یک‌شنبه 4 آذر 1403

حال ناخوش مادر پلهای تاریخی ایران / کشکان را آب برد، مسئولان را خواب

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
حال ناخوش مادر پلهای تاریخی ایران / کشکان را آب برد، مسئولان را خواب

خرم‌آباد - در حالی پل تاریخی کشکان در جریان سیل متحمل خسارت شد و پایه‌های لرزان آن نیازمند ترمیم است که معاون استاندار لرستان می‌گوید اعتباری برای ترمیم این پل نیست و تمام.

خرم‌آباد - در حالی پل تاریخی کشکان در جریان سیل متحمل خسارت شد و پایه‌های لرزان آن نیازمند ترمیم است که معاون استاندار لرستان می‌گوید اعتباری برای ترمیم این پل نیست و تمام.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: پل تاریخی کشکان در بخش چگنی بر روی رودخانه‌ای به همین نام و در مسیر راه باستانی شاپور خواست به طرهان احداث‌شده و در متون تاریخی از آن به‌عنوان «کژکی» یادشده است.

پل کشکان به دستور «ابونجم بدر ابن حسنویه» ساخته‌شده و کار ساخت آن از سال 389 تا 399 به مدت 10 سال به طول انجامیده و هزار سال قدمت دارد. ابونجم بدر ابن حسنویه در قرن چهارم هجری حاکم لرستان بوده که وی شیعه، دارای قدرت و ثروت فراوانی بوده است؛ این فرد هم‌زمان با آل‌بویه حاکم لرستان و منشأ بسیاری از آبادانی‌های لرستان بوده است. پل کشکان نیز برای رفاه حال کاروانیان مسیر عتبات عالیات ساخته‌شده است.

باستان شناسان به پل کشکان لقب مادر پل‌های تاریخی ایران را داده‌اند؛ این پل طولانی‌ترین و عظیم‌ترین پل در ایران محسوب می‌شود و طول آن 325 متر و ارتفاع آن نیز 15 متر بوده و از سنگ‌های بسیار حجیم و تراش‌خورده برای ساخت آن استفاده‌شده است.

کتیبه پل تاریخی کشکان حدود یک قرن پیش از بدنه این پل سقوط کرده و هم‌اکنون در قلعه فلک الافلاک خرم‌آباد در حال نگهداری است؛ اما اداره کل میراث فرهنگی لرستان با توجه به نسخه اصلی کتیبه پل کشکان، کتیبه‌ای که از جنس خود سنگ‌های این پل تاریخی بوده را به‌صورت کپی ساخته و بر روی پل نصب‌کرده است.

مواد و مصالح این بنای سترگ از سنگ، گچ و آجر تشکیل‌شده است و در کنار این پل بقایای سه پل دیگر از دوره‌های گذشته وجود دارد که با مشخصات پل‌های ساسانی قابل‌مقایسه هستند. پل تاریخی کشکان با شماره 355 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید است.

وضع پل تاریخی کشکان خوب نیست

امروز دوشنبه جلسه ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی لرستان به ریاست گودرز امیری معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان برگزار شد و از مواردی که در این جلسه مورد بحث قرار گرفت، مسئله وضعیت پل تاریخی کشکان در شهرستان چگنی بود که در سیلاب دچار خسارت‌هایی شد و همچنان خسارت‌های آن جبران نشده است.

پل تاریخی کشکان به عنوان یکی از جاذبه‌های اصلی لرستان، همواره مقصد گردشگران در ایام نوروز و در دیگر ایام سال است و این موضوع می‌طلبد که ترمیم و جبران خسارت‌های وارده به این پل که به عنوان «مادر پل‌های تاریخی ایران» لقب گرفته است، در اولویت کار مسئولان قرار گیرد؛ موضوعی که از سوی معاون فرماندار چگنی مطرح شد اما چندان مورد توجه معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار لرستان قرار نگرفت.

زنیب کیانپور معاون فرماندار چگنی با اشاره به اینکه در شهرستان چگنی پل کشکان و امامزاده پیرشمس الدین از مقاصد گردشگری هستند، اظهار داشت: وضع پل تاریخی کشکان خوب نیست، در سیل دچار آسیب شد و یکی از پایه‌های آن کاملا در حال تخریب است.

وی یادآور شد: اطراف این پل تاریخی روشنایی ندارد و از سوی دیگر زمین‌های کشاورزی تا زیر پل توسعه یافته است.

معاون استاندار: پایه‌هایی که مانده را مردم اگر خواستند بروند ببینند!

طرح مسائل و مشکلات پل تاریخی کشکان با واکنش معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار لرستان مواجه شد تا گودرز امیری اذعان کند که این مسئله خارج از بحث جلسه است؛ کیانپور معاون فرماندار چگنی در پاسخ به این مطلب یادآور شد که دستور کار جلسه بیان مشکلات از سوی فرمانداری‌ها بوده است و مسئله پل تاریخی کشکان از مشکلات شهرستان است.

گودرز امیری معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار لرستان در ادامه این مباحثه با بیان اینکه قرار بر این است برویم در کمیته‌های ستاد تسهیلات طرح موضوع شود و مشکلات را حل کنیم، اگر حل نشد در جلسات بعدی ستاد تسهیل مشکلات طرح و راه حل پیدا می‌شود، گفت: فرمانداری چگنی روشنایی پل را ایجاد کند و در خصوص بازدید گردشگران نیز، پایه‌هایی که مانده را مردم اگر خواستند بروند ببینند.

تا زیر پایه‌های پل کشکان اراضی کشاورزی کشت شده و می‌گویند سند هم دارند

کیان پور معاون فرماندار چگنی نیز در ادامه با بیان اینکه قرار شد اداره کل میراث فرهنگی پیگیر این بنای تاریخی باشد و دو میلیارد از محل اعتبارات ملی برای ترمیم آن بگیرد، تصریح کرد: از محل اعتبارات استانی نیز 450 میلیون برای ترمیم این پل گذاشتیم، نه تنها از آن طرف کاری نشد، از سوی دیگر اعتبار ملی هم برای این پل نگذاشتند.

وی با تاکید بر اینکه بحث حقوقی در خصوص آزادسازی حریم این پل تاریخی را نیز داریم که قرار شد معاونت حقوقی میراث فرهنگی پیگیری آن را بکند، افزود: تا زیر پایه‌های پل کشکان اراضی کشاورزی کشت شده و می‌گویند سند هم دارند.

بحث پل کشکان فراتر از مسائل شهرستانی است و اعتبار ملی می‌خواهد

معاون فرماندار چگنی در پاسخ به این سخنان معاون استاندار لرستان که «اینجا جلسه ستاد تسهیل است، بنا نیست مباحث حقوقی دستگاه‌ها را حل کنیم»، گفت: ما مشکلات یک پل تاریخی را مطرح کرده‌ایم. واقعا پایه این پل دارد فرو می‌ریزد و از نظر ایمنی گردشگران نیز خطرناک است.

کیانپور با تاکید بر اینکه این پل تاریخی در نوبت ثبت جهانی است و حیف است اینگونه رها شود، افزود: بحث پل کشکان فراتر از مسائل شهرستانی است و اعتبار ملی می‌خواهد.

امیری: ایام نوروز صدها سال به این طریق گذشت، الان هم همینطور بگذرد

معاون استاندار لرستان در ادامه این جلساتی در اظهاراتی در خصوص وضعیت پل تاریخی کشکان گفت: ایام نوروز صدها سال به این طریق گذشت، الان هم همینطور بگذرد.

گودرز امیری با بیان اینکه اگر پل از نظر ایمنی دچار مشکل است، خوب ببندینش، اصلا بازدید نداشته باشد، تصریح کرد: بروید در کمیته شهرستانی به این جمع بندی برسید که چون از نظر ایمنی امکان بازدید وجود ندارد باید بسته شود و بازدید نداشته باشد.

وی در پاسخ به این مطلب که میراث فرهنگی مسئولیت رسیدگی به وضعیت پل تاریخی کشکان را دارد، ادامه داد: در شهرستان‌ها میراث فرهنگی زیر نظر کیست؟ متأسفم برای شما، دو بار با معاونان عمرانی فرمانداری‌ها جلسه داشته‌ام و هنوز نفهمیده‌اید همان نقشی که استاندار و معاون استاندار در استان دارد فرماندار و معاونش در شهرستان دارد. شما را گذاشته‌اند آنجا عاطل و باطل باشید؟

معاون استاندار لرستان در خصوص این مطلب که ترمیم و جبران خسارات پل تاریخی کشکان نیازمند اعتبارات ملی است، یادآور شد: اعتبار نیست، تمام. خداحافظ!

مدیرکل میراث فرهنگی لرستان: یک ریال بابت خسارت سیل به میراث فرهنگی داده نشده است

در ادامه این جلسه نیز مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان در سخنانی با اشاره به اینکه برای ترمیم و جبران خسارات سیل در پل تاریخی کشکان 4 میلیارد پیش بینی کرده‌ایم و در وزارت خانه مصوب شده است و تنها دولت باید آن را مصوب کند، یادآور شد: یک ریال بابت خسارت سیل به میراث فرهنگی داده نشده است.

سید امین قاسمی یادآور شد: از محل اعتبارات استانی سیل هیچ اعتباری به ما داده نشده و قرار شده است متمرکز داده شود.

در ادامه این نشست نیز معاون استاندار لرستان مانع از ادامه بحث پیرامون وضعیت پل تاریخی کشکان شد و اذعان داشت که این مسئله در دستور کار ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی نیست.

براساس این گزارش، دیار پل‌های تاریخی ایران با 100 پل تاریخی قرار است معرف داشته‌های ایران در یونسکو باشد؛ سال‌هاست حکایت ثبت جهانی پل‌های تاریخی لرستان دهان‌به‌دهان نقل می‌شود و هنوز دست یاری اعتباری به مدد این بناهای شگرف نیامده تا پایشان را از فهرست موقت به فهرست دائمی آثار جهانی باز کند. اما بیم آن می‌رود که پل‌های تاریخی دیار لرستان در گذر سال‌ها و در نبود اعتبار کافی از فرآیند مرمت و ترمیم عقب بمانند.

حال ناخوش مادر پلهای تاریخی ایران / کشکان را آب برد، مسئولان را خواب 2
حال ناخوش مادر پلهای تاریخی ایران / کشکان را آب برد، مسئولان را خواب 3
حال ناخوش مادر پلهای تاریخی ایران / کشکان را آب برد، مسئولان را خواب 4
حال ناخوش مادر پلهای تاریخی ایران / کشکان را آب برد، مسئولان را خواب 5
حال ناخوش مادر پلهای تاریخی ایران / کشکان را آب برد، مسئولان را خواب 6