جوانان دچار غزلزدگی شدهاند
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، شنبه (بیستوسوم اردیبهشتماه1402) همزمان با چهارمین روز نمایشگاه کتاب، سرای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مراسم رونمایی از کتاب «هرجا تو باشی» را با حضور حداد عادل؛ رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، یاسر احمدوند؛ معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، علی محمد مودب؛ مدیر عامل موسسه شهرستان...
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، شنبه (بیستوسوم اردیبهشتماه1402) همزمان با چهارمین روز نمایشگاه کتاب، سرای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مراسم رونمایی از کتاب «هرجا تو باشی» را با حضور حداد عادل؛ رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، یاسر احمدوند؛ معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، علی محمد مودب؛ مدیر عامل موسسه شهرستان ادب، محسن چینیفروشان؛ مدیر عامل اسبق کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مهدی رمضانی؛ دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور و حامد علامتی؛ مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار کرد.
ارتباط خوب کودکان و نوجوانان با غزل فاطمه طارمی؛ مدیرکل انتشارات کانون پرورش کودکان و نوجوانان در مراسم رونمایی از کتاب «هرجا تو باشی» مجموعه اشعار غلامعلی حداد عادل گفت: با انتشار کتاب «هرجا تو باشی» باب جدیدی در کانون پرورش فکری کودک و نوجوان باز شد. ما تا به امروز فکر میکردیم که کودکان و نوجوانان فقط میتوانند با چهارپاره ارتباط برقرار کنند، اما پس از انتشار کتاب «هرجا تو باشی» متوجه شدیم که کودکان و نوجوانان میتوانند با غزل هم رابطه برقرار کنند.
کانون جایگزین ندارد محسن چینیفروشان ابتدا خوشحالی خودش را از چاپ کتاب «هرجا تو باشی» اعلام کرد و گفت: غلامعلی حدادهادل حافظه بسیار خوبی دارد و این نعمت با نعمت ذوق و هنر ترکیب شده است. او مثل منشوری است که از زوایایش نورهای مختلف خارج میشوند. حدادعادل در زمینه مدیریت فرهنگی خلاقیت دارد و المپیاد ادبیات فارسی را تاسیس کرد.
او با اشاره به اینکه مجلات رشد از ابتکارات حدادعادل است، ادامه داد: جشنواره رشد بعد از انقلاب تعطیل شد اما بعدها به همت او دوباره تاسیس شد. تاسیس انتشارات مدرسه یکی دیگر از کارهای خلاقانه این شاعر است. حداد عادل بر مبنای شرایط زمان و تکالیفی که برعهدهاش گذاشته شده بود، کار میکند و دنبال پست، جاه و مقام نیست. حداد عادل مروت، لوطیگری و مرام دارد و این خصوصیت در خانواده او وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خانه ما است و مابهازا و جایگزین ندارد، مطرح کرد: بسیاری از هنرمندان، سینماگران و نویسندگان، بچههای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هستند. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان حمایت کند. امام خمینی (ره) کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را دوست داشت و اکنون نیز رهبر (مدظهالعالی) کانون را دوست دارند. بیتوجهی به بعضی قالبهای شعری مشکلآفرین است.
علی محمد مودب در این آیین به اهمیت شعر در ادبیات فارسی اشاره کرد و با بیان اینکه حداد عادل اهل فرهنگ و هوادار اهالی فرهنگ است، گفت: نوجوانان بهخوبی اشعار حداد عادل را میخوانند و درک میکنند و اشعار او را در هر مجلسی میتوان خواند. حرکت به سمت سادهگویی بهظاهر ساده اما در حقیقت سخت است. مصداق این حرکت در کتاب «هرجا تو باشی» دیده میشود. حدادعادل به همه قالبهای شعری توجه دارد. امروزه جوانان ما بهنوعی دچار غزلزدگی شدهاند و این در صورتی است که بیتوجهی به بعضی قالبهای شعری مشکلآفرین است.
کانون خودش را رقیب دیگر ناشران نمیداند در ادامه حامد علامتی ضمن طرح این نکته که انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان یکی از سرمایههای فرهنگی این مرز و بوم است، گفت: کتاب در این سالها بهعنوان مرکز فعالیتهای فرهنگی، هنری و پرورشی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مطرح است و کنسرت کتاب این روزها پدیده جدیدی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است.
او بیان کرد: امروز اگر در چین باشی، کتابهای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را خواهی دید. کانون خودش را رقیب دیگر ناشران نمیداند و از ناشران دیگر حمایت میکند. ما بعد از نمایشگاه کتاب تهران تعدادی کتاب را به کتابخانههای مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در استانهای کشور هدیه میدهیم. بهزودی همه مراکز کانون از کتاب «هرجا تو باشی» بهرهمند خواهند شد.
شعر در زبان فارسی نشانه فرهیختگی است حداد عادل در بخش پایانی آیین رونمایی از کتاب «هرجا تو باشی» گفت: ما امروز نیاز به تحکیم و تقویت هویت ملی میان نوجوانان و جوانان داریم. تصور من این است که هویت ملی ما از زبان فارسی جدا نیست. زبان فارسی ظرف فرهنگ ماست. اگر ظرف بشکند، مظروف نخواهد ماند. شعر در زبان فارسی نشانه فرهیختگی بوده است. اگر روزی چراغ شعر در ایران کمفروغ شود، آن روز ما باید احساس خطر کنیم.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ضمن اشاره به اینکه مراجع تقلید شعر میگفتند، بیان کرد: شعر را باید میان نوجوانان تقویت کرد. کانون از من خواست که تعدادی از شعرهایم را انتخاب کنم که برای نوجوانان مناسب شود. من با کمک دوستان تعدادی از اشعار چاپشده و چاپنشدهام را انتخاب کردم. شاید من چند شعر از اشعار انتخابشده را برای نوجوانان نسروده باشم، ولی کار انتخاب شعر برای نوجوانان برایم سخت نبود.
او شرح داد: من بلد نیستم پیچیده حرف بزنم و در سرودن شعر هم همینگونه هستم و احتمال میدهم این نتیجه تاثیر پروین اعتصامی بر بنده باشد. من 10 ساله بودم که مرحوم پدرم به تقاضای عمهام یک دیوان پروین اعتصامی خرید. من در 10 سالگی همه این دیوان را خواندم و بعدها دیدم که دیگران میگویند پروین سهل و ممتنع شعر میگوید.
حداد عادل با بیان اینکه پیچیدگی لفظی در شعر من کم است، اما سعی میکنم شعر بااحساس باشد، ادامه داد: شما در مجموعه «هرجا تو باشی» شعرهای انقلابی، آیینی، معنوی و مذهبی زیادی میبینید. اما من این مجموعه را به شعرهای آیینی و مناسبتی محدود نکردم، چون اعتقاد دارم که شاعران انقلاب باید همهجانبه شعر بگویند.
غلامعلی حداد عادل در پایان گفت: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان پنجاه و چند سال سابقه دارد و اهمیت کانون را افرادی چون من درک میکنند. نظر من این است که کانون با هزار شعبه در سراسر کشور ابزاری برای واقعیتی است که رهبر آن را مهندسی فرهنگی مینامند.