یک‌شنبه 4 آذر 1403

جهش‌های زیاد ویروس مولد کووید - 19 در ایران

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
جهش‌های زیاد ویروس مولد کووید - 19 در ایران

نتایج اولیه یک طرح تحقیقاتی با تاکید بر تاثیر منشا جغرافیایی بر ویروس کرونا، نشان داد: مقایسه تعداد جهش‌های رخ داده در بین ژنوم‌های ویروس‌های مورد مطالعه گویای آن است که بیشترین جهش‌ها متعلق به ویروس به دست آمده از هند و ایران و کمترین جهش‌ها متعلق به آمریکا است.

به گزارش ایسنا، نتایج اولیه طرح تحقیقاتی دکتر سید مهدی سیدی، مشاور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضو وابسته فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی و دانشیار پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری و معصومه جان‌نثار، عضو کار گروه مرجعیت علمی فرهنگستان علوم پزشکی با عنوان "بررسی فیلوژنتیک و تنوع ژنتیکی ویروس مولد بیماری کووید - 19 «SARS-CoV-2»" پذیرش شده در مجله علمی - پژوهشی فرهنگ و ارتقای سلامت، در سایت فرهنگستان علوم پزشکی قرار گرفت.

در ابتدای این مقاله با اشاره به این موضوع که کرونا ویروس ها (CoVs) از جمله ویروس هایی هستند که در پستانداران و پرندگان به طور گسترده دیده می شوند به این موضوع نیز اشاره شده که این ویروس ها عمدتا باعث بروز بیماریهای تنفسی، گوارشی، و گاه بیماری های عصبی و یا هپاتیت می شوند.

در ادامه این مقاله آمده است: عفونت ها معمولا از طریق مسیر تنفسی یا از طریق مدفوع و مسیر دهان منتقل می شوند و عفونت های حادث شده می‌توانند حاد یا مزمن باشند و کرونا ویروس ها معمولا برای آلوده کردن یک گونه جانوری خاص ویژگی یافته اند.

در بخش مربوط به سابقه تاریخی کرونا ویروس ها نیز این نکته مورد اشاره قرار گرفته که کرونا ویروس ها به عنوان یک خانواده ویروسی جدید در دهه 1960، در پی کشف چندین پاتوژن جدید تنفسی انسان، رسما شناسایی و معرفی شدند. این ویروس ها بواسطه دارا بودن ساختار هایی در سطح خود که اسپایک (Spikes) نامیده می شوند، شناخته می شوند.

در این مقاله همچنین به این موضوع اشاره شده است که تقریبا چهل سال پس از شناسایی این گروه از ویروس ها و در اواخر سال 2002 و اوایل سال 2003میلادی، یک کرونا ویروس، باعث بروز عوارض تنفسی شدید در انسان شد که به بیماری سارس (SARS-CoV) یا سندرم حاد تنفسی معروف شد.

در مقاله "بررسی فیلوژنتیک و تنوع ژنتیکی ویروس مولد بیماری کووید - 19 «SARS-CoV-2»" این موضوع مورد اشاره قرار گرفته است که با شیوع بیماری کووید -19 در جهان، کشورهای مختلف درگیر با این بیماری برای شناسایی بهتر ویروس و نیز در دست داشتن توالی ژنتیکی آن، اقدام به توالی یابی کامل ویروس جدا شده از بیماران کشور خود کردند و بسیاری از کشورها توالی ویروس های خود را در بانک ژن NCBI ثبت کرده تا مورد استفاده سایر کشورها نیز قرار گیرد.

در ادمه این مبحث همچنین تاکید شده برخی کشورها به توالی یابی ویروس جدا شده از یک فرد بسنده نکرده و اقدام به توالی یابی تعداد زیادی ویروس مولد بیماری کووید -19 کرده‌اند که از جمله می توان به کشورهای آمریکا و چین اشاره داشت.

در بخش مربوط به علت توالی یابی ویروس مولد بیماری کووید -19 این موضوع مورد اشاره قرار گرفته که از این طریق می توان به ساختار ژنومی این ویروس و نیز اختلافاتی که ویروس هر کشور با ویروس های منتشر شده در سایر نقاط جهان دارد، دست پیدا کرد.

در بخش مربوط به نتیجه گیری این مقاله نیز آمده است: یکی از نکات بسیار مهم در خصوص بیماری کووید 19، سرعت شیوع و بیماری‌زایی این ویروس است که می تواند به توالی ژن های ویروس مرتبط باشد و با توجه به اینکه سرعت شیوع و بیماریزایی این ویروس در مناطق جغرافیایی مختلف، متفاوت گزارش شده، شاید بتوان این امر را تا حدودی با تغییرات ژنتیکی ایجاد شده در ژنوم ویروس در طی شیوع بیماری مرتبط دانست.

بنا بر اعلام مرکز خبرشورای عالی انقلاب فرهنگی، در ادامه مقاله نیز، جدولی شامل جهش های تک نوکلئوتیدی احتمالی توالی های ویروسی از جمله ویروس مولد بیماری کووید -19 شیوع یافته در ایران که توالی آن در بانک ژن جهانی ثبت شده و لیستی از تغییراتی که در توالی هر یک از ژن ها و در نتیجه پروتئین ها رخ داده را نشان می دهد.

انتهای پیام