تولید فیلم «مستند قوم لک» آغاز شد
کرمانشاه - ایرنا - تهیهکننده و کارگردان فیلم مستند «قوم لک» از صدور مجوز برای ساخت این مستند خبر داد و گفت: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه، هماهنگیها و نامهنگاریهای موردنیاز برای تهیه این مستند را با 15 استان کشور انجام داده است.
در نامه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه به مسوولان استانهای ایلام، همدان، لرستان، بوشهر، اصفهان، خراسان رضوی، مازندران، گیلان، قزوین، مرکزی، البرز، کرمان، آذربایجان غربی، خوزستان و فارس آمده است: «آقای محمود پیری از فیلمسازان مطرح و مدیر موسسه فیلمسازی «مهرنگ فیلم» قصد ساخت فیلم مستند داستانی با موضوع اجتماعی مستند قوم لک را دارد، لذا خواهشمند است دستور فرمایید همکاری و مساعدت لازم با نامبرده به عمل آورند».
محمود پیری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، متولی اصلی این پروژه را مردم دانست و افزود: هزینه ساخت این فیلم حداقل یک میلیارد تومان است که قرار است به صورت شخصی و خصوصی تامین شود.
تاریخ قوم لک به فراموشی سپرده شده است
وی با اشاره به اینکه ساخت این مستند حداقل 2 سال زمان میبرد، گفت: از ساخت مستند ایل جلالوند تجربیات خوبی بدست آوردیم و همزمان با انجام این کار پژوهشی و تحقیقی، کتاب قوم لک هم نگاشته میشود تا مخاطبان و آیندگان از این گنجینه بهرهمند شوند.
پیری، مجری طرح تولید مستند قوم لک را شرکت سینمایی مهرنگ عنوان کرد و افزود: برای اعتلای فرهنگ ایران اسلامی و معرفی تمدن و قدمت این مرز و بوم، این مستند ساخته میشود.
این کارگردان جوان کرمانشاهی افزود: قوم لک جزء شاکله اصلی فرهنگ و تمدن ایران اسلامی است که به فراموشی سپرده شده است و ناگفتههای بسیاری دارد و ما در این راستا از همه محققان و پژوهشگرانی که در این زمینه فعالیت کردهاند دعوت کردیم ما را در انجام این پروژه ملی یاری کنند.
پیری در پایان گفت: لازم می دانم که سپاسگزار محقیین و پژوهشگرانی باشم که در خصوص تاریخچه و ماهیت قوم لک اهتمام ورزیده اند و سالها عمر و هزینه صرف نموده اند و من دست یکایک آنها را میبوسم. روایات تاریخ قوم لک آنگونه که باید تعریف نشده است و یکی از بخش های مهم مستند قوم لک تحقیق و پژوهش بنیادی تاریخچه باستانی قوم لک می باشد.
این مستند 80 دقیقهای در سطح فراملی تولید و به چهار زبان انگلیسی، فرانسه، عربی و کردی ترجمه میشود.
تاریخ قوم لک با جامعه آریایی پیوندی ریشهای دارد
براساس تحقیقات و پژوهشهایی که در خصوص تاریخ و قدمت این قوم تاکنون انجام شده است، لک ها ریشه در تاریخ ایران زمین دارند و برحسب داده های تاریخی و شواهد و قرائن و با استناد به ریشه یابی واژگان می توان تاریخ این قوم را دنبال کرد. لازم به ذکر است تاریخ قوم لک جدای از تاریخ سایر اقوام زاگرس نشین نیست و لک ها بخشی از مجموعه بزرگ تر، یعنی جامعه آریایی بوده اند و با قبایل آریایی و اقوام زاگرس دارای پیوستگی ریشه ای هستند.
قوم لک یکی از اقوام بسیار کهن ایرانی است. پیشینه زبانی لک را میتوان در اوستا یافت و موجودیت قوم را به واسطه شواهد تاریخی و باستان شناس میتوان به کاسی های یکجانشین رود سیمره تثبیت کرد.
بی شک بخش عمده تاریخ مکتوب این کهن دیار در خیانت پناهندگان و حمله بابل و مقدونی، اعراب و مغول باخون کاتبانش خاکستر شد. بعد از این دوران نیز به واسطه میهن پرستی و نهراسیدن از حمله بیگانگان به صیانت از مرزهای ایران کوچ داده شدند و در کشورهای اطراف همچون روسیه. عراق، پاکستان و..... لک ها را میتوان یافت و همین پراکندگی هویت قومی این مردم را تحت تاثیر گذاشته است.
کشف گل نوشته های سومری حقایقی را روشن کرده است، در این گل نوشته ها به نام اقوامی اشاره شده و از سرزمین هایی یاد کردهاند که در بین آنان نام لک و نام سرزمین آنان به چشم میخورد.
در ادوار بعد لک با کاسی ها ممزوج شدند، شواهد و منابع تاریخی و همین ریشه واژگان بازمانده از آن دوران گواه آن می باشد، با از بین رفتن کاسی ها و محو شدن آنان از صحنه سیاسی آن روزگار، لک ها در تشکیل حکومت ها نقش داشته اند.
*س_برچسبها_س*