حواشی اولین آزمون کرونایی کشور و نگرانی برای آزمونهای آتی
روزهای پایانی هفته گذشته در حالی به اتمام رسید که برگزاری اولین آزمون کرونایی کشور نگرانیها را در خصوص رعایت پروتکلهای بهداشتی برای آزمونهای آتی بیشتر کرده است.
خبرگزاری میزان - اگرچه در ابتدای شیوع کرونا هیچ کس فکرش را هم نمیکرد که ماندگاری کرونا این مهمان ناخوانده تا این میزان طولانی شود، اما کرونا آمده بود که بماند و حالا همه وجه زندگیمان را باید متناسب با کرونا بسنجیم و ارزیابی کنیم.
در ماههای اولیه امسال که شیوع کرونا و متوفیان مبتلا به این بیماری روند کاهشی پیدا کرد، همه امید داشتند که با رعایت پروتکلهای بهداشتی بتوانند بدون هیچگونه مشکلی آزمونهای مقاطع مختلف سراسری، ارشد و دکترا را برگزار کنند با این وجود کرونا غیرقابل پیشبینیتری از آنی بود که فکرش را میکردیم.
بازگشایی اصناف و برگشتن مردم به وضعیت عادی زندگی آمار ابتلا به کرونا را افزایش داد و این مساله موجب شد تا ستاد ملی مقابله با کرونا در هشدارهای خود نسبت به برگزاری هرگونه تجمعی اخطار دهد و این مساله نگرانیها را در خصوص برگزاری آزمونهای تحصیلی دوچندان کرد.
در این شرایط بود که مباحث کارشناسی بسیاری در مسئولان وزارت علوم، سازمان سنجش، مجلس شورای اسلامی و ستاد ملی مقابله با کرونا در این خصوص شکل گرفت تا بهترین تصمیم را در این زمینه بگیرند.
موضوعی که موافقان و مخالفان بسیاری با خود به همراه داشت تا جایی که موافقان معتقد بودند که اگر در این شرایط آزمون برگزار نشود، عملا شاید فرصت دیگری برای برگزاری آزمون در ماههای آینده سال وجود ندارد و مخالفانی که معتقدند نباید به بهانه این مساله سلامت و جان داوطلبان به خطر بیفتد.
بالاخره پس از اظهارنظهار مختلف در این خصوص تصمیم جمعی بر این شد که ابتدا کنکور دکتری برگزار شود و اگر پروتکلهای بهداشتی در آن به خوبی رعایت شود، اجازه برای برگزاری آزمون ارشد و سراسری نیز داده شود.
روزهای پایانی هفته اخیر در حالی شاهد برگزاری آزمون دکترا بود که اگر در برخی حوزههای امتحانی پروتکلها رعایت شد اما عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در برخی مناطق و به ویژه در شهرستانها نگرانیها را در این خصوص دوچندان کرد و انتقادات بسیاری را از سوی مسئولان و داوطلبان به همراه داشت.
در این شرایط حتی مسئولان وزارت بهداشت هم نمره کاملی به این مساله ندادند و فرهادی، معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت رعایت پروتکل های بهداشتی به برگزاری آزمون دکترا نمره 15 یا 16 داد و اعلام کرد که باید امیدوار بود که آزمونهای بعدی میزان رعایت به 17 و 18 و حتی20 برسد.
در این شرایط آنچه نگرانی را در این خصوص بیشتر کرده، افزایش امکان انتقال این بیماری در میان افراد است که به مراتب وضعیت برگزاری آزمون سراسری و ارشد را سختتر میکند.
در این شرایط نمایندگان مجلس در پی سیل مراجعات مردمی به آنان درصدد تعویق برگزاری آزمون ارشد و سراسری هستند تا نگرانیها در خصوص رعایت پروتکلهای بهداشتی در این خصوص رفع شود.
به گفته زهره الهیان، یکی از نمایندگان مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، طرح دوفوریتی مجلس برای تعویق کارشناسی ارشد و سراسری فردا یکشنبه در صحن علنی مجلس مطرح میشود تا تصمیم درستی در این زمینه گرفته شود.
در این شرایط اگرچه همه نهادهای تصمیمگیرنده در حال ارزیابی بهترین تصمیم برای برگزاری آزمون با کمترین خطر برای داوطلبان هستند اما به نظر میرسد تعویق آزمون و درنظر گرفتن فرصت مناسبی برای این برگزاری آزمونها، راهکار بهتری نسبت به خطر افتادن سلامت و جان داوطلبان باشد.
به گفته فاطمه زرین آمیزی، سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور در آزمون دکترای امسال 179 هزار و 704 نفر ثبت نام کرده بودند که تنها 90 هزار داوطلب نسبت به دریافت کارت ورود به جلسه اقدام کردند و قطعا تعداد زیادی از این داوطلبان هم در سر جلسه آزمون حاضر نشدهاند.
در این شرایط نگرانیها در خصوص برگزاری آزمون سراسری با یک میلیون و 52 هزار و 530 داوطلب و در آزمون ارشد با 659 هزار و 193 نفر داوطلب افزایش یافته است و در نهایت باید دید که با ارزیابی کارشناسان چه تصمیمی برای برگزاری آزمونهای ارشد و سراسری گرفته میشود.
در نتیجه باید به این مساله توجه کرد که داوطلبان آزمون دکترا نسبت به آزمونهای ارشد و سراسری از جمعیت کمتری برخوردار بوده و قطعا در آزمونهای ارشد و سراسری وضعیت سختتری را در پیش خواهیم داشت.
موضوعی که احمد نادری، عضو کمیسیون آموزش مجلس هم پس از برگزاری آزمون دکترا با انتقاد از عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در این آزمون خواستار توضیح مسئولان درباره مدیریت برگزاری آزمون ارشد و دکترا با توجه به جمعیت بالای داوطلبان شد و در صفحه مجازی خود رد توییتر نوشت: «همانطور که دوشب پیش اعلام کردم، نسبت به رعایت کامل پروتکلها در کنکور دکتری تردید داشتیم و تضمین خواستیم که جدی گرفته نشد. وضعیت امروز این نگرانی را تایید کرد. آیا وقت آن نیست تا مسئولان برگزاری، به مردم توضیح دهند آزمونهای 700 هزار و بالای یک میلیونی را چگونه میخواهند مدیریت کنند؟»
در پایان باید بر این مساله تاکید کرد که اگرچه برگزاری آزمونها از اهمیت بالایی برخوردار است اما نباید از یاد برد که حفظ سلامتی جان داوطلبان موضوعی است که نباید آن را به خطر بیاندازیم و تنها در صورتی باید آزمون برگزار شود که از رعایت پروتکلهای بهداشتی در آن مطمئن باشیم، هرچند که هنوز پیشنهاد جامعی در این خصوص از مسئولان ارائه نشده است و باید منتظر باشیم و ببینیم که چه تصمیمی در این خصوص گرفته میشود.