دوشنبه 5 آذر 1403

تولید پسته کشور به 240 هزارتن رسید

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
تولید پسته کشور به 240 هزارتن رسید

مدیرکل دفتر میوه های سردسیری گفت: از مجموع بیش از 500 هزار هکتار باغات، 240 هزارتن پسته تولید شده است.

آقای داریوش سالم‌پور درباره وضعیت تولید میوه‌های سردسیری و خشک در کشور، گفت: آمارها نشان می‌دهد که سالانه 25 میلیون تن محصول باغی در سطح سه میلیون هکتار از باغات اعم از گرمسیری و نیمه‌گرمسیری، سردسیری و خشک تولید می‌شود که علاوه بر تامین نیاز داخلی، مازاد بر نیاز به کشورهای هدف صادر می‌شود که ارزآوری به همراه دارد.

او افزود: مجموع ارزآوری حوزه باغبانی سالانه نزدیک به سه میلیارد دلار است که هر ساله یک میلیارد و 700 میلیون دلار معادل بیش از 60 درصد درآمدهای ارزی حوزه باغبانی مربوط به میوه‌های سردسیری و خشک است.

مدیرکل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: با توجه به شرایط ویژه آب و هوایی ایران که در کمربند خشک و نیمه‌خشک جهان واقع شده و به دلیل وجود اقلیم‌های متنوع در داخل کشور، باغبانی یکی از مزیت‌های نسبی و بعضی مناطق مزیت مطلق کشور است، به طوری که تولید برخی محصولات همچون پسته، زرشک، سیب درختی، انگور، کشمش، گردو، گیلاس، آلبالو، زردآلو، هلو، شلیل، به، آلو، بادام و فندق دارای ارزش افزوده و مزیت اقتصادی بالاست.

به گفته او، اکنون ایران در تولید برخی میوه‌های سردسیری رتبه برتر جهان را دارد، به طوری که در محصول زرشک رتبه نخست، پسته رتبه دوم، سیب درختی، گردو، گیلاس، کشمش، زردآلو، هلو و شلیل رتبه سوم، بادام، به و آلو رتبه پنجم، انگور و آلبالو رتبه هفتم و فندق رتبه هشتم جهان را داراست.

سالم‌پور گفت: آمارها نشان می‌دهد سالانه حدود 92 هزار تن زرشک تر در سطح 20 هزار هکتار، 240 هزار تن پسته در سطح بیش از 500 هزار هکتار، چهار میلیون تن سیب درختی در سطح 250 هزار هکتار، 270 هزار تن گردو در سطح 170 هزار هکتار، سه میلیون و 400 هزار تن انگور در سطح 300 هزار هکتار، 340 هزار تن گیلاس در سطح 40 هزار هکتار و 140 هزار تن آلبالو در سطح 25 هزار هکتار از باغات کشور تولید می‌شود.

مدیرکل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشک، با بیان اینکه پسته ایران در تمام جهان شناخته شده است، گفت: باغ‌های پسته کرمان از سنوات گذشته رتبه خوبی در سطح زیرکشت، تولید و صادرات داشته است اما در سال های اخیر تغییر اقلیم و محدودیت منابع آبی که در آن مناطق رخ داده، از نظر کمی و کیفی باعث شوری آب ها شده است؛ بنابراین بخشی از باغداران برای پایداری تولید ناچار شده‌اند که از ارقام مقاوم یا شیوه‌های به‌باغی استفاده کنند.

او افزود: تغییرات اقلیمی، سرمای زودرس بهاره، گرمای بی موقع به تدریج و به تناوب تولید پسته را در استان کرمان دچار مشکل کرده است، بنابراین سرمایه‌گذاران، باغداران و بهره‌برداران ما به این فکر افتادند که خیلی از این سطوح دیگر نیاز به کارهای اصلاحی و پایداری تولید نداشته و بهتر است این محصول را در استان های دیگر کشت کنند و برنامه توسعه را پیش بگیرند.

سالم‌پور گفت: اکنون کشت پسته در استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، سمنان، قزوین، استان مرکزی و فارس در سال‌های گذشته مورد توجه قرار گرفته و حتی اکنون کشت پسته در مناطق استان‌های غربی و شمال غربی کشور مانند آذربایجان شرقی و غربی در مناطق مستعد در حال توسعه است.

او گفت: به تازگی ایران و فائو تفاهم‌نامه همکاری مشترکی را برای زنجیره کامل تولید تا عرضه محصول پسته و ساماندهی آن به امضا رساندند تا با استفاده از تجربیات جهانی کارشناسان فائو بهینه‌سازی باغات انجام شود که امیدواریم با اجرای این طرح به‌خصوص در استان کرمان به عنوان یکی از پایلوت‌های مهم، روند تولید و صادرات محصول پسته به بازارهای جهانی به‌خصوص اتحادیه اروپا همانند گذشته ادامه پیدا کند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی