حکم بازداشت پوتین؛ مایه خجلت روسیه
فارغ از اینکه پوتین با حکم جلب بین المللی، بازداشت شود یا نشود؛ مهم این است که دو کلمه پوتین و بازداشت در کنار هم نشسته اند و همین برای مخدوش کردن چهره رئیس یک کشور کفایت می کند وقتی میزبان را به دردسر می اندازد و سفرها به اجبار و خجولانه لغو می شوند.
عصرایران؛ رضا غبیشاوی - حالا سفر پوتین به کشورهای دور به یک معضل تبدیل شده؛ هم برای خودش هم برای کشور میزبان. هر گاه خبر سفر سلطان کرملین به کشوری خارج از منطقه، منتشر میشود کلمه "بازداشت" هم خودنمایی می کند تا گمانه زنی درباره لغو سفر، سوژه رسانه ها شود.
جدیدترین اتفاق هم برای آفریقای جنوبی است که پوتین بالاخره مجبور شد برای فرار از فشار، سفر برنامهریزی شده به این کشور را لغو کند و به بحث و جدل درباره حکم بازداشت پایان دهد؛ بحث و جدل هایی که از زمان اعلام برنامه سفر رئیس فدراسیون روسیه به ژوهانسبورگ برای نشست سران بریکس آغاز و چهارشنبه (دیروز) با لغو سفر، تمام شد.
این نشست قرار بود 31 مرداد تا 2 شهریور 1402 در ژوهانسبورگ با حضور سران 5 کشور عضو بریکس یعنی روسیه، هند، برزیل، چین و میزبان، آفریقای جنوبی برگزار شود. حتی برخی دیدارهای پوتین هم برنامه ریزی و اعلام شده بود مثل ملاقات با لولا داسیلوا رئیس جمهوری برزیل.
دفتر رئیس جمهوری آفریقای جنوبی روز چهارشنبه در بیانیه ای گفت: "با توافق متبادل، رئیس روسیه در نشست سران، شرکت نخواهد کرد و سرگئی لاوروف وزیر خارجه، نمایندگی روسیه را در این نشست برعهده خواهد داشت". بیانیه اضافه کرد پوتین به صورت مجازی در نشست شرکت و سخنرانی می کند.
قصد سفر پوتین به آفریقای جنوبی در روزهای اخیر به معضل جدی برای دولت این کشور و شخص رئیس جمهوری "سیریل رامافوزا " تبدیل شده بود. داستان از زمانی شروع شد که دادگاه جنایی بین المللی در مارس گذشته حکم بین المللی بازداشت پوتین را صادر کرد. اتهام، دخالت در انتقال اجباری کودکان اوکراین به روسیه به هنگام جنگ میان دو کشور است.
ارتش روسیه به هنگام اشغال مناطق شرقی اوکراین در جنگ 1.5 سال اخیر و اضافه کردن این مناطق به خاک خود، کودکان بی سرپرست مناطق اشغالی را به عنوان کودکان روسی برای ادامه زندگی به خاک روسیه منتقل کرد. آفریقای جنوبی هم عضو دادگاه جنایی بین المللی است و براساس نظری باید به هنگام حضور پوتین در خاک این کشور، او را بازداشت و تحویل دادگاه بین المللی دهد. آفریقای جنوبی به مانند اکثر کشورهای آفریقایی و خاورمیانه ای، در برابر جنگ روسیه علیه اوکراین بی طرفی در پیش گرفته است. چند روز قبل رئیس جمهوری آفریقای جنوبی اطمینان داد پوتین در کشورش بازداشت نمی شود. حتی دولتش به دادگاه جنایی بین المللی نامه زد و درخواست کرد از اجرای تعهد بازداشت معاف شود چرا که بازداشت پوتین ممکن نیست. حزب مخالف در آفریقای جنوبی هم به دادگاه شکایت کرد و خواستار اجبار دولت به رعایت تعهدات بین المللی و بازداشت پوتین شد. در مقابل، "سیریل رامافوزا" رئیس جمهوری آفریقای جنوبی هم گفت روسها تهدید کرده اند بازداشت پوتین را اعلام جنگ می دانند. او ادامه داد براساس قانون اساسی آفریقای جنوبی کشور را باید از نزاع و درگیری دور نگه داشت. پس بازداشت پوتین ممکن نیست.
کاملا مشخص است دولت آفریقای جنوبی برای میزبانی از پوتین در تنگنا و سختی بسیاری قرار گرفته است. از یک طرف دادگاه بین المللی و حکم بازداشت پوتین، یک طرف پوتین که اعلام کرده بود حتما می آید و از طرف دیگر انتقادات احزاب مخالف و شکایت آنان به دادگاه آفریقای جنوبی برای اجبار به بازداشت پوتین... همه و همه "بازداشت پوتین" را به سوژه اصلی نشست بریکس تبدیل کرد در حالی که قرار بود نشست سران بریکس بر همکاری اقتصادی منهای غرب و هماهنگی برای حذف دلار متمرکز شوند. مشخص بود مقامات آفریقای جنوبی از همتایان روس خواسته بودند با لغو سفر پوتین، رئیس جمهوری و کشور آفریقای جنوبی را از دردسر خلاص کنند و پوتین هم قبول کرد. این اولین بار نیست که چنین رخدادی رقم می خورد. در آبان گذشته هم پوتین در دقیقه 90 سفر برنامه ریزی شده به اندونزی را برای حضور در نشست سران گروه 20 لغو کرد. این اتفاق زمانی رخ داد که فشارها بر اندونزی برای عدم دعوت از پوتین بالا گرفت. وقتی مقامات اندونزی با قاطعیت از حق خود برای دعوت از پوتین دفاع کردند و کرملین هم بر حضور او در بالی تاکید کرد اما در نهایت دو طرف لغو سفر را اعلام کردند و گفتند پوتین نمی آید بلکه مجازی سخنرانی می کند؛ لاوروف وزیر خارجه به جای پوتین آمد اما او هم مجبور شد زودتر از موعد برگردد. از 20 عضو گروه 20، 16 کشور در رای گیری سازمان ملل درباره جنگ روسیه علیه اوکراین، علیه مسکو رای داده بودند و به همین دلیل جو سنگینی علیه روسیه در نشست اندونزی ایجاد شده بود.
پوتین با حکم جلب بین المللی بازداشت شود یا نشود (که احتمال نشود حتما بیشتر است) اما حالا هر گاه موضوع سفر پوتین به کشوری خارج از منطقه مطرح می شود بلافاصله کلمه بازداشت هم چشمک می زند و می نشیند کنار اسم او. همین کافی است تا تصویر پوتین و روسیه را مخدوش کند.
اینکه پوتین بازداشت شود یا نشود؛ مهم این است که دو کلمه پوتین و بازداشت در کنار هم نشسته اند و همین برای لجن مال کردن چهره یک رئیس کشور کفایت می کند وقتی میزبان را به دردسر می اندازد و سفرها به اجبار و خجولانه لغو می شوند.
کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: رئیس جمهور آفریقای جنوبی: دستگیری پوتین به منزله اعلان جنگ علیه روسیه است پوتین به نشست بریکس نمیرود تماشاخانه