حال و روز صادرات پایتخت گچ ایران خوب نیست / صنعت سفید سمنان بینام و نشان در سطح جهان
اگرچه استان سمنان قطب گچ ایران است، اما این محصول با وجود کیفیت عالی همچنان در بازار رقابت جهانی به دلیل مشکلات اقتصادی نتوانسته است جایگاه مناسب خود را بدست آورد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت؛ اگر از جاده های کویری استان سمنان عبور کنیم، در حاشیه راهها و جادهها و در دل کویر تفته آن بیش از هرچیز دیگر غبار سپید نشات گرفته از فعالیت معادن گچ به چشم می آید.
استان پهناور سمنان به عنوان پایتخت گچ ایران؛ براساس آمار های ارائه شده توسط سازمان صنعت و معدن و تجارت حدود 40 درصد نیاز گچ کشور را تامین می کند و از این لحاظ رتبه نخست را در کشور به خود اختصاص داده است.
همچنبن براساس آخرین امار سازمان صمت در استان سمنان حدود 80 معدن سنگ گچ در استان سمنان فعالیت می کنند که بیشترین پراکندگی آن در شهرستان سرخه با 56 معدن است و سالانه نزدیک به 5 میلیون تن محصول از این معادن استخراج می شود.
اما این ثروت خدادادی گرچه ثبت ملی و جهانی شده و بارقه های امید به تغییر رویه ی در این صنعت در کشورمان زنده شده؛ اما همچنان با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می کند.
حال صادرات گچ سمنان خوب نیست
علی اصغر جمعه ای، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مرآت با بیان اینکه مهمترین چالش پیش روی صنعت گچ بحث حمل و نقل آن است، گفت: با وجود کیفیت مناسب گچ سمنان، صادرات آن به دلیل هزینه بالای حمل و نقل به خوبی محقق نمی شود و در این زمینه نیاز به سیاست گذاری و هدف گذاری مناسب است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن استان سمنان با بیان اینکه مشکل حمل و نقل از دو جهت در استان سمنان قابل بررسی است، افزود: از یک جهت در خصوص حمل و نقل جاده ای در استان سمنان به نسبت سایر نقاط کشور هزینه جابجایی بالاتر است و دلیل ان راننده محوری است و اینکه بسیاری از رانندگان اختیاری بار را جابجا می کنند و در صورتی از سمنان به عنوان شهر مبدا بار را به سایر نقاط کشور می برند که از سمت مقصد هم برای انها بار وجود داشته باشد و متاسفانه با وجود جلسات متعدد همچنان این مشکل به قوت خود باقی است.
جمعه ای مشکل دیگر صادرات را مربوط به بحث کشتیرانی دانست و اضافه کرد: از این جهت نیز کرایه ها در بحث کشتیرانی روز بروز در حال افزایش است وامکان حمل بار با کشتی با توجه به ثابت بودن قیمت محصول در کشور مقصد دیگر به صرفه نیست.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن استان سمنان، تصریح کرد: گچ یک سرمایه و ثروت ملی است ومتاسفانه صدور مجوز بهره برداری بسیار بیشتر از نیاز داخلی و یا حتی صادرات آن است و باید از صدور مجوز بهره برداری به واحدهای جدید، جلوگیری شود، زیرا این مسئله باعث ایجاد رقابت منفی بین واحدها و افت قیمت نهایی می شود.
وی با بیان اینکه رکود اقتصادی در سطوح مختلف گریبان گیر صاحبان کسب وکار شده است، اظهار کرد: در صنعت گچ هم مانند بسیاری از صنایع دیگر شرایط تحریمی و نبود یک برنامه منسجم صادرات و همچنین رکود بازار ساخت و ساز در کشور موجب متضرر شدن این صنعت شده است وهمچنین به دلیل کثرت کارخانه های گچ و عدم انسجام بین آنها مشکلات این صنعت به مراتب از سایر مصالح ساختمانی مانند سیمان بیشتر است.
گچ سمنان هنوز برند مشخصی ندارد
علی تشنه دل رئیس سازمان صنعت و معدن و تجارت استان سمنان نیز در گفتگو با خبرنگار مرآت گفت: در حال حاضر با وجود آنکه گچ استان سمنان کیفیت بسیار مناسبی دارد و در سطح کشور شناخته شده است اما در خصوص صادرات آن نسبت به گذشته وضعیت مناسبی وجود ندارد و با این وجود به کشور های افغانستان، عراق، هند و ترکیه صادر می شود.
این مقام مسئول در مورد مشکلات صادرات گچ نیز اذعان کرد: در حال حاضربا توجه به قیمت نهایی بسته بندی گچ و کرایه حمل آن تا مرز و در نهایت حمل با کشتی بسیار گران تمام می شود و به دلیل ثابت بودن قیمت نهایی در کشور های مقصد دیگر صرفه اقتصادی در صادرات آن وجود ندارد.
رئیس سازمان صنعت و معدن و تجارت استان سمنان در خصوص برند سازی گچ سمنان گفت: تاکنون برند مشخصی از آن وجود ندارد و در حال بررسی در اتاق بازرگانی و در سطح وزراتخانه است.
وی در خصوص شایعات خام فروشی گچ نیز توضیح داد: فروش گچ به شکل سنگ آن به هیچ عنوان توجیه اقتصادی ندارد و تاکنون در سمنان نیز اتفاق نیافتاده است و عمده گچ پس از فراروی و بسته بندی به شکل گچ ساختمانی میکرونیزه آلفا و بتا و پنل گچی صادر می شود.
تشنه دل در خصوص خام فروشی ژیپس به کشور چین نیز اذعان کرد: ژیپس باطله ای است که باید در صنعت گچ دور ریخته شود و کاربرد خاصی ندارد اما شایعات مطرح شده در مورد فراروی آن در سمنان باید گفت تا کنون فراوری ژیپس در کشور به طور کامل انجام نگرفته و تاکنون صحبت های گفته شده در مورد استفاده از ژیپس در موارد پزشکی و غیره هیچکدام در بحث عملیاتی تا کنون محقق نشده است.
تمام واحد های تولید گچ استان به بگ فیلتر متصل هستند
امیر عبدوس مدیر کل حفاظت محیط زیست استان سمنان نیز در خصوص ملزم کردن واحد های تولید گچ سمنان به سیستم کنترل آلودگی هوا گفت: تمامی واحدهای تولیدی گچ استان دارای سیستم کنترلی بگ فیلتر با تعداد خط های تولیدی گچ بوده و تمامی ذرات حاصل از ترد مل تولید گچ به داخل سیستم کنترلی بگ فیلتر هدایت و کاملا جذب کیسه فیلترها می شوند و محصول به عنوان گچ میکرونیزه مورد استفاده قرار می گیرد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مرآت مبنی برخبرسازشدن بستن فیلتر کارخانه های گچ به دلیل صرفه جویی اقتصادی، افزود: خارج نمودن فیلتر در شب بصورت عمدی از آنجا که گچ میکرونیزه جمع آوری شده در کیسه فیلترها محصول جانبی کارخانه محسوب شده و هدر رفتن آن موجب زیان اقتصادی خواهد بود منتفی است وهرچند ممکن است به دلایلی از جمله قطع برق، نقص فنی و یا پرشدن کیسه ها بصورت مقطعی اتفاق بیفتد که قطعا توسط محیط زیست مورد پیگیری قرار می گیرد.
عبدوس همچنین از نظارت دائم محیط زیست بر کنترل واحد های صنعتی خبرداد و اذعان کرد: تمامی واحد های گچ مستقر در مناطق سمنان و سرخه در طول شبانه روز مورد بازدید و گشت کنترل ستادی و شهرستانی قرار می گیرند ودر صورت بروز هر گونه مشکل نقص در سیستم کنترلی بگ فیلتر واحد های تولید گچ با صدور اخطار زیست محیطی در مدت زمان تعیین شده جهت رفع آلایندگی اقدام می شود و در صورت عدم رفع آلودگی با واحد برخورد قانونی انجام می گیرد.
حال باید براین موضوع اذعان داشت با توجه به اینکه 180میلیون تن ذخیره قطعی گچ استان سمنان باقی مانده است وبا توجه به برداشت سالانه 5 میلیون تن پیش بینی می شود تا 36 سال آینده این ثروت ملی و استانی پایان یابد؛ اما همچنان این قطب صنعتی همانند سایر معادن و منافع ملی و خدادای نیازمند توجه ویژه مسئولین است و زخم بی توجهی برپیکر این قطب صنعتی همچنان نشسته و نیازمند حمایت و همدلی مسئولین است تا بتوان به عنوان یک محصول صادراتی در شرایط تحریم کشور را از اقتصاد وابسته به نفت نجات دهد.
انتهای پیام /