و ائمه جمعه در نماز‌های جمعه، عدم استفاده از خودرو‌های لوکس در میان مدیران اداری و همچنین ایجاد کمپین‌های مطالبه گری مردمی در انتقاد به برخی تجمل گرایی‌ها و یا تبعیض‌های صورت گرفته در سطوح مختلف مدیران بوده ایم.

کشور‌های صنعتی و رویگردانی از تشریفات زائد اداری

اگرچه داعیه ساده زیستی در شعار‌های انقلابی کشور وجود داشته و برخی اقدامات در ساختار بروکراتیک اداری که برگرفته از قوانین متعدد ورسوم و سنت‌های غلط بوده، موجب گردیده جلوگیری از اسراف و حیف بیت المال در روال اداری سایرکشور‌ها بیشتر رعایت شود. به عنوان مثال در کشور‌های صنعتی همچون آلمان، فرانسه و حتی کشور‌های حوزه اسکاندیناوی که از رفاه نسبی برخوردار می‌باشند، سفر‌های استانی و یا دیدار‌های داخلی مسئولین حتی در برخی موارد رده وزیران از تشریفات بیهوده و یا پروتکل‌های زائد تشریفاتی برخوردار نیست. حضور شهرداران به محل کار با دوچرخه در میان مردم، حضور برخی از وزرا در متروی شهر‌ها و... نمونه‌های بارزی از مردم داری است که در قوانین عرفی این کشور‌ها مشاهده می‌شود. به نظر می‌رسد این اقدام که در آموزه‌های دینی ما به خصوص در کلام امیرالمومنین بدان اشاره شده؛ موضوعی است که می‌تواند الگوی مناسبی برای مسئولین کشور ما شود و همچنین اهتمام به اجرای آن و حذف تشریفات که موجب فاصله گذاری میان مردم و حاکمیت شده، اعتماد عمومی را نسبت به حاکمیت افزایش خواهد داد. حذف پروتکل‌های تشریفاتی در سفر استانی حجت الاسلام محسنی اژه‌ای

رئیس قوه قضائیه در یکی از سفر‌های استانی خود به شهر مشهد مقدس در فرودگاه مهرآباد حاضر شده و بدون بهره برداری از خدمات VIP همراه با مردم از پرواز عادی تهران_مشهد استفاده کرد. سفر غلامحسین محسنی اژه‌ای در روز چهارشنبه 26 آبان ماه که با حذف کامل پروتکل تشریفات در فرودگاه‌های کشور بوده مورد تعجب عموم مردم قرار گرفت. رئیس عدلیه حتی در اتوبوس جابه جایی مسافرین به سمت هواپیما، با مردم در اتوبوس به گفتگو نشست. روال ناصواب گذشته و وجود تشریفات بیش از حد در گذشته موجب شده بود تا این اقدام ریاست قوه قضائیه، مورد تعجب و همچنین استقبال عموم مردم قرار گیرد، چرا که در گذشته کمتر شاهد حضور مقامات در این سطح در میان مردم بودیم. امری که با توجه به پیشینه گفتمانی انقلاب، امری ضروری بوده است.

نقش آوانگارد ریاست قوه قضائیه در الگوپذیری سایرمسئولین

حذف تشریفات زاید توسط حجت الاسلام محسنی اژه‌ای به خصوص در سفر‌های استانی و دیدار با مسئولین رده‌های مختلف، به عنوان یکی از روسای قوای کشور؛ می‌تواند یک حرکت آوانگارد در راستای الگوپذیری سایر رده‌های سیاسی و مدیریتی در کشور باشد و همین امر قوت قلبی در میان بخشی از جامعه ایجاد می‌کند. جامعه‌ای که پیش از این و با تماشای نمایش‌های تجملاتی سفر‌های مسئولین حتی در رده استانداری به صورت نسبی یک نوع بیگانگی با نمایندگان انتخابی یا انتصابی کشور پیدا کرده بودند با این گونه حرکت‌ها نسبت به تغییر روند گذشته امیدوار شده اند. در همین راستا، اقدام ریاست قوه قضائیه الگویی بوده تا آثار پربرکتی را برای نظام جمهوری اسلامی داشته باشد. در ذیل به برخی از آثار بلند مدت و کوتاه مدت اشاره می‌کنیم:

- جلوگیری از ایجاد هزینه‌های گزاف به بیت المال - تقویت کارایی و اثربخشی سفر‌های استانی و یا جلسات هماهنگی - توسعه فرهنگ ساده سازی برنامه‌های اداری در سطوح مختلف کشوری - توصیه عملیاتی در راستای امربه معروف به مقامات کشوری به منظور جلوگیری از تجمل گرایی اداری - حذف نگرش منفی مردم نسبت به وجود تبعیض و رانت اداری در ساختار نظام جمهوری اسلامی - جلوگیری از روند حبس برخی از مدیران در اتاق‌ها و خودرو‌های خودشان جمع بندی فارغ از مولفه‌های ارزش آفرین و الگوپذیر اقدام رئیس قوه قضائیه، به طور کلی بازگشت به اصول انقلاب امری ارزشمند تلقی می‌گردد چرا که وقتی ریاست یک قوه به راحتی در میان مردم حضور پیدا کرده و بدون واسطه و به صورت مستقیم با مشکلات آن‌ها آشنا شده و گفتگو می‌کند، طبیعتا در سیاست گذاری‌ها و برنامه ریزی ها، رضایت عمومی مردم را مدنظر قرارخواهد داد. همان طور که رهبرمعظم انقلاب بار‌ها در سخنرانی‌های خود گفته اند که مبادا در سفر‌های استانی بین شما و مردم فاصله بیفتد، حذف تشریفات و پروتکل‌های خودساخته اداری قدم برداشتن در مسیر فرمایشات رهبری و مشی انقلاب اسلامی است. هر مدیری در هر رده اگر هرگونه تشریفات را در سفر‌ها و امور اداری زیر نظر خود حذف کند، فاصله خود و مردم را کاهش داده و به طور طبیعی مردم نیز برای حل مشکلات کشور همراهی بیشتری با مسئولین خواهند داشت. چرا که حل مشکلات موجود بدون همراهی، همفکری و همسویی مردم میسر نخواهد شد.