شنبه 3 آذر 1403

حذف کاندیداهایی که سه دوره نماینده بوده‌اند / موافقان: باندبازی حذف می‌شود / مخالفان: مجلس از افراد باتجربه خالی می‌شود

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
حذف کاندیداهایی که سه دوره نماینده بوده‌اند / موافقان: باندبازی حذف می‌شود / مخالفان: مجلس از افراد باتجربه خالی می‌شود

مصوبه مجلس درباره رد کاندیداهایی که سه دوره نماینده مجلس بوده‌اند در سال 98 مورد تصویب شورای نگهبان قانون اساسی واقع نشد. اما در شرایط کنونی مصوبه رد شده مذکور مجددا در دستور کار کمیسیون داخلی کشور و شوراهای مجلس قرارگرفته است. خبرآنلاین انگیزه‌های طرح مجدد مصوبه رد شده مذکور را در گفت‌وگو با نمایندگان مجلس بررسی کرده است.

جواد مرشدی: هفته گذشته اعضاء کمیسیون داخلی کشور و شوراهای مجلس در راستای اصلاح قانون انتخابات، بندی را به‌تصویب رساندند که مطابق آن کسانی که دارای سابقه سه دوره نمایندگی در مجلس هستند حق ثبت‌نام در انتخابات دوره دوازدهم مجلس را ندارند. موافقان این طرح بر این باورند که این دست از نمایندگان هر چه را در چنته داشته‌اند، در سه دوره نمایندگی رو کرده‌اند و حالا دیگر ظرفیتی برایشان باقی نمانده تا بتوانند راه‌حلی ارائه دهند. برخی دیگر از کارشناسان معتقدند باور مذکور غیرکارشناسی و غلط است و سعی دارد افراد با تجربه را از مجلس دور کند و به‌عبارتی مجلس را از تجربه که پدرعلم است، خالی کند. با این همه موافقان بر این باورند که این طرح درصحن علنی نیز رای خواهد آورد، غافل از این‌که چهار سال پیش هم، چنین طرحی تصویب شد که مورد مخالفت شورای نگهبان قرار گرفت. حال انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی را پیش رو داریم و از آن‌جا که در دو انتخابات گذشته حضور پُررنگی از مردم درپای صندوق رای شاهد نبودیم، حال حاکمیت بنا را بر حضور حداکثری مردم در انتخابات نهاده، امری که می‌تواند با تصویب این طرح حضور مردم را کم‌رنگ‌تر از قبل کند. «خبرآنلاین» در گفت‌وگو با چند تن از اعضاء کمیسیون داخلی کشور و شوراهای مجلس یازدهم، آثار و تبعات این مصوبه را مورد بررسی قرار داده است.

نمی‌شود مجلس را از تجربه خالی کنیم

فاطمه مقصودی با بیان این‌که موافق نیست که مجلس از تجربیات خالی باشد، به خبرآنلاین گفت: الآن در مجلس نمایندگانی داریم که نماینده ادوار هم هستند، تجربیات خوبی دارند و می‌توانند به کمیسیون‌های مختلف مجلس کمک کنند.

این عضو کمیسیون داخلی کشور و شوراهای مجلس حذف نمایندگان باتجربه را که دارای پیشینه سه دوره نمایندگی هستند، خلاف قانون دانست و اظهار کرد: مردم حق انتخاب دارند و آنان هستند که باید ضمن تشخیص، انتخاب هم بکنند تا به چه کسی رای دهند. مقصودی افزود: اگر مردم تشخیص دهند نماینده‌شان دنبال مشکلات آن‌ها نیست و یا به‌هر حال به مسیری که نباید برود، ورود پیدا کرده است، می‌توانند به ایشان رای ندهند.

او در باره استدلال برخی نماینده‌ها که معتقدند «نماینده‌ای زیاد در مجلس بماند، درگیر باندبازی، گروه‌بازی و زدوبند می‌شود» نادرست دانست و گفت: به‌نظر من این استدلال درستی نیست و نمی‌شود مجلس را از تجربه که پدرعلم است، خالی کنیم.

نماینده بروجرد در مورد این‌که تصویب چنین طرحی تا چه حد در مشارکت مردم در انتخابات آتی تاثیرگذار خواهد بود، گفت: ممکن است حذف این افراد موجب کاهش مشارکت مردم در انتخابات شود، ضمن این که نماینده‌های مجرب ادوار حاضر با تصویب این طرح، از گردونه رقابت حذف خواهند شد.

نمی‌توانیم مردم را محدود کنیم

دیگر عضو کمیسیون داخلی کشور و شوراها نیز با اشاره به این‌که مخالف این طرح است، به خبرآنلاین گفت: من در کمیسیون علت‌های مخالفت خود را گفته‌ام، و بعید می‌دانم صحن مجلس به این طرح رای دهد، ضمن این‌که شورای نگهبان هم چند سال (تیر 1398) با مصوبه مجلس دراین خصوص مخالفت کرده است.

حمیدرضا کاظمی مجلس را محل با تجربه‌ها دانست و در مورد زدوبندهای احتمالی برخی نمایندگان ادوار گفت: قدرت و ابزاری در اختیار مجلس نیست که بگوییم حضور بیش از سه دوره باعث زدوبند و... می‌شود. ضمن این‌که نماینده قانونگذار و ناظر است و ابزار دیگری هم در اختیار ندارد.

نماینده پلدختر با اذعان به این‌که در تمام مجالس کشورهای دنیا باتجربه‌ها گرد هم می‌آیند و مجلس را تشکیل می‌دهند، اظهار کرد: اگر مجلس بخواهد این طرح را تصویب بکند، کشور را از افراد باتجربه در محل قانونگذاری و ریل‌گذاری برای کشور محروم می‌کند که این به‌نفع کشور نیست. ضمن این‌که مردم تشخیص می‌دهند باید به چه کسی رای دهند.

او در پاسخ به این‌که این طرح تا چه حد در میزان مشارکت مردم در انتخابات تاثیر خواهد گذاشت گفت: یقینا تصویب آن در حضور مردم در صحنه انتخابات تاثیر منفی خواهد گذاشت. کاظمی در پایان خاطرنشان کرد: ما نمی‌توانیم مردم را محدود کنیم، مردم به‌هر کسی که شناخت یا علاقه دارند، رای می‌دهند و ما باید تلاش کنیم فرد مورد قبول مردم وارد مجلس شود.

با 75 ساله‌ها مشکل نداریم

محمدصالح جوکار یکی دیگر از اعضاء کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد علت تصویب طرح در کمیسیون مربوطه به خبرآنلاین گفت: این طرح نیست، این در راستای قانون انتخابات است که یکی از بندهایش در کمیسیون کارگروه تخصصی مصوب کرده و آمده در صحن کمیسیون و رای آورده است.

نماینده یزد در پاسخ به این سوال که آیا ایشان با این طرح موافق است یا مخالف، اظهار کرد: این چیزی است که کمیسیون مصوب کرده و بعد از آن دیگر موافق و مخالف ندارد.

او در پاسخ به این سوال که برخی از اعضاء کمیسیون مخالف مصوبه هستند گفت: مشکلی با نظرات نداریم و هرکس نظر خود را می‌دهد.

از جوکار درمورد تاثیرات این مصوبه درمیزان مشارکت مردم در انتخابات پرسیدم، او گفت: کاندیداهای سه دوره‌ای آن‌چنان زیاد نیستند که اگر به انتخابات ورود پیدا نکنند، باعث کاهش مشارکت مردم در انتخابات مجلس بشود. از این‌رو بعید می‌دانم تاثیر منفی داشته باشد و منجر به کاهش مشارکت شود.

نماینده یزد در پاسخ به این سوال که آیا علت تصویب این بند در کمیسیون، جوان‌گرایی است اظهار کرد: همین الآن هم جوانگرایی داریم. وی افزود: همان‌طور که گفته شد کمیسیون مجلس مطابق آرا نمایندگان، آن‌را مصوب کرده و نمایندگان آرایی می‌دهند که درست می‌دانند.

این عضو کمیسیون داخلی کشور و شوراها اضافه کرد: این بند در کارگروه مربوطه تصویب شده و در صحن کمیسیون هم رای آورده ولی هنوز در صحن علنی تصویب نشده است. وقتی در صحن علنی تصویب شود به شورای نگهبان می‌رود و مخالفت و عدم مخالفت آن با قانون اساسی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

این طرح در صحن رای نمی‌آورد

قدرت‌الله حمزه شلمزاری با ابراز مخالفت خود با طرح مذکور به خبرآنلاین گفت: دلایل این آقایان در کمیسیون بر این اساس است که اشخاصی که سه دوره در مجلس بوده‌اند، هر چه هم برنامه داشته باشند، در سه دوره ارائه کرده و دیگر ظرفیت ایشان به اتمام رسیده است.

نماینده چهارمحال بختیاری با بیان این‌که تنها جایی که ظرفیت کامل نمی‌شود مجلس است، ادامه داد: هرچه اشخاص تجربه‌شان بیشتر باشد، در قانون‌گذاری موثرتر هستند و نظرات بهتری می‌توانند ارائه بدهند.

این عضو کمیسیون داخلی کشور و شوراها در مورد تاثیرات تصویب این طرح بر میزان مشارکت مردم در انتخابات آینده اظهار کرد: برای ما رای مردم معیار و ملاک است و این طرح، تا حدودی برای رای مردم محدودیت ایجاد می‌کند و مشارکت را پایین می‌آورد. ویژگی طرح آن است که ما را به‌جای مردم می‌نشاند که کار درستی نیست. البته باید بگویم من معتقدم این طرح در صحن مجلس رای نمی‌آورد.

تا زمان تصویب طرح مصاحبه نمی کنم

محمد حسن آصفری از موافقان این طرح در خصوص دلایل تصویب آن در کمیسیون به خبرآنلاین گفت: این موضوع در راستای ادامه اصلاح قانون انتخابات مطرح شد و بنده به‌عنوان موافق به آن رای دادم و امیدوارم در صحن علنی نیز رای بیاورد. تازمانی که این طرح تصویب نشده بنده مصاحبه‌ای نمی‌کنم.

بیشتر بخوانید:

216212

کد خبر 1752262
حذف کاندیداهایی که سه دوره نماینده بوده‌اند / موافقان: باندبازی حذف می‌شود / مخالفان: مجلس از افراد باتجربه خالی می‌شود 2
حذف کاندیداهایی که سه دوره نماینده بوده‌اند / موافقان: باندبازی حذف می‌شود / مخالفان: مجلس از افراد باتجربه خالی می‌شود 3
حذف کاندیداهایی که سه دوره نماینده بوده‌اند / موافقان: باندبازی حذف می‌شود / مخالفان: مجلس از افراد باتجربه خالی می‌شود 4
حذف کاندیداهایی که سه دوره نماینده بوده‌اند / موافقان: باندبازی حذف می‌شود / مخالفان: مجلس از افراد باتجربه خالی می‌شود 5
حذف کاندیداهایی که سه دوره نماینده بوده‌اند / موافقان: باندبازی حذف می‌شود / مخالفان: مجلس از افراد باتجربه خالی می‌شود 6