تورم اسپانیا: 10 درصد / بالاترین در 37 سال اخیر
افزایش قیمت مواد غذایی و سوخت، که تورم را تشدید کرده، باعث شد بعضی کشورها نرخ پایه بهره بانکی را که در دوران کرونا پائین نگه داشته بودند افزایش دهند.
با بالا رفتن قیمت کالا و حاملهای انرژی، تورم در اسپانیا به بالاترین نرخ در 37 سال اخیر رسید.
به گزارش بی بی سی، بر اساس دادههای رسمی، نرخ تورم سالانه اسپانیا در ماه ژوئن بالای 10 درصد رفت که نسبت به ماه قبلی (مه) حدود 1/5 درصد بیشتر است.
پس از فروکش کردن شیوع کرونا در جهان و از سرگیری فعالیتهای اقتصادی، نرخ تورم در بسیاری از کشورهای جهان افزایش یافت و حمله روسیه به اوکراین این روند را تشدید کرد.
دولت اسپانیا مانند بعضی کشورهای اروپایی دیگر اقداماتی را در پیش گرفته تا هزینه زندگی را برای شهروندان کاهش دهد و گرانی را جبران کند.
پدرو سانچز نخست وزیر اسپانیا گفته است: «ما میدانستیم که تاثیر قطع گاز توسط ولادیمیر پوتین در قیمتها منعکس خواهد شد.»
دولت اسپانیا هفته پیش مالیات بر ارزش افزوده برق را نصف کرد و آن را به پنج درصد رساند تا بخشی از افزایش هزینهها جبران شود.
در ماه مارس هم دولت این کشور یک برنامه حمایتی شش میلیارد و 400 میلیون دلاری (6 میلیارد یورویی) را برای کمک به شرکتها و خانوارهای اسپانیایی ارائه کرد.
تخفیف 20 سنتی در هر لیتر سوخت خودرو و کمک 200 یورویی به شاغلان خویشفرما و بیکاران از دیگر اقدامات دولت اسپانیا بوده است.
بانک مرکزی اروپا قصد دارد برای مقابله با تورم در کشورهای حوزه یورو نرخ سود بانکی را برای اولین بار طی یک دهه گذشته در ماه آینده (ژوئیه) بالا ببرد.
همزمان نرخ تورم ماه ژوئن در آلمان کاهش یافت که این کاهش غیرمنتظره را میتوان به اقدامات حمایتی دولت برای مقابله با گرانی نسبت داد.
خطر تورم دو رقمی در بریتانیا قوت گرفتن احتمال تورم دو رقمی و رکود اقتصادی، بانک مرکزی بریتانیا را در وضعیت سختی قرار داده و معلوم نیست نرخ سود بانکی تا کجا افزایش خواهد یافت.
از ماه دسامبر سال گذشته میلادی (2021) بانک مرکزی انگلستان نرخ سود بانکی را چندین بار افزایش داده و اعلام نرخ جدید، اوایل ماه اوت (تقریبا یک ماه دیگر) خواهد بود.
نرخ تورم سالانه در ماه مه در بریتانیا به بالای 9 درصد رسید که در 40 سال اخیر بیسابقه بود.
قرار است نرخ حاملهای انرژی حدود سه ماه دیگر بازبینی شوند که اگر افزایش یابد نرخ تورم را از این هم بالاتر خواهد برد.
بالا رفتن هزینه زندگی افزایش قیمت سوخت و مواد غذایی بعد از آغاز جنگ در اوکراین عامل تشدید تورم در بسیاری از کشورها بوده و انتظار میرود تا زمانی که این وضعیت پابرجاست، نرخ تورم از این هم بالاتر رود.
بعد از بحران کرونا، بسیاری از کشورها خود را آماده پویایی اقتصادی میکردند. تقاضا در بازار انرژی هم با از سرگیری فعالیتهای صنعتی در دنیا افزایش یافته بود اما حمله روسیه به اوکراین این تصویر کلی را بر هم زد و مشکل کمبود مواد غذایی هم به آن اضافه شد.
به گفته سازمان ملل قیمت مواد غذایی در جهان در ماه آوریل امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 30 درصد گرانتر شد.
اوکراین بزرگترین صادرکننده روغن آفتابگردان در جهان بود و با شروع جنگ عرضه این کالا در بازارهای جهانی مختل شد و قیمت کالاهای جایگزین هم بالا رفت.
اوکراین همچنین یکی از تولیدکنندگان بزرگ ذرت و گندم بود که قیمت آنها نیز بعد از جنگ بشدت بالا رفت.
افزایش قیمت مواد غذایی و سوخت، که تورم را تشدید کرده، باعث شد بعضی کشورها نرخ پایه بهره بانکی را که در دوران کرونا پائین نگه داشته بودند افزایش دهند.
فقط افزایش نرخ سود وام، از جمله بازپرداخت وام مسکن که گاهی ارقام بزرگی هستند، تاثیر بسزایی بر افزایش هزینههای زندگی دارد.
تماشاخانه