خاموشیهای اخیر
در روزهای اخیر کمبود و قطعی برق در کشور بهشدت احساس میشود و گاهی دیده و شنیده میشود این خاموشیها بدون اطلاع قبلی و در چندین نوبت رخ داده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از هرمز؛ در روزهای اخیر کمبود و قطعی برق در کشور بشدت احساس می شود و گاها دیده و شنیده می شود این خاموشی ها نیز بدون اطلاع قبلی و یا حتی در چندین نوبت است. گزارش شرکت مدیریت شبکه برق ایران بیانگر آن است که میزان مصرف برق کشور در بازه زمانی (25 خرداد98) رقمی معادل 52 هزار و 781 مگاوات بوده؛ میزان مصرف برق در خرداد ماه سال 99 قریب به 56هزار مگاوات بوده و در تیر ماه 1400 میزان مصرف به 66هزار مگاوات برق رسیده است. مصطفی رجبیمشهدی، سخنگوی صنعت برق ایران شنبه 12 تیر با اشاره افزایش روز افزون مصرف برق در ایران گفت: «در حال حاضر صنعت برق شرایط بسیار سختی را سپری میکند، بهطوری که اکنون فاصله تولید و مصرف برق به دلیل گرمای هوا به شدت افزایش یافته و حتی تا 11 هزار مگاوات رسیده است.»
رجبی به میزان تولید و مصرف روزانه برق در ایران اشاره کرد و اظهار داشت: «ظرفیت قابل تولید نیروگاهها حدود 54هزار مگاوات و نیازمصرف برق به 65هزار مگاوات رسیده است.» در این یادداشت به سلسله عوامل خواهیم پرداخت.
عوامل خاموشی های اخیر:
1_ عدم ساخت و توسعه نیروگاه های سوخت فسیلی برای تولید برق: از جمله دلایل عدم ساخت و توسعه نیروگاه ها معاهده پاریس می باشد. شاید این مورد را مطرح کنند که نداشتن جذابیت و سودآوری در زمینه تولید برق باعث شده بخش خصوصی سرمایه گذاری انجام ندهد اما این مورد اساسا رد می شود چرا اینکه وظیفه دولت است در جاهایی سرمایه گذاری کند که بخش خصوصی امکان ورود به آنرا به هر دلیلی ندارد. حوزه های زیرساختی سودآوری بالایی ندارد اما همانطور که در جهان معمول و مرسوم است این قبیل حوزه ها از یارانه بهره مند هستند و اما معاهده پاریس، هدف این معاهده جلوگیری از گرمایش زمین با عدم انتشار گازهای گلخانه ای است، ایران با امضا این معاهده خود را به کاهش 4الی 12درصدی متعهد کرده است. دلیل اصلی خاموشی ها توقف یا کاهش توسعه نیروگاه های سوخت های فسیلی تولید برق است. ایران در اثر امضای این معاهده روند توسعه نیروگاه های سوخت های فسیلی را کاهش یا متوقف کرده تا سهم خود را در عدم انتشار گازهای گلخانه ای انجام دهد. هرچند به لحاظ علمی انتشار این گازها تاثیر اندکی بر گرمایش زمین دارد؛ اما از کنار این موضوع رد می شویم. برآرود شده ایران با امضای این معاهده بالغ بر 50میلیارد دلار متضرر خواهد شد. جالب است بدانید کشورهای که بیشترین انتشار گازهای گلخانه ای را دارند تعهدی آنچنانی در مورد آن نداند یا مبهم امضا کردند، بعنوان مثال روسیه در زمانی که این معاهده مطرح شد گفت این معاهده را در سال 2019به مجلس دومای خود می فرستد تا تصمیم گیری شود. عربستان بصورت مبهم امضا کرده، قطر نیز گفته تلاش خود را خواهم کرد، پاکستان در مقابل دریافت کمک های مالی خود را متعهد کرده و آمریکا در زمان ترامپ از آن خارج شده است اما ایران بصورت دقیق و شفاف ابعاد تعهد خود را مشخص کرده است. 2_ عدم توسعه و ساخت نیروگاه های هسته ای و انرژی های تجدید پذیر برای تولید برق: کشور فرانسه 70درصد و اوکراین 50درصد، روسیه 20درصد، آمریکا 19درصد و ایران کمتر از 2درصد برق خود را از طریق نیروگاه های هسته ای تامین می کنند. راه های دیگر برای تولید برق که می شود به آن اشاره کرد تامین برق از طریق نیروگاه های برق آبی، انرژی های تجدید پذیر مانند نور خورشید و باد می باشد اما زمانی طولانی را می طلبد برای اینکه که بتوانیم برق حاصل شده از موارد فوق را به شبکه سراسری متصل کنیم، سریعترین راه و به صرفه ترین راه بهره بردن از نیروگاه های سوخت های فسیلی می باشد.
3_ صادرات برق: خالص صادرات ما از 7879 مگاوات در سال 92 به 2723 مگاوات در سال 99 رسیده است. یعنی خسارات وارد شده به کشور از ناحیه اجرای توافق پاریس، صادرات برق کشور ما را نیز متاثر کرده است. صادرات برق نیز از علل اصلی خاموشی های اخیر نیست همانطور که گفته شد میزان صادرات ما کاهش یافته اما باز هم با قطعی برق مواجهیم، پس علل را باید در جای دیگر جست. استخراج بیت کوین: از دیگر دلایل خاموشی های اخیر می توان نام برد اما سهم بسیار کمی دارد به گونه ی مزارع استخراج بیت کوین اعم از مجاز و غیر مجاز قریب به هزار مگاوات از مصرف برق را در کشور به خود اختصاص می دهد.
الگوی مصرف: از الگوی مصرف بعنوان دیگر علل می توان نام برد اما همانند استخراج بیت کوین سهم اندکی در خاموشی های اخیر دارد. براساس گزارش های بین المللی سرانه مصرف برق سالانه ایرانی ها کمتر از میانگین جهانی می باشد. بعضا مشترکین پر مصرفی در کشور هستند که با تعرفه گذاری مناسب می توان به تناسب مصرف مشترکین هزینه برق مصرفی را از آنها دریافت کرد. همانطور که در مطالب فوق بیان شد ظرفیت برق تولیدی و مصرفی با هم همخوانی ندارد و بایستی سریعا چاره جویی شود. از جمله راههای تامین کمبود برق می توان به ساخت و توسعه نیروگاه های تولید یا واردات برق اشاره کرد اما این مهم زمانبر خواهد بود و متاسفانه با تعهدی که در معاهده ی پاریس داده اند این قبیل نیروگاه ها را توسعه نداده که علل اصلی شرایط موجود می باشد و مواردی از جمله صادرات برق و استخراج بیت کوین و... تاثیری بسیار اندک در خاموشی های اخیر داشته اند. بهترین راهکار در این برهه مدیریت و صرفه جویی در مصرف برق می باشد. راههای مدیریت و صرفه جویی:
1_لوازم غیر ضرور را از برق بکشیم 2_خاموش کردن لامپ های اضافی 3_عدم استفاده از وسایل برقی پر مصرف در ساعات اوج مصرف برق 4_تنظیم کولر بروی درجه 24 مستحضرید قطعی و کمبود برق مسئله بزرگیست قطعی برق در بیمارستان باعث می شود جان عزیزانمان در خطر بیفتد. بیایم با همدلی و همراهی از این بحران عبور کرده و برگ زرین دیگری را رقم زنیم و در وهله ی بعد مطالبه ی محاکمه مسولان ناکارآمد را داشته باشیم.
قلم حمید مغدانی
انتهای پیام /