شنبه 29 دی 1403

تصمیم قطعی دولت برای افزایش قیمت بنزین اعلام شد

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
تصمیم قطعی دولت برای افزایش قیمت بنزین اعلام شد

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت گفت: تعدادی از مردم عصبانی هستند و تعدادی هم معتقدند که باید به رئیس جمهور وقت داد تا کار کند. قطعا با موضوعی مثل بنزین که این میزان برای مردم حیاتی شده و به آرامش روانی مردم گره خورده است، بازی نخواهد شد. ولی ببینید، برخی از قیمت‌های ما قیمت‌های عجیب هستند. فرض کنید بنزین هواپیما لیتری 600 تومان است. پس ما در واقع باید یک جا‌هایی به سمت اصلاحات اقتصادی برویم...

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت گفت: در خصوص احتمال افزایش قیمت بنزین پشت پرده این خبرسازی‌ها یقینا تصمیم دولت نیست. دولت بر این موضوع باور دارد که در مسیر اصلاحات اقتصادی و درست‌کردن اقتصاد باید یک‌سری از نرخ‌ها را اصلاح کند، ولی قطعا با موضوعی مثل بنزین که این میزان برای مردم حیاتی شده و به آرامش روانی مردم گره خورده است، بازی نخواهد شد. ولی ببینید، برخی از قیمت‌های ما قیمت‌های عجیب هستند. فرض کنید بنزین هواپیما لیتری 600 تومان است. پس ما در واقع باید یک جا‌هایی به سمت اصلاحات اقتصادی برویم ولی در مورد بنزین من این اطمینان را به مردم می‌دهم به‌هیچ‌عنوان قرار نیست مردم در این قضیه شگفت‌زده و غافلگیر شوند. مطمئنا برای کاهش تبعات (اصلاح قیمت بنزین) فکری شده و هم از طرفی واقعا مورد مطالبه خیلی از اقتصاددان‌هاست. خیلی از اقتصاددان‌ها به ما می‌گویند چرا این کار را نمی‌کنید؟ شما باید تصمیم‌های سخت را بگیرید، پس بگیرید! اما تا زیرساخت‌هایی ایجاد نشود، تا مدل‌های دیگری در مورد بنزین طراحی نشود، این کار انجام نخواهد شد. ولی بله راجع به تبعاتش اطلاع داریم.

وی افزود: الان در شرایط سختی هستیم. اصلا سختی را انکار نمی‌کنم، ولی نمی‌خواهم موضوع را رمانتیک و دراماتیک کنم که فکر کنید وای الان ما در چه شرایطی هستیم. نه، ما الان واقعا دورتادورمان جنگ است و در وسط جنگ هستیم، ولی با همه این اوضاع و احوال، همچنان الحمدلله سر پا هستیم. با همه فشار اقتصادی که به مردم وارد شده و درکش می‌کنیم و می‌دانیم.

(با رئیس جمهور) قبل از اینکه حکم بنده را امضا کنند، گفت‌و‌گو‌هایی با هم داشتیم، ایشان نگاه پشتیبانی در (رابطه با حضور زنان در کابینه) داشتند و دارند و بسیار هم مطمئن بودند از این نگاه حمایتگر، در این مدت هم الحق و الانصاف به جز اخلاق‌مداری و حمایت و صداقت چیزی از ایشان در این زمینه ندیدم. البته همه افرادی هم که در دولت هستند، همین‌گونه رفتار می‌کنند، مثلا در شورای اطلاع‌رسانی آقای حضرتی یا آقای دکتر ربیعی دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور همین‌طور آقای دکتر عارف به عنوان معاون اول و سایر وزرا، آقای حاجی‌میرزایی به عنوان رئیس دفتر، همه ارکان ریاست‌جمهوری به هر حال تلاش می‌کنند که از این فرصت بیشترین بهره‌برداری شود و من به‌خاطر این موضوع خدا را شاکرم.

ما در طول این سال‌ها مدام دعوا داشتیم، اصلا فرصت نمی‌کردیم حرف همدیگر را بشنویم؛ یعنی خیلی از اوقات حرف‌های درست فدای دعوا‌ها شد و طبیعتا با این رویکرد درستی که وفاق ایجاد کرده، بپذیریم موفقیت مال فرد نیست مال مردم است؛ به طور مثال سران قوا تصمیم می‌گیرند راجع به فیلترینگ دید خود را مثبت کنند، ما شاهد حذف مسدودیت برخی از سکو‌های پیام‌رسان هستیم؛ منفعت این تصمیم در نهایت به مردم می‌رسد و طبیعتا هرقدر ما پیروزی را دستاوردی جمعی کنیم، چالش‌های بیشتری حل خواهد شد. ما با انبوهی از ناترازی‌ها مواجهیم و این در حالی است که ایران فی ذات ثروتمند است و توان رشد اقتصادی بالایی دارد، کما اینکه در بازه 76 تا 84 شاهد رشد اقتصادی بسیار خوبی بودیم؛ زیرا امور خیلی خوب داشت راهبری می‌شد، اما بعد از آن، سال‌هاست شاهد تورم‌های دورقمی بالا و رشد‌های اقتصادی پایین هستیم. این امر ناشی از دغدغه مشترک نشدن مشکلات است. وظیفه دولت‌ها این است که خدمتگزار مردم باشند و در این مسیر مهم نیست چه کسی گل را می‌زند، زیرا در نهایت ایران باید پیروز شود. ان‌شاءالله اتفاقات بهتری در پیش باشد و بتوانیم خبر‌های بهتری به مردم بدهیم و بیشتر با هم سر موضوعات مهمی که به مردم برمی‌گردد، «وفاق» کنیم.

واقعیت این است که مردم بهترین قاضی هستند. مردم کسانی هستند که می‌گویند به پزشکیان زمان بدهیم تا کار کند. البته تعدادی از مردم عصبانی هستند. تعدادی از مردم منتظرند که خیلی سریع اقدامات انجام شود. ولی خیلی از مردم هم معتقدند که برای عبور از بحران‌ها نیاز به زمان است و این بسیار دستاورد بزرگی است. همین موضوع FATF مال امروز و دیروز نیست. خب وقتی کار جریان پیدا می‌کند، این نشان از کارکرد وفاق است. ممکن است که آن دستاورد مدنظر برخی محقق نشود، ولی مهم این است که مردم اثرش را در زندگی خود و در سفره خود، در مراودات اجتماعی و در امنیت اجتماعی خود ببینند. حال مردم و سفره مردم میزان‌الحراره کارکرد هر دولتی است.

(در رابطه با رفع فیلترینگ واتس اپ و گوگل پلی) اولا از اینکه مردم ذهنشان این مقدار درگیر موضوعات این‌چنینی شده خیلی ناراحتم. به هر حال من به عنوان سخنگوی دولت خیلی بیشتر مایل بودم که ذهن مردم آرام بود و این‌جور درگیر این موضوعات نبود، ولی با واقعیت فقط یک کار می‌شود کرد و آن پذیرش واقعیت است. در مورد حذف مسدودسازی یا همان فیلترینگ از برخی از سکوها، خب مسیر سختی طی شد. به هر حال یک بار رفت در شورا، در جریانش هستید و کار به یک کارگروه سپرده شد. در نهایت با اجماعی که بین سران قوا شکل گرفت، انجام شد. شهید رئیسی هم سعی کرد فیلترینگ را حذف کند، اما نتوانست. پس این اتفاق را در‌عین حال که نمی‌گویم خیلی دستاورد بزرگی است، ولی به هر حال به عنوان یک گام بزرگ به رسمیت بشناسیم بقیه مسیر هم طی خواهد شد. اما در مورد دلار که فرمودید حتما وضعیت دلار مطلوب نیست، اما چند تا موضوع دارد، چون شاید در سؤالاتتان هم باشد.

ما باید با حفظ معیشت مردم به سمت اقتصاد‌های به نسبت باز حرکت کنیم. یعنی اگر دولت بتواند با حفظ معیشت مردم، به خصوص اقشاری که آسیب‌پذیرند یا حقوق‌های خیلی ثابت و مشخص دارند و قطعا با افزایش تورم سهمشان از آسیب مشخص و زیاد است، به اصلاح ساختار‌های قیمتی بپردازد. گام مهمی برداشته‌ایم، البته به شرط و شروط بسیار که قطعا معیشت مردم از همین شروط‌هاست. حتما معیشت مردم خط قرمز آقای دکتر پزشکیان است. به‌شدت تأکید دارند که هر تصمیمی که گرفته می‌شود، باید معیشت مردم و زندگی و سفره مردم لحاظ شود. مایلم تأکید کنم که در جلسات هیئت دولت اگر به طور مثال ایشان مثلا هزار کلمه صحبت کنند، حداقل 20 درصد از این کلمات بحث مراقبت از مردم و محرومین است. به هر حال ما باید این اقتصاد را آرام‌آرام اصلاح کنیم؛ بنابراین تبعاتش برای قشر آسیب‌پذیر اجتناب‌ناپذیر است! اگر اصلاح نکنیم، دائما با قاچاق مانند قاچاق سوخت مواجهیم؛ به جهت اینکه قیمت‌گذاری‌های ما با قیمت‌گذاری‌ها در همسایگی فاصله زیاد دارد. البته درآمد‌ها هم همین‌طور است و به همین نسبت پایین است. برای همین هم هست که عرض کنم بسیار آرام باید این کار را انجام دهیم، ولی برخی از موضوعات را؛ یعنی اگر بین تصمیم غلط با تصمیم درست، اما سخت قرار گرفتیم، حتما باید تصمیم درست را اتخاذ کنیم. فراموش نکنیم آنچه ما امروز داریم می‌بینیم، ناشی از تصمیم‌هایی است که در لحظه، خیلی اوقات خوشحالی به بار آورد، ولی در درازمدت ناراحتی به بار آورد.

من هم از فیلترشکن استفاده می‌کنم و پسرم و عروسم زحمتش را می‌کشند. پس با قطع و وصل شدنش کاملا آشنا هستم.

(در رابطه با احتمال مذاکرات مستقیم با آمریکا) تا جایی که می‌دانم، آقای پزشکیان حاضر هستند برای منافع مردم و برای کشور و نظام هر کاری را انجام بدهند. هر کاری که در قالب عزت، حکمت و مصلحت بگنجد.

*(در پاسخ به سوالی درباره تجمع حامیان فیلترینگ) اولا طبق قانون اساسی ما، اگر کسی بخواهد تجمعی داشته باشد، می‌تواند با پیگیری از وزارت کشور تجمع را داشته باشد؛ بنابراین ما منعی برای برگزاری تجمع یا هرگونه راهپیمایی نداریم. اما اکنون هم صدای مردم را می‌شود به‌راحتی شنید. خیلی گوش شنوای ویژه‌ای نمی‌خواهد؛ به هر حال شاخص‌ها، پیمایش‌ها و گزارش‌های کارشناسی و تمام اینها صدای مردم است. صدای مردم از زبان‌های مختلفی بلند است و شنیده می‌شود. مهم این است که گوشی برای شنیدن باشد؛ که آقای پزشکیان در شعار‌های تبلیغاتی خود گفتند من صدای بی‌صدایانم، بنابراین ایشان خوب بلدند صدای بی‌صدایان را بشنوند.

(پیش بینی آینده ایران) اولا یادمان نرود که آدم خوش‌بین کسی نیست که موانع را نمی‌بیند، بلکه کسی است که موانع را می‌بیند و برایش راه چاره پیدا می‌کند؛ بنابراین من خوش‌بینم و دولت هم خوش‌بین است. همه کسانی که در دولت کار می‌کنند، موانع را می‌دانند و برایش راه چاره پیدا می‌کنند. هر جایی که عزم و خواستن وجود داشته باشد، راه پیدا خواهد شد. همان جمله قدیمی که می‌گفتیم خواستن، توانستن است. پس من آینده ایران را ان‌شاءالله روشن می‌بینم. این کشور بار‌ها و بار‌ها آسیب دیده و مورد حمله قرار گرفته، ولی هر بار سربلند شده است. ما در این کشور حمله مغول را داشتیم، ولی از دلش عطار نیشابوری و خواجه نصیرالدین طوسی درآمده‌اند. در اوج جنگ مغول، رصدخانه مراغه ساخته شد. این کشور سال‌ها اشغال در شمال و جنوب در جنگ جهانی دوم را تجربه کرده ولی دوباره ققنوس‌وار سر برآورده است؛ بنابراین من به‌شدت امیدوارم. همان‌طور که یک مادر راجع به طلوع صبح در شب بیماری فرزندش امیدوار است، من به‌عنوان یک مادر مطمئنم که ان‌شاءالله در ایران صبح بسیار روشنی طلوع خواهد کرد.

الان در شرایط سختی هستیم. اصلا سختی را انکار نمی‌کنم، ولی نمی‌خواهم موضوع را رمانتیک و دراماتیک کنم که فکر کنید وای الان ما در چه شرایطی هستیم. نه، ما الان واقعا دورتادورمان جنگ است و در وسط جنگ هستیم، ولی با همه این اوضاع و احوال، همچنان الحمدلله سر پا هستیم. با همه فشار اقتصادی که به مردم وارد شده و درکش می‌کنیم و می‌دانیم. جا دارد همین‌جا از مردم خوب‌مان به خاطر مراعات و صرفه‌جویی در مصرف انرژی تشکر کنم؛ به خاطر اینکه ما توانستیم در این روز‌ها 30 میلیون متر‌مکعب گاز صرفه‌جویی کنیم. این کار مردم بود و قدردان مردم هستیم. هرچند یک قسمت این موضوع به سیاست‌گذاری‌ها برمی‌گردد که ما از اول باید سیاست‌گذاری‌ها را درست انجام می‌دادیم.