تنها تا 26 اردیبهشت برای تبدیل مجوزهای کاغذی کسب و کار به الکترونیکی فرصت وجود دارد
سیاح گفت: مجوزهای کاغذی 26 اردیبهشت ماه امسال پایان میپذیرد و دستگاههای اجرایی و صاحبان مجوزهای کاغذی، مکلفند مجوزهای خود به الکترونیکی و شناسه یکتا را تسریع کنند.
سید امیر سیاح رئیس مرکز ملی بهبود محیط کسب و کار وزارت اقتصاد گفت: از ابتدای 1401 تاکنون یک میلیون و 600 هزار شناسه یکتا صادر شده و تا حدود یک ماه آینده هم که پایان مهلت قانونی است 2 میلیون مجوز کاغذی هم باید به شناسه یکتای الکترونیکی تبدیل شوند.
او افزود: امروز کار دیگری که در هیات مقررات زدایی انجام شد و مهم بود، شروع آخرین گام قانون تسهیل بود که آن باید همه مجوزهای کاغذی باید تا پایان دومین سال لازم الاجرا شدن قانون تسهیل صدور مجوزها به شناسه یکتا تبدیل شوند.
سیاح بیان کرد: تاکنون یک میلیون و 600 هزار مجوز از طریق درگاه ملی مجوزها صادر شده و 900 هزار درخواست هم یا رد شده و یا درخواست کننده از پیگیری آن منصرف شده است همچنین در هفته گذشته هم باید مجوزهای کاغذی به شناسه یکتا تبدیل شوند. هنوز حداقل 2 میلیون مجوز صنفی وجود دارد که شناسه یکتا نگرفتهاند.
رئیس مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب وکار وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: برخی دستگاهها هنوز به سامانه ملی مجوزها متصل نشده است. در حال رایزنی و اعمال فشار به دستگاههای مذکور هستیم که عقبماندگی خود را جبران کنند.
او تصریح کرد: مرکز ملی مطالعات پایش کسب و کار بر اساس قانون اصل 44 تأسیس شده و وظیفهاش این است که کاری کند که بنگاههای اقتصادی در ایران راحت متولد بشوند و سریع رشد کنند، لازمهی تولد آسان و رشد سریع این است که مقررات اضافی از دستوپای فعال اقتصادی و کارآفرین باز شود و اتفاقاً به همین دلیل هم در این مرکز دبیرخانهی هیئت مقرراتزدایی تشکیل شده است.
سیاح بیان کرد: تولید نوشداروی اقتصاد و حلال اصلیترین مشکلات اقتصاد ماست. دو مشکل اصلیای که مردم ما را اذیت میکند تورم و بیکاری است و هر دو مشکل ریشهی اصلیاش کمبود تولید است و راه حلش هم رشد تولید است اگر تولید رشد کند هم تورم به طور اساسی و ریشهای مهار میشود. رشد تولید باعث ایجاد اشتغال میشود و بیکاری را کاهش میدهد و عدالت را میتواند رشد بدهد.
او در ادامه سادهسازی شرایط و فرایند صدور مجوزها را یکی از دستاوردهای حاصل شده از این اقدامات اشاره کرد و گفت: تصویب بیش از 1946 مجوز در هیأت مقرراتزدایی و بهبود محیط کسبوکار، تعیین مجوزهای ثبتمحور و تأییدمحور، تصویب 2898 مجوز صنفی کشور، اصلاح رویه دستگاهها و مراجع صدور مجوز درخصوص هزینههای صدور مجوز و شفافسازی هزینهها و کاهش هزینههای غیرضروری اداری، سادهسازی شناسنامه مجوزهای کسبوکار با حذف مدارک مربوط به احراز هویت، حذف امضاهای طلایی در صدور مجوزها، حذف یا کاهش بسیاری از ضوابط مربوط به متراژ در شرایط صدور برخی از مجوزهای کشور، تسهیل شروط مربوط به نیروی انسانی در مجوزهای کسبوکار، تکمیل بانک اطلاعاتی لازمالاجرا برای ضوابط صدور مجوز و تمدید و توسعه و انحلال فعالیت برای تمامی مجوزهای صادره در کشور و شفافسازی و قابل رصد کردن فرایندهای اخذ مجوز فعالیت و بخش عمدهای از استعلامات بیندستگاهی نیز در دولت سیزدهم محقق شد.
به گفته سیاح، تبدیل مجوزهای کاغذی به شناسه در کمتر از دو دقیقه انجام می شود.
او افزود: مجوز خانگی ها در همان سال 1401 انجام شد ولی برخی از دستگاه ها باتوجه به گستردگی در حال انجام است همچنین مجوز واحدهای صنفی هم از اویل سال گذشته انجام گرفته است، خوشبختانه به همت اتاق های صنفی بیشتر مجوز واحدهای صنفی برطرف شد، برخی از دستگاه های دولتی مانند وزارت نیرو، ارتباطات و غیره همکاری خوبی داشته اند.
سیاح تصریح کرد: متاسفانه برخی از دستگاه ها هنوز کارشکنی داشتند، خوشبختانه تمامی مجوزهای قوه قضائیه هم زیر تحول صدور مجوزها قرار گرفته است، همچنین مجوز تجارت جامع خارجی و ساخت و ساز هم دارای تخلف هستند.
او بیان کرد: اکنون با توجه به الکترونیکی شدن سامانههای دادگستری، مالیات، بانکها و غیره، همه کسبه فقط با داشتن شناسه یکتا میتوانند از خدمات آنها استفاده کنند.
سیاح گفت: آن دسته از فعالان اقتصادی که شناسه یکتا نداشته باشند، به لحاظ قانونی فاقد مجوز محسوب میشوند. ضمن اینکه، دریافت شناسه یکتا برای همه فعالان اقتصادی دارای مجوز کاغذی از درگاه ملی مجوزها (mojavez.ir) بطور رایگان و فوری فراهم است.
رییس مرکز ملی بهبود محیط کسب و کار در نامهای به وزارت نیرو تاکید کرد: استعلام مجوز هر فعال اقتصادی و اعتبار هر مجوز با اسکن شناسه یکتا با بارکدخوان گوشیهای هوشمند انجام شود.
او گفت: در هفتههای اخیر شکایاتی از فعالان اقتصادی در استانهای مختلف به این مرکز واصل شده مبنی بر اینکه برخی مأموران ادارات آب و برق، از فعالان اقتصادی دارای شناسه یکتا، مجوز یا پروانه کاغذی مطالبه میکنند. از آنجاکه این اقدام در حکم قانونی فوق الاشاره جرمانگاری شده است.
سیاح افزود: ما به وزارت نیرو اعلام کردیم که به همه مأموران و همکاران زیرمجموعه این وزارت خانه حکم قانونی را یادآوری و ابلاغ کنند که استعلام واجد مجوز بودن هر فعال اقتصادی و اعتبار هر مجوز، با اسکن شناسه یکتای (QRcode) با بارکدخوان گوشیهای هوشمند، در هر ساعت از شبانهروز بطور آنی و برخط قابل انجام است. حتی اگر فعال اقتصادی، شناسه یکتای خود را همراه نداشته باشد، امکان استعلام برخط مجوز با واردکردن نام و شهر محل استقرار فعالیت اقتصادی در سایت بانک اطلاعات کسبوکارهای ایران qr.mojavez.ir)، برای همه مأموران دولتی وجود دارد.
به گفته سیاح، فعالان اقتصادی تا 26 اردیبهشت ماه امسال فرصت دارند تا مجوزهای کسب و کار کاغذی را به مجوزهای الکترونیکی تبدیل کنند چرا که کسی که شناسه یکتا نداشته باشد از حکومت نمی تواند خدمات دریافت کند.
او افزود: بر اساس آخرین آمار درگاه ملی مجوزها، تاکنون یک میلیون و 600 هزار مجوز الکترونیکی و شناسه یکتا صادر شده است. همچنین 198 هزار مجوز در دست بررسی قرار دارد، انتظار میرود که تا مهلت قانونی که پایان اردیبهشت ماه است، حدود دو میلیون مجوز کاغذی دیگر تبدیل به شناسه یکتا شوند.
سیاح تصریح کرد: طبق بررسیهای آماری در میان استانها رتبههای برتر تبدیل مجوزهای صنفی کاغذی به شناسه یکتا متعلق به لرستان، گیلان، همدان و چهارمحال و بختیاری است که به ترتیب 30.4 درصد، 23 درصد، 17.4 درصد و 17 درصد از پروانه های صنفی معتبر را به شناسه یکتا تبدیل کردهاند.
به گفته او، اما در میان استان ها کمترین میزان تبدیل پروانه های صنفی کاغذی به شناسه یکتا در بوشهر، ایلام و گیلان انجام شده است. در این استان ها میزان تبدیل مجوزهای صنفی کاغذی به شناسه یکتا به ترتیب 6.3 درصد، 5.5 درصد و 4.8 درصد است.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی