توجه به کیفیت و اکوسیستم برای مدیریت آب ضروری است
مشهد - ایرنا - رییس دبیرخانه دائمی شورای همیاران آب خراسان رضوی گفت: باید در مدیریت آب علاوه بر کمیت به کیفیت و اکوسیستم هم توجه شود در حالی که متأسفانه در سالهای اخیر به موضوع کمیت آب بسیار توجه شده اما به کیفیت کمتر و به اکوسیستم اصلا توجه نشده است حالآن که حوزه طبیعی نیمی از مدیریت آب است.
کامران داوری چهارشنبه شب در نشست هماهنگی ناظرین طرح همیاران آب در کاشمر که با حضور روسای جهاد کشاورزی شهرستانهای بردسکن، کاشمر، بجستان و گناباد و فعالان تشکلهای کشاورزی و آب منطقهای در مرکز آموزش عالی کاشمر برگزار شد افزود: امروز باید اجماع و اجتماعی برای مدیریت آب به لحاظ پیچیدگی آن صورت گیرد و برای حل مسائل آب باید شبکه منسجم اجتماعی، اقتصادی و سیاسی شکل دهیم و سیاستورزی کنیم.
وی با اشاره به اجرای طرح همیاران آب استان خراسان رضوی ادامه داد: خوشبختانه شهرستان کاشمر در این طرح در استان پیشتاز است و امیدواریم با توجه به افزایش شوری و نامطلوب شدن آب منطقه با کنترل برداشت از دشت و مدیریت تقاضا، مدیریت منابع و مدیریت آب به سمت تعادل منابع مصارف و پایایی کمی و کیفی منابع آب پیش رود.
رییس دبیرخانه دائمی شورای همیاران آب خراسان رضوی گفت: تصمیمگیریهایی که بر آب تأثیر دارد نه تنها باید توسط بخشهایی که با آب سروکار دارند گرفته شود بلکه از آنجا که موضوع آب یک موضوع فرابخشی است و همه کنشگران اقتصادی، سیاسی و جامعه مدنی در آن دخیلند از این رو باید در مدیریت آب همزمان به مدیریت محیط طبیعی و محیط انسانی نیز توجه شود.
داوری افزود: در حوزه آب اغلب مهندسان عمران، زمین شناسی و مهندسی آب تصمیمگیر هستند اما جامعه شناسان و اقتصاددانان و سایر حوزهها تصمیمگیری نمیکنند لذا در طرح همیاران آب به این موضوع توجه شده است زیرا این باور ایجاد شده که مدیریت پایای منابع آب نیازمند این است که به عرصه اقتصاد و اجتماع هم توجه شود تا محیط طبیعی سالم و مدیریت پایدار منابع آبی داشته باشیم.
وی با بیان این که طرح همیاران آب یک الگوی مناسب برای به کارگیری و مشارکت تمامی دستگاههای خصوصی و دولتی برای رفع بحران آب در خراسان رضوی است ادامه داد: بهرغم کمبودهای مزمن و کمآبیهای وخیم کشور، ایران از لحاظ سرانه مصرف آب در جایگاه ششم دنیا قرار گرفته است که نشان دهنده ناسازگاری کامل رفتار ما با کمآبی است لذا تغییر ندادن این رویکرد عواقب بسیار ناگواری دارد.
رییس دبیرخانه دائمی شورای همیاران آب خراسان رضوی گفت: مهمترین دلیل وقوع وضع وخیم کنونی نبود مشارکت جامعنگر و یکپارچه است و تداوم آن مانع احیا و تعادلبخشی منابع آب میشود.
داوری افزود: برای آب باید پشت یک میز تصمیمگیری شود گفت: باید فهمی مشترک از مخاطره ناپایداری منابع آب داشته باشیم زیرا هرگونه تصمیمگیری در این خصوص سرنوشت همه را تحت تأثیر قرار میدهد بهطوری که تا سال 1420 متوسط شوری آب به بالای سه هزار واحد میرسد که در این حالت حتی کشاورزی را دچار خسارت میکند از اینرو باید در این خصوص خرد جمعی شکل بگیرد
داوری اظهار کرد: خوشبختانه با تصمیمگیری در خصوص تهیه طرح همیاران آب خردورزی جمعی شکل گرفته و با مشارکت همه کنشگران، استفاده از سایر تخصصها و دخالت جدیتر آنها با راهحل عملیاتی و تخصیص صحیح و کنترل عملیاتی میتوان برای پایداری منابع آب تصمیم جدی گرفت.
کاشمر در 228 کیلومتری جنوب غربی مشهد قرار دارد.
*س_برچسبها_س*