توضیحات مهم وزیر اقتصاد درباره واریز سود سهام عدالت
وزیر اقتصاد اعلام کرد که 20 هزار میلیارد تومان از سود سهام عدالت باقی مانده است که هنوز پرداخت نشده است. او همچنین گفت که سازمان بورس علیه شرکتهایی که به تعهدات خود عمل نکردند، اقدام حقوقی خواهد کرد.
بر اساس اطلاعات ارائه شده، در انتهای آذر ماه سال گذشته، مرحله اول عملکرد مربوط به سال مالی 1401 شرکتها به حساب سهامداران واریز شد. همچنین مرحله دوم واریز سود سهام عدالت در 24 اسفندماه انجام شد. در این مرحله، دارندگان سبد سهام عدالت 492 هزار تومانی مبلغ 446 هزار تومان، 532 هزار تومانی مبلغ 482 هزار تومان و سبد سهام یک میلیون تومانی 906 هزار تومان سود دریافت کردند.
در این بین به دلیل بدقولی برخی شرکتها، واریز این سود در دو مرحله انجام نشد و به مرحله سوم کشیده شد؛ در این رابطه 28 فروردین ماه مجید عشقی رئیس سازمان اعلام کرد که «مجموعه اتفاقاتی رخ داد که سبب شد برخی شرکتها تخلفی داشته باشند و نتوانند سود سهام عدالت را پرداخت کنند. این شرکتها اکثراً با کمبود نقدینگی مواجه هستند ما هم توصیه کردیم که باید سود سهام عدالت پرداخت شود امیدواریم تا خرداد بتوانیم این سودها را جمع آوری و مابقی سود سهام عدالت را پرداخت کنیم. البته باید زمان دقیق آن را شورای عالی بورس مشخص کند.»
با توجه به اینکه هنوز این سود واریز نشده است، سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی در این ارتباط اعلام کرد که «علیه شرکتهایی که سود سهام عدالت ندادند، اقدام حقوقی صورت میگیرد.»
خاندوزی توضیح داد: سود سهام عدالت سال 1401 در اسفند سال 1402 واریز شد اما باقیمانده اندک دیگری نیز وجود دارد که سرجمع آن حدود 20 هزار میلیارد تومان است و عمدتاً سه دسته شرکتهای فولادی، پالایشی و پتروشیمی هنوز به وظایف خود در پرداخت سود عمل نکردهاند.
وی گفت: سازمان بورس علیه آن دسته از شرکتها که به تعهدات خود عمل نکردند اقدام حقوقی خواهد کرد. زیرا موضوع سهام عدالت احقاق حق سهامداران خرد است. امیدواریم تا پایان دولت سیزدهم این مساله به نتیجه برسد.
سرنوشت وراث سهام عدالت
بر اساس اطلاعات ارائه شده، فرایند انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث آنها از 15 آبان ماه امسال رسماً آغاز شده است. در این فرایند، وراث متوفیان دارای سهام عدالت میتوانند با طی چند مرحله، نسبت به انتقال سهام به نام خود اقدام کنند. ابتدا، یکی از وراث که دارای کد سجام باشد، باید به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه به نشانی "ddn.csdiran.ir" مراجعه کند. سپس در بخش "امور سهام عدالت متوفی"، با ورود کد ملی و تاریخ تولد متوفی، زمان تشکیل پرونده و نوع دارایی متوفی را استعلام مینماید. در صورت تأیید زمان تشکیل پرونده، وارث میتواند به یکی از دفاتر کارگزاری یا بانکهای منتخب مراجعه و نسبت به تشکیل پرونده اقدام کند. پس از تشکیل پرونده در دفتر مربوطه، امکان پیگیری وضعیت پرونده از طریق بخش "استعلام وضعیت پرونده" در درگاه یکپارچه برای تمامی وراث فراهم خواهد بود.
تصویر کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متوفی، اصل یا تصویر برابر با اصل کارت ملی و صفحه اول شناسنامه تمامی وراث تعیینی در گواهی حصر وراثت (با این توضیح که رسید متقاضی کارت ملی و یا گواهی شماره ملی ممهور به مهر سازمان ثبت احوال میتواند جایگزین کارت ملی باشد)، اصل یا تصویر برابر با اصل گواهی حصر وراثت متوفی (در صورتی که مادر در عداد وراث باشد؛ مستنبط از بند ب ماده 892 قانون مدنی جهت کنترل حاجب، صفحات شناسنامه مربوط به تعداد فرزندان پدر و مادر متوفی نیز الزامی است) و در صورتی که متوفی دارای وصیت نامه رسمی باشد که در گواهی حصر وراثت نیز به آن اشاره شده است، ارائه اصل یا تصویر برابر با اصل وصیت نامه از جمله مدارک مورد نیاز برای فرآیند انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث به شمار میرود.
همانطور که مطرح شد وراث متوفیان سهام عدالت از طریق شعب 4 بانک و دفاتر 44 کارگزاری منتخب در سراسر کشور از جمله بانکهای «ملی، ملت، پارسیان و تجارت» و کارگزاریهای منتخب از جمله «معاملات آرتان، توسعه فردا، آتیه، سهام پژوهان، دانایان پارس، آبتین استاک، توسعه اندیشه دانا، آرمان تدبیر نقش جهان، شاخص سهام، سهم آشنا، ساوآفرین، سرمایهگذاری ملی، آراد ایرانیان، فارابی، هامرز، آسمان، نماد شاهدان، آگاه، مبین سرمایه، مفید، نهایت نگر، پویان، هوشمند رابین، شهر، تدبیرگران فردا، کاریزما، اندیشه و بینش پیشرو، بازار سهام، ملل پویا، آرمون بورس، آپادانا، اقتصاد بیدار، خبرگان، کالای خاورمیانه، بانک سامان، رفاه، سپه، پاسارگاد، انصار، تجارت، ملت و پارسیان، ملی و کارآفرین» میتوانند اقدامات مربوطه را پیش به شکل رایگان ببرند.
واریز مرحله سوم سود سهام عدالت که رئیس سازمان بورس مجید عشقی در رابطه با زمان آن پیش از این در رسانه ملی گفته بود: امیدواریم تا خرداد بتوانیم سودها راجمع آوری و مابقی سود سهام عدالت را پرداخت کنیم البته باید زمان دقیق آن را شورای عالی بورس مشخص کند.
گفتنی است، بنابر آمار اعلامی بیش از سه میلیون و 700 هزار سهامدار سهام عدالت از سال 1384 فوت کردهاند که وراث آنها میتوانند فرآیند انتقال سهام عدالت را انجام دهند.