تصمیم ترسناک برای سال سخت 1403؛ مالیات ستانی با مردم و اقتصاد ایران چه می کند؟
طبق کلیاتی که در لایحه بودجه 1403 تصویب شد، درآمدهای مالیاتی در سال آینده حدودا 50 درصد افزایش خواهد یافت. آیا دولت در حال گذار از درآمدهای ناپایدار به پایدار است؟ سال سخت 1403 منتظر شماست. طبق کلیاتی که در لایحه بودجه 1403 تصویب شد، درآمدهای مالیاتی در سال آینده حدودا 50 درصد افزایش خواهد یافت. آیا دولت در حال گذار از درآمدهای ناپایدار به پایدار است؟ به گزارش عرشه آنلاین برخی از مواردی...
سال سخت 1403 منتظر شماست. طبق کلیاتی که در لایحه بودجه 1403 تصویب شد، درآمدهای مالیاتی در سال آینده حدودا 50 درصد افزایش خواهد یافت. آیا دولت در حال گذار از درآمدهای ناپایدار به پایدار است؟
به گزارش عرشه آنلاین برخی از مواردی که مالیات دریافت می شود را بخوانید
- بر اساس لایحه بودجه 1403، نرخ مالیات بر ارزش افزوده یک درصد افزایش مییابد
- مجلس تصمیم گرفته تا از سال آینده دولت را مکلف نماید تا در طول برنامه هفتم توسعه، از هر سفری که مسافران به خارج از کشور می روند، 10 یورو عوارض اخذ کند
- افرادی که بین ماهیانه 10 تا 16میلیون و 800میلیون تومان حقوق میگیرند، باید 10درصد مالیات دهند.
- افرادی که بین ماهانه 16میلیون و800 تا 17میلیون و 600 حقوق میگیرند، باید 15درصد مالیات بپردازند.
- افرادی که بین 27میلیون و 600 تا 40میلیون و 800هزار تومان حقوق میگبرند باید 20درصد مالیات بپردازند.
- افرادی که بیش از 48میلیون تومان حقوق میگیرند باید 30درصد مالیات بپردازند.
- از کلیه وسایل نقلیه که در بزرگراه های شریانی تردد می نمایند بر مبنای میزان پیمایش به ازای هر کیلومتر و بر اساس نوع خودرو با تصویب هیئت وزیران عوارض دریافت خواهد شد.
- در صورتی که جمع مبلغ و دفعات واریز به حساب های غیرتجاری هر شخص حقیقی در هر ماه از رقم مشخصی بیشتر باشد باید مالیات بپردازد.
منابع عمومی دولت از سه بخش «درآمدها»، «واگذاری دارایی سرمایهای» و «واگذاری دارایی مالی» تشکیل شده است. شواهد بدست آمده حاکی از آن است که درآمدها 42 درصد و واگذاری داراییهای مالی 8 درصد نسبت به سال 1402 افزایش یافته است. این در حالی است که واگذاری داراییهای سرمایهای 12 درصد نسبت به سال جاری کاهش یافته است.
یکی از اجزای مهم واگذاری داراییهای سرمایهای، درآمدهای نفتی و گازی است. لایحه بودجه 1403 نشان میدهد که دولت در سال آینده کمتر روی درآمدهای نفتی حساب باز کرده است.
به بیان دقیقتر، طبق لایحه منتشرشده درآمدهای نفتی دولت در سال آینده 585 همت خواهد بود. البته شنیدهها حاکی از آن است که درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز تا پیش از انتشار سند رسمی امروز، حدودا 40 همت کمتر از رقم فعلی، بوده است.
در سوی دیگر ماجرا، درآمدهای مالیاتی دولت در سال آینده حدودا 50 درصد نسبت به سال 1402 افزایش یافته است. آیا دولت به سمت درآمدهای پایدارتر حرکت کرده و تکیه خود به درآمدهای نفتی را کاهش داده است؟
مالیات ستانی سال آینده ناعادلانهترین شیوه در جهان / رکود ناشی از اخذ مالیات مضاعف در انتظار اقتصاد ایران
یک کارشناس اقتصادی مالیات ستانی در بودجه 1403 را ناعادلانهترین مدل در جهان توصیف کرد و از احتمال وقوع رکود در اقتصاد ایران طی سال آینده خبر داد.
محمود نجفی عرب رئیس اتاق بازرگانی تهران در نشست دوازدهم هیات نمایندگان این اتاق خبر داد که شورای نگهبان «بند 3 تبصره 6 لایحه بودجه سال 1403»، را رد کرده است. بر اساس این بند سازمان امور مالیاتی بانک مرکزی را مکلف میکند که حساب مؤدیان مالیاتی را مسدود کند و به میزانی که سازمان امور مالیاتی مطالبه دارد از حساب افراد کسر و به حساب این سازمان واریز شود.
مهدی پازوکی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با اقتصاد آنلاین این تصمیم شورای نگهبان را یک تصمیم خوب توصیف کرد و افزود: دولت حق ندارد به حساب مردم دست بزند.
وی ادامه داد: یکی از ایرادات بودجه سال 1403 این است که نرخ مالیات را افزایش دادهاند. افزایش نرخ مالیات باعث تشدید رکود در اقتصاد میشود. سیستم مالیاتی ما یکی از ظالمانهترین سیستمها است زیرا از کسانی که درآمد دارند، مالیات نمیگیرد و در مقابل کسانی که مظلوم هستند، مشمول مالیات میشوند.
این کارشناس اقتصادی گفت: فردی که ماهی 20 میلیون تومان قسط وام مسکن میدهد و خانهاش را فروخته، یک میلیارد تومان روی رقم دریافتی گذاشته و مسکن جدید تهیه کرده است؛ اکنون جزء بدهکاران مالیاتی به حساب میآید و باید برای سال 1400، 55 میلیون تومان مالیات بدهد. این شیوه مالیات ستانی احمقانه است.
وی تاکید کرد: من موافق هستم که مالیات محل تامین بودجه جاری دولت باشد اما باید این کار به درستی انجام شود. سیستم مالیاتی را درست طراحی کنند و باید از کسی که درآمد دارد، مالیات بگیرند. کسی که خانهاش را 6 میلیارد تومان خریداری کرده است و اکنون این ملک قیمتش به 10 میلیارد تومان رسیده است، چرا باید مالیات بدهد؟ فرد در این ملک زندگی میکند و دلیلی ندارد که برای آن مالیات بدهد.
مالیات ستانی ناعادلانه
پازوکی ادامه داد: این شیوه مالیات ستانی ناعدالتی است. بر مبنای اطلاعات غلط نمیتوان مالیات گرفت.
وی تاکید کرد: سیستم مالیاتی موجود یکی از ناعادلانهترین سیستمهای مالیاتی در جهان است. این سیستم از کسانی که درآمد دارند، مالیات نمیگیرد. هر کس به موجب قانون درآمد دارد، باید مالیات بدهد و اگر درآمد ندارد، مستضعف است و کمیته امداد باید به او کمک کند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به شیوه مالیاتی ستانی خانههای گران قیمت گفت: در حال حاضر آدمهای ضعیف، خانههایشان گران قیمت معرفی شده است و از آنها مالیات گرفته میشود. این شیوه مردم را به سیستم مالیاتی دولت و حکومت بدبین میکند.
وی اضافه کرد: من حاضرم با رئیس سازمان ماالیاتی در رابطه با ناعادلانه بودن سیستم مالیاتی مناظره کنم. در حال حاضر از کسانی که درآمدهای نجومی دارند، مالیات گرفته نمیشود و کسانی که ضعیف هستند را بیشتر نقره داغ میکنند.
عقب ماندن بخش خصوصی به دلیل مالیات ستانی گزینشی
پازوکی با اشاره به کسب درآمد بنیادها و نهادها تاکید کرد: آستان قدس رضوی باید مالیات بدهد زیرا از بندر این کشور استفاده میکند. بنیاد مستضعفان کار اقتصادی میکند، بنیاد شهید یک بنگاه اقتصادی است و درآمد دارد که باید مالیات آن را بدهد. اگر از آنها مالیات نگیریم، انحصار ایجاد میشود.
وی یادآور شد: در چنین شرایطی بخش خصوصی رشد نمیکند. نمیتوانیم پدر بخش خصوصی را در زمان مالیات ستانی در بیاوریم اما از یک مجموعه اصلا مالیات نگیریم.
این کارشناس اقتصادی اتکای بودجه سال آینده به مالیات را بالغ بر 50 درصد اعلام کرد و افزود: در ایران دو مشکل در اخذ مالیات داریم. یکی اینکه فرار مالیاتی بسیار بالایی داریم و دیگری اینکه معافیت مالیاتی داریم.
وی تاکید کرد: به نظر من بهعنوان کمک کارشناس اقتصادی باید کلمه معافیت مالیاتی از فرهنگ مالیاتی کشور رخت ببندد. هر کس درآمد دارد، طبق قانون باید مالیات بدهد. به هیچ کس نباید معافیت بدهیم. اگر بخواهیم تشویق سرمایهگذاری برای منطقه محروم داشته باشیم، مثلا در سیستان و بلوچستان بخواهیم مشوق در نظر بگیریم، باید بگوییم تا پنج سال نرخ مالیات سرمایهگذاری در این منطقه صفر است.
پازوکی گفت: با استفاده از تکنولوژی IT باید جلوی فرار مالیاتی را بگیریم. بهعنوان مثال بخش عمده وکلای دادگستری و دندانپزشکان فرار مالیاتی دارند. خیلیهای دیگر مثل شرکتهای واسطهگری و دلالی فرار مالیاتی دارند.
ایجاد اختلال در سیستم مالیاتی
در شرایطی که دولت برای خانههایی که افراد ساکن آن هستند، مالیات سنگین وضع کرده است، احتمال وصول این ارقام مالیاتی ضعیف میشود زیرا افراد قادر به پرداخت این ارقام نیستند. آیا این روند بر میزان کسب درآمدهای مالیاتی تاثیرگذار خواهد بود؟ این کارشناس اقتصادی به این پرسش اینگونه پاسخ داد: اینها باعث میشود که سیستم مالیاتی دچار مشکل شود.
وی افزود: آمریکا مظهر اقتصاد رقابتی است. آمریکاییها ضرب المثلی دارند که میگوید از مرگ میشود فرار کرد اما از مالیات نمیتوان گریخت. یعنی سیستم مالیاتیشان آنقدر کاراست که حتما مالیات را از افراد اخذ میکنند.
پازوکی ادامه داد: ما اکنون باید از تکنولوژی جامعه توسعه یافته برای اخذ مالیات استفاده کنیم. با تفکر دانشگاهیانی که هیچ کار اجرایی نکردهاند، جز اینکه مردم ا ناراضی شوند و بیعدالتی گسترش یابد، به نظر من اتفاق آنچنانی نخواهد افتاد.
وی بیان کرد: در حالت عادی وقتی تورم 40 درصد افزایش یابد، درآمد مالیاتی دولت حدود 40 درصد بالا میرود. اقتصاد ایران ظرفیت بالایی دارد و میتوان درآمدهای مالیاتی مناسبی را محقق کرد اما بحث اصلی روی بیعدالتی در اخذ مالیات است.
این کارشناس اقتصادی یادآور شد: در شرایط فعلی از کسانی که باید مالیات بگیرند، هیچ مالیاتی نمیگیرند و از کسانی که نباید بگیرند، مالیات دریافت میکنند.
هم اکنون دیگران می خوانند-
فال حافظ امروز | فال حافظ آنلاین بگیر امروز جمعه چهارم اسفند 1402 با معنی
-
فال قهوه امروز جمعه چهارم اسفند 1402 | قهوه ات رو بخور بعد فال بگیر
-
این اتفاق ترسناک 7سال دیگر در ایران میافتد
-
روزهای قمر در عقرب سال 1403 | جدول و تقویم کامل ایام قمر در عقرب سال 1403
-
سریال گناه فرشته؛ همه چیز درباره جنجالی ترین سریال این روزها / عکس ومعرفی بازیگران + ساعت پخش
-
جزئیات عیدی سال 1403 + جدول عیدی کارگران
-
پردیس افکاری درگذشت