دوشنبه 5 آذر 1403

تولید دانش بنیان؛ راه غلبه بر تحریم‌ها / تولید دانش‌بنیان در جمهوری اسلامی ایران مسیر توسعه را هموار می‌کند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
تولید دانش بنیان؛ راه غلبه بر تحریم‌ها / تولید دانش‌بنیان در جمهوری اسلامی ایران مسیر توسعه را هموار می‌کند

دانش بنیان بودن برای اشتغال آفرینی و غلبه بر تحریم‌ها یکی از مهمترین راهکارهای رونق اقتصادی کشور است. بر همین مبنا توجه ویژه به سرمایه‌های انسانی نخبگانی و اعطای فرصت تصمیم سازی به آنها و گسترش نفوذ فناوری در صنایع پایه و ظرفیت‌های مغفول مانده می‌تواند دست‌یابی به رونق اقتصادی دانش‌پایه را محقق سازد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، نامگذاری سال 1401 توسط رهبر معظم انقلاب با نام، تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین و اختصاص چند ساله ایشان در بحث تولید و اشتغال آفرینی و حمایت نشان از این مبحث مهم است که دانش بنیان بودن می تواند برای اشتغال آفرینی و غلبه بر تحریم ها یکی از مهمترین راهکارهای اقتصادی در کشور به شمار آید.

اما این مسئله هنوز و آنطور که باید محقق نشده است و نباید شعار سال تنها در بنرها و سربرگ ها نوشته شود چرا که این عمل باید در باورها بگنجد و به عمل نشان داده شود و همه در این مورد چه مردم و جوانان و چه مسئولین تلاش مضاعفی در بحث تولید و دانش بنیانی و اشتغال آفرینی داشته باشند.

امروزه پارک‌های علمی، تحقیقاتی و فناوری نقش بسیار عمده‌ای در پیشبرد اقتصادها ایفا می‌کنند، پارک‌های علم و فناوری علاوه بر امکان فعالیت شرکت‌های کوچک و متوسط دانش‌محور و کارآفرین در یک محیط اقتصادی، بستر لازم برای انتقال و توسعه فناوری، تولید باارزش افزوده بالا، جذب سرمایه‌گذاری خارجی و ورود کارآفرینان و واحدهای صنعتی به بازارهای جهانی را هم فراهم می‌کنند.

تولید دانش بنیان در جمهوری اسلامی ایران مسیر توسعه را هموار می سازد

حامد قادرزاده کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص شعار سال تحت عنوان «تولید، دانش بنیان و اشغال آفرین» عنوان کرد: بایستی یک نگاه متفاوت را در این شعار به خوبی مشاهده کرد چرا که این شعار ظاهری اقتصادی با شعارهای قبلی همخوان به شنونده ارائه می دهد اما اگر به عمق این شعار توجه شود کاملا تفاوت معنی داری با شعارهای دیگر داریم اگر چه در امتداد مسیر و در جهت توسعه پایدار کشور انتخاب شده است.

وی گفت: وقتی صحبت از تولید می کنیم تولید به منزله ی اضافه مطلوبیت است، مطلوبیت به منزله ی قدرت ارضاء خواسته نهفته در کالا و خدمات است اما هر ایجاد مطلوبیتی به منزله ی تولید نیست بلکه تولید دارای ارزش بیرونی و اقتصادی و مبادله باشد.

وی افزود: تولیدی این چنین ویژگی را دارد که بر پایه دانش صورت گرفته باشد و امروز تولید دانش بنیان است که نیاز اصلی جامعه انسانی است به ویژه جمهوری اسلامی ایران که در مسیر توسعه قرار دارد.

اشتغال الزاماً به معنای حفظ شغل های موجود نیست

قادرزاده تصریح کرد: طبیعتاً تولید دانش بنیان می تواند اشتغال آفرین باشد اما اشتغال الزاماً به معنای حفظ شغل های موجود نیست بلکه دانش تولید کننده مشاغل جدید است و مشاغلی که می تواند در مسیر تغییر تعدیل بشود و بتواند خود را با ساختار موجود تطبیق دهد و در یک کلام می توان گفت که شعار سال 1401 شعاری است که اشاره به تغییرات ساختاری در سیاست گذاری اقتصادی کشور دارد.

وی خاطر نشان کرد: الزاماً عرضه ی پول و تسهیلات برای ایجاد اشتغال کافی نیست بلکه بایستی تولیدی دانش بنیان ارائه شود لذا در سال 1401 تبیین و تشریح درست این شعارگام برداشتن در جهت کارهای بنیادین دانشی و اشتغال آفرینی که مبتنی بر تعدیلات و تغییرات ساختاری است بسیار حائز اهمیت است لذا باید دانشگاه ها، پارک های علم و فناوری و فعالان اقتصادی در جامعه با هم هماهنگ شده و در این راستا و در جهت تحقق آن قدم بردارند.

وی اضافه کرد: بیش از 120 واحد فن آور در کردستان فعال هستند که از این تعداد 26 واحد در مرحله پارکی، 78 در مرحله رشد و 16 شرکت در مرحله پیش رشد هستند.

رئیس پارک علم و فن آوری کردستان گفت: 36 شرکت دانش بنیان در استان کردستان فعالیت می کنند که این شرکت‌ها تاکنون برای 850 نفر در زمینه آی تی، آی سی تی، شیمی، زیست و کشاورزی و علوم انسانی اشتغال ایجاد کرده اند.

حامد قادرزاده افزود: با ایجاد صندوق نوآوری و شکوفایی، برای حمایت از دانشجویان در ارائه پایان نامه‌های مساله محور اعتبارات خوبی در نظر گرفته شده است.

وی در مورد صادرات محصولات شرکت‌های دانش بنیان گفت: در سال گذشته این شرکت‌ها یک میلیون دلار خدمات فنی مهندسی به خارج از کشور صادر و در مجموع بیش از 56 میلیارد تومان درآمد داشته اند.

رئیس پارک علم و فن آوری کردستان همچنین به مهمترین برنامه‌های امسال پارک در راستای گسترش فعالیت‌های شرکت‌های دانش بنیان اشاره کرد و گفت: اجرای طرح دستیار فن آوری برای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری در جهت ایجاد شرکت‌های دانش بنیان، ایجاد پردیس‌های فن آوری در همه شهرستان‌ها ازجمله این برنامه ها است.

وی با بیان اینکه کردستان به عنوان پایلوت برای اجرای پردیس فن آوری بین الملل در مریوان انتخاب شده است افزود: طرح پیشران آن آماده شده است و پردیس‌های فن آوری هم در شهرستان‌ها و هم در اقلیم عراق ایجاد شود.

حمایت از تولید اشتغال آفرین و دانش بنیان از رویکردهای اصلی بخش های خصوصی و دولتی در استان کردستان است

فاروق کیخسروی نائب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج هم در راستای تحقق شعار سال در استان کردستان با بیان اینکه حمایت از تولید اشتغال آفرین و دانش بنیان یکی از رویکردهای اصلی بخش های خصوصی و دولتی در استان کردستان است گفت: معرفی توانمندی های استان کردستان برای بازاریابی مناسب در این بخش یکی از رویکردها در اتاق بازرگانی سنندج و سایر تشکل های بخش خصوصی است.

وی افزود: اقلیم کردستان عراق یکی از بازارهای بسیار مهم بسیار مهم برای ما به شمار می رود و به همین دلیل باید با برگزاری نمایشگاه های مختلف سهم بیشتری از این بازار را به دست بیاوریم.

وی در ادامه ضمن اشاره به هماهنگی های اولیه برای برگزاری نمایشگاه تولیدات و توانمندی های بخش دانش بنیان در سلیمانیه عراق، عنوان کرد: در این نمایشگاه تلاش خواهیم کرد که زمینه برای معرفی ظرفیت های این بخش فراهم شده تا بتوانیم شرایط برای توسعه صادرات را فراهم کنیم.

بنابراین گزارش، توجه ویژه به سرمایه‌های انسانی نخبگانی و اعطای فرصت تصمیم سازی به آنها، گسترش نفوذ فناوری در صنایع پایه و ظرفیت‌های مغفول مانده استان از مولفه های مهم در راستای تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری است.

انتهای پیام /

تولید دانش بنیان؛ راه غلبه بر تحریم‌ها / تولید دانش‌بنیان در جمهوری اسلامی ایران مسیر توسعه را هموار می‌کند 2
تولید دانش بنیان؛ راه غلبه بر تحریم‌ها / تولید دانش‌بنیان در جمهوری اسلامی ایران مسیر توسعه را هموار می‌کند 3
تولید دانش بنیان؛ راه غلبه بر تحریم‌ها / تولید دانش‌بنیان در جمهوری اسلامی ایران مسیر توسعه را هموار می‌کند 4