دوشنبه 5 آذر 1403

توصیه‌هایی به خانواده‌های کادر درمانی / همه جا باید ماسک بزنیم؟

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
توصیه‌هایی به خانواده‌های کادر درمانی / همه جا باید ماسک بزنیم؟

رئیس بیمارستان امام سجاد (ع) شهر یاسوج و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج میهمان برنامه ایستگاه سلامت صبح زاگرس با موضوع ویروس کرونا بود و به سوالاتی درباره این بیماری پاسخ داد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح زاگرس، با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور، نظر کارشناسان مختلف و متخصصان بیماری های عفونی می تواند در آگاهی رساندن به مردم برای کاهش این بیماری تاثیرگزار باشد، پایگاه خبری صبح زاگرس نیز بنا به رسالتی که دارد با دعوت از متخصصان علم پزشکی در حوزه های مختلف و در قالب برنامه ایستگاه سلامت به سوالات پزشکی مخاطبان پاسخ می دهد.

گردآفرین نیکبخت متخصص بیماری های عفونی، رئیس بیمارستان امام سجاد (ع) شهر یاسوج و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج میهمان برنامه ایستگاه سلامت صبح زاگرس با موضوع ویروس کرونا بود.

 برای در امان ماندن خانواده های پرستاران و پزشکانی که در خط مقدم قرار دارند چه تمهیداتی وجود دارد؟

آموزش های لازم در خصوص راه های انتقال و راه های پیشگیری باید داده شود، نیروهای خدمات، حراست دانشگاه، همه افرادی که در بیمارستان مشغول هستند باید راه های انتقال این بیماری را بدانند، قطعا اگر پیشگیری خوبی اتفاق بیفتد و رعایت کنند می توانند جلوی ابتلای به این بیماری را بگیرند.

آیا در همه مکان ها باید از ماسک استفاده کنیم؟

در واقع استفاده از ماسک برای همه افراد در همه مکان ها توصیه نمی شود، همین گونه که من اکنون اینجا هستم و ماسک استفاده نکرده ام، توصیه می شود در مکان هایی که شلوغ است و تهویه مناسب وجود ندارد از ماسک استفاده شود، اما گاهی می بینیم که یک فرد تنها در یک مکان است و ماسک N 95 زده و به جای استفاده از این هوای تمیز از ماسک استفاده می کند، علاوه بر این فرهنک ماسک زدن و درآوردن آن را هم باید داشته باشیم، باید آداب آن را بدانیم.

اولا در خیلی از این افراد اصلا نیازی به استفاده از ماسک نیست، ثانیا در خیلی از این افراد نزدن ماسک بهتر از زدن ماسک است و بیشتر به نفع شان است تا به ضررشان باشد، گاهی ماسک هایی را می بینیم که کاملا چرک شده است، با این شرایط خود این ماسک منبعی از میکروب است و کافی است به ماسک دست بزنند و با همان دست همزمان به چشم شان هم دست بزنند که از این منبع میکروب را در چشم کاشته است یا هم حواسش نباشد با همان دست چیزی بردارد و بخورد.

پوشیدن دستکش اصلا برای افراد عادی به غیر از پرسنل بهداشتی و درمانی در شرایط خاص هیچ جای دنیا توصیه نمی شود، گاهی افراد بیمار وارد مطب می شوند دستک دستش هم پاره و چرک است، یا بدتر از آن گاهی می بینیم آبدارچی دستکش دستش هست و با همان دستکش که میز را تمیز کرده برای بقیه چای می آورد، بنابراین گاهی باعث بدتر شدن شرایط می شود و به راحتی ویروس را از سطحی به سطحی دیگر منتقل می کنند و شرایط را در جامعه بدتر می کنند.

نظرتان در خصوص افرادی که ماسک و لوازم بهداشتی را احتکار می کنند چیست؟

در این شرایط خاص واقعا دردناک است وقتی می بینیم پرسنل بهداشتی و درمانی ما در کمبود ماسک به سر می برند، در کمبود دستکش هستند عده ای که نمی دانم اسمش را چی بگذارم این کمترین امکانات را از دسترس پزشکان و پرستاران، تکنسین های فوریت ها دور کرده اند و برای یک سود اندک و گذرایی هر کاری می کنند، واقعا دردناک است.

از نزدیک در جریان مشکلات تهیه این اقلام هستیم که برخی مراکز درمانی به سختی ماسک و موادشوینده را تهیه می کنند این مواد شوینده برای افراد عادی که در خانه هستند خیلی ضرورت ندارد اما برای پرستاری که در بخش کار می کند، اگر بخواهد بین دیدن دو بیمار بخواهد هر بار برود و دستش را بشورد و بعد دوباره سراغ بیمار بعدی برود زمان زیادی را تلف می کند مواد ضد عفونی کننده دست برای بیمارستان یک ضرورت است اما برای مصارف خانگی ضرورت نیست، در خانه ها اب، صابون و مواد شوینده است.

آلودگی که در محیط های بیمارستان وجود دارد خصوصا وقتی بیمار مشکوک به بیماری کرونا و یا هر بیماری در بخش باشد؛ پرسنل باید بهداشت دست را در موقعیت های مختلف رعایت کنند ضرورت وجود این مواد ضد عفونی کننده در مراکز بهداشتی و درمانی زیاد است نه در منازل، گاهی می بینیم افراد معمولی جامعه همه را خریداری کرده اند و در دسترس پزشکان ما نیست و ما به زحمت آن را تهیه می کنیم.

آیا خود هوا می تواند باعث ایجاد بیماری شود؟

برای اینکه هوا بتواند آلوده کند حتما باید یک منبع وجود داشته باشد، یعنی یک فرد باشد که عطسه کند و این قطرات را وارد هوا کند و آن هوا استشمام شود، در حال حاضر اعتقاد بر این است که این قطرات سنکین وزن هستند و در هوا خیلی معلق نمی مانند، فضای خیلی زیادی را نمی توانند طی کنند گاهی بیش از دو متر را نمی توانند طی کنند، اگر فرد مبتلا هم باشد، تا دو متر را بیشتر نمی تواند آلوده کند اما رعایت فاصله با فرد بیمار مهم است این قطرات به دلیل سنگین وزنی در هوا نمی مانند و روی سطوح رسوب می کند و اینکه می گوییم دست ها را بشوییم برای این است.

آیا نیاز هست که افراد معمولی که فقط در خانه هستند مدام دست را ضد عفونی کنند؟

ضد عفونی کردن واقعا نیازی نیست مگر کسی که فرد مبتلا به این بیماری را در خانه داشته باشد با این وجود شستن دست در هر حالی توصیه می شود ممکن است سطوح آلوده شده باشد و به راحتی وارد بدن ما شود.

جو روانی زیادی در خصوص این ویروس ایجاد شد نطر شما چیست؟

کرونا از خیلی از ویروس هایی که در طی این چند دهه به صورت بیماری نو پدید خودشان را نشان دادند خطر مرگ و میر کمتری دارد، تا الان هم ثابت شده 2 تا 3 درصد موارد فوت می کنند.

اینکه گفته می شود 500 نفر مبتلا شدند و از این تعداد 40 نفر فوت کردند چیزی نزدیک به 9 درصد می شود، می خواهم بگویم این 9 درصد، درصد مرگ و میر نیست و نباید از این امار و ارقام بترسیم، چرا که ما همه افراد را نمونه گیری نمی کنیم به ندرت افرادی که نیاز به بستری ندارند را نمونه گیری می کنیم.

میزان مرگ و میر گاهی کمتر از 2 درصد است اما نکته ای که وجود دارد سرایت پذیری بالا و پیشرفت این بیماری است و برای اینکه این پیشرفت را مانع شویم کافی است بهداشت فردی را رعایت کنیم که جلوی انتشار سریع را بگیریم، واگیرداری سریعی دارد اما کشندگی پایین تری نسبت به سایر ویروس ها دارد.

آیا رژیم غذایی خاصی برای جلوگیری از این بیماری مشخص شده است؟

هنوز هیچ مبنای علمی مشخص نشده است که رژیم غذایی خاصی روی این بیماری تاثیرگذار باشد، چند مدت قبل گفتند سیر یا مشابه آن کمیاب شده و یا قیمتش بسیار صعود کرده است و این تبلیغات رسانه ای و هجوم مردم باعث کم یاب شدن و بالا رفتن قیمت آن شد، هیچکدام مبنای علمی ندارد و ندیدم جایی ثابت شده باشد.

انتهای پیام /