پنج‌شنبه 8 آذر 1403

توسعه روابط تجاری تمایل دو طرفه بین ایران و ترکمنستان است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
توسعه روابط تجاری تمایل دو طرفه بین ایران و ترکمنستان است

مشهد - ایرنا - سفیر ایران در ترکمنستان گفت: ترکمن‌ها همچون ایرانی‌ها تمایل زیادی به توسعه روابط تجاری میان ترکمنستان و ایران دارند و در این راستا تلاش‌های دو طرف در شرایط شیوع کرونا که محدودیت‌هایی را در تجارت خارجی و بین المللی ایجاد کرده است برای تداوم و توسعه ارتباط تجاری با یکدیگر ادامه دارد.

غلامعباس ارباب خالص روز سه‌شنبه در نشست شورای مشورتی روابط اقتصادی خارجی خراسان رضوی که در محل استانداری خراسان رضوی با حضور معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار برگزار شد افزود: تجارت خراسان رضوی در منطقه آسیای مرکزی پیشگام و پیشتاز است و کشش زیادی برای توسعه بازرگانی در بخشهای مختلف از جمله ترانزیت، تجارت، انرژی، پزشکی سلامت، گردشگری، همکاری‌های دانشگاهی و تحقیقاتی و همچنین مراودات فرهنگی دارد.

وی ادامه داد: بازگشایی مرزهای ترکمنستان با ایران در حوزه ریلی در اواخر خرداد ماه امسال، نتیجه مذاکرات و رایزنیهای مشترک مقامات عالی دو کشور و تلاشهای مسوولان وزارت امور خارجه، وزارت راه و شهرسازی و استان‌های خراسان رضوی و گلستان بود که پس از 4.5 ماه بسته شدن مرز بین دو کشور، شرایط مراودات تجاری در حوزه ریلی به حالت عادی بازگشت.

سفیر ایران در ترکمنستان گفت: با توجه به برخی از اخبار مبنی بر توقف ورود سیمان به ترکمنستان در حوزه صادرات ریلی، صحت و سقم این موضوع در دست پیگیری است.

ارباب خالص افزود: برای بازگشایش مراودات تجاری از طریق مرز جاده‌ای و کامیونی با ترکمنستان و اعلام آمادگی طرف ترکمنی در این خصوص، در حال مذاکره با طرفهای ترکمنستانی هستیم و در این راستا پیشنهاداتی هم از طرف ترکمنستان و هم از سوی ایران مطرح شده که در حال بررسی کارشناسی از سوی دستگاه‌های ذی‌مدخل در امر حمل و نقل جاده ای است.

وی ادامه داد: قرار است به منظور ادامه بررسی‌ها، مذاکرات ویدئو کنفرانسی میان مسوولان و کارشناسان حوزه ترانزیت دو طرف به زودی برگزار شود و تلاش ما جلوگیری از قطع ارتباطات تجاری و ترانزیت منطقه ای و تداوم تبادلات، علاوه بر راه آهن، از طریق مرز جاده ای با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی است.

سفیر ایران در ترکمنستان گفت: موضوع تشکیل کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور ایران و ترکمنستان در دستور کار قرار گرفته است همچنین پیشنهاد تفاهم برای سرمایه‌گذاری مشترک و برپایی نمایشگاه، توسعه همکاری‌های تجاری و گمرکی مرزی و موضوع همکاریهای ترانزیتی چند جانبه منطقه ای بین ترکمنستان و ایران و چند کشور منطقه نیز از جمله اقدامات در دست اجرای هر دو طرف است.

ارباب خالص افزود: همزمان نیز پیگیر راه‌اندازی پروازهای مستقیم بین عشق آباد با برخی شهرهای کشورمان هستیم که در این ارتباط نشستهایی را با برخی از مقامات و مسوولان کشوری برگزار کرده و همزمان نیز آمادگی طرف ایرانی را در این خصوص، رسما به طرف ترکمنستانی اعلام کرده‌ایم.

وی خاطر نشان کرد: در سال 1397 تفاهم نامه همکاریهای هوایی بین دو کشور ایران و ترکمنستان به امضا رسید و قرار شد که خط پروازی بین برخی شهرهای ایران و ترکمنستان برقرار شود که به استناد آن تفاهم نامه، تحقق این موضوع به جد دنبال می‌شود.

سفیر ایران در ترکمنستان گفت: از جمله همکاری‌های دیگر مورد نظر دو طرف ایرانی و ترکمنستانی، موضوع همکاری‌های پزشکی، بهداشتی و درمانی است که خوشبختانه به نقطه مشترکی به منظور شروع مذاکرات در این خصوص رسیده‌ایم.

ارباب خالص افزود: مذاکره با کشور ترکمنستان در قالب توسعه همکاریهای بهداشتی و درمانی فرصت خوبی خواهد بود تا علاوه بر همکاری‌های پزشکی به دیگر موضوعات از جمله فعالیت‌های اقتصادی و مسائل مرتبط با آن به ویژه قرنطینه های نباتی، گیاهی و حیوانی پرداخته شودتا جریان مراودات تجاری میان دو کشور، هیچ وقت با توقف مواجه نشود.

وی با اشاره به پیگیری تداوم برپایی نمایشگاه‌های مشترک بین دو کشور ایران و ترکمنستان ادامه داد: نمایشگاهی که شهریور ماه پارسال از سوی دولت ترکمنستان در مشهد برپا شد، تاثیر مثبتی بر روی طرفین برای تعمیق ارتباطات تجاری بین دو کشور داشت لذا در نظر است پس از پایان شیوع کرونا، هر سه ماه، ظرفیتها و دستاوردهای اقتصادی، تولیدی، تحقیقاتی و فناوری کشورمان در سفارت ایران در ترکمنستان در قالب نمایشگاه‌ها و نشست‌های تخصصی مشترک با طرفهای ترکمنی بررسی شود تا نهادهای اقتصادی طرفین از ظرفیت‌های یکدیگر آگاه شوند.

*س_برچسب‌ها_س*