سه‌شنبه 6 آذر 1403

خراسان: هولناک است اما، 160 هزار نفر از تحصیل در مقطع ابتدایی باز ماندند

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
خراسان: هولناک است اما، 160 هزار نفر از تحصیل در مقطع ابتدایی باز ماندند

روی دیگر آمار جاماندگان از تحصیل در مقطع ابتدایی که روز گذشته یک مقام مسئول در وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد، آمارهای دیگری است که در این زمینه وجود دارد؛ آمارهایی با اعداد و ارقامی هولناک که به معنای واقعی کلمه، لرزه به اندام هر ایرانی دلسوز می‌اندازد.

خراسان نوشت: معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش در ارائه تازه‌ترین آمار از بازماندگان تحصیل، این تعداد را 160هزار دانش‌آموز در مقطع ابتدایی بیان کرد. عدد و رقمی که اگرچه در سایر اخبار بیش از این هم ذکر شده، اما به نظر رقم بزرگی است. تازه این 160هزار نفر تنها برای مقطع ابتدایی است و ممکن است تعدادی هم باشند که هنوز شناسایی نشده‌اند.

روند افزایش ترک تحصیل طی 5 سال

معصومه نجفی پازوکی، معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش، روز گذشته این را هم گفت که «روند بازماندگی از تحصیل در پنج‌سال اخیر یکسان بوده است.» البته مرکز آمار، آمار دوسال تحصیلی قبل را طوری اعلام کرد که نشان می‌دهد، روند ترک تحصیل آن‌چنان که گفته می‌شود، ثابت نبوده و با افزایش همراه بوده است: «تعداد دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در مقطع ابتدایی، در فاصله سه دوره تحصیلی رو به افزایش بوده، چنان که در سال تحصیلی 1396-1395 تعداد بازماندگان از تحصیل در مقطع ابتدایی 161هزار و 867 نفر بوده که در سال تحصیلی 1400 - 1399 به 210هزار و 221 نفر افزایش یافته است.» (منبع: فرارو)

تعداد دبستانی های جامانده

روی دیگر آمار جاماندگان از تحصیل در مقطع ابتدایی که روز گذشته یک مقام مسئول در وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد، آمارهای دیگری است که در این زمینه وجود دارد؛ آمارهایی با اعداد و ارقامی هولناک که به معنای واقعی کلمه، لرزه به اندام هر ایرانی دلسوز می‌اندازد. در این باره، آخرین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی مربوط به ترک‌تحصیلی‌ها طی سال‌های 1393 تا 1401 ما را با آمارهایی عجیب روبه‌رو می‌کند: «تعداد دانش‌آموزان ترک‌تحصیلی در سال تحصیلی 1394-1393 برابر با 347هزارو 203 نفر بوده که با کاهش 22درصدی در سال تحصیلی 1399-1398 به عدد 270هزار و 555 نفر رسیده است. این کاهش 22درصدی مربوط به دوره دوم متوسطه است که در همین بازه زمانی مذکور، از 199هزار نفر به 45هزار نفر کاهش یافته است؛ اما در سوی دیگر، آمار دانش‌آموزان ترک‌تحصیل‌کرده دوره ابتدایی و متوسطه اول در بازه زمانی پیش‌گفته رو به رشد بوده، به‌نحوی که در دوره ابتدایی شاخص مذکور از 78هزار نفر به 99هزار نفر و دو دوره متوسطه اول از 60هزار نفر به 124هزار نفر افزایش یافته است. در سال تحصیلی 1401-1400 نیز آمار تارکان تحصیل با رشد 3درصدی به 279هزار و 19 نفر رسید.»

عددی هولناک از کل ترک تحصیلی ها

اما در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، یک عدد بیش از هر آماری روح را می‌خراشد؛ این‌که در این گزارش می‌خوانیم حدود یک میلیون نفر در مقاطع مختلف به دلایل متفاوت از تحصیل جا مانده‌اند: «تعداد کل افراد بازمانده از تحصیل در سال تحصیلی 1395-1394 برابر 862.777 نفر است که در سال تحصیلی1401-1400 با 26 درصد رشد به 911 هزار و 272 نفر افزایش یافته است.»

استان های دارای بیشترین ترک تحصیل

آن طور که قابل پیش‌بینی است، 70درصد تارکان تحصیل مربوط به دهک‌های درآمدی پایین یک تا 5 هستند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که پنج استان سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، تهران، خوزستان و آذربایجان‌غربی دارای بیشترین فراوانی مطلق بازماندگان از تحصیل‌اند. همچنین استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، خوزستان، آذربایجان‌غربی و کرمان نیز به ترتیب دارای بیشترین آمار تارکان از تحصیل در سال 1401-1400 بوده‌اند.

غصه بزرگ استان دارای بیشترین ترک تحصیلی‌ها

ما برای بررسی موضوع ترک تحصیلی‌ها به سراغ یکی از نمایندگان شهرستان‌های سیستان و بلوچستان، به عنوان استان دارای بیشترین تعداد ترک تحصیلی‌ها رفتیم. اسماعیل حسین زهی، نماینده خاش، در این باره به دو مشکل اشاره می‌کند: هم‌اکنون ما در استان 11 هزار معلم کم داریم و حدود 150 هزار دانش‌آموز بازمانده از تحصیل. وزارت آموزش و پرورش و سازمان امور استخدامی می‌توانند با ارائه مجوز استخدام بومی‌گرایی به استان، بخشی از این مشکل را برطرف کنند. با وضعیت و روشی که آموزش و پرورش و سازمان امور استخدامی در پیش گرفته‌اند، سالیان زیاد زمان می‌برد که تعداد تارکان تحصیل در این استان کاهش یابد و به آمار نرمال برسد. از طرفی حدود 6هزار نیروی حق‌التدریسی در استان داریم که سال‌ها مشغول کار هستند، به امید روزی که تعیین تکلیف شوند و به استخدام آموزش و پرورش درآیند. «حسین زهی» به موضوع دیگری هم اشاره می‌کند: «نبود مدارس شبانه روزی در نقاط دارای ظرفیت، مشکل دیگری است که در ترک تحصیل دانش‌آموزان موثر است.» راهکار وی، برای کاهش ترک تحصیل دانش آموزان این است: سازمان امور استخدامی باید مجوز استخدام بومی‌گرایی را از طریق ماده 28 به آموزش و پرورش استان واگذار کند که با جذب معلم بومی، کمبود معلم برطرف شود. موضوع دوم هم افزایش مدارس شبانه روزی در روستاهای مرکزی است. هم‌اکنون در بخش عشایر، مدرسه شبانه روزی نداریم که این به صورت طبیعی زمینه ترک تحصیل را تسهیل می‌کند. بنابراین معتقدم برای این که معضلات و آسیب‌های اجتماعی پس از ترک تحصیل هم پدید نیاید، ابتدا باید مشکل کمبود معلم برطرف شود و دولت باید یک‌بار برای همیشه مجوز استخدامی‌ها را برای جذب افراد بومی که سبب ماندگاری معلم در محل خود می‌شود، صادر کند. کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: شناسایی22 هزار بازمانده از تحصیل در خراسان رضوی استاندار خوزستان: وجود 14 هزار و 400 دانش آموز بازمانده از تحصیل در استان افزایش ترک تحصیل دانش‌آموزان در پایه نهم / آموزش و پرورش: ازدواج، یکی از دلایل مهم در ترک تحصیل دانش‌آموزان است گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از افزایش 17 درصدی دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل شناسایی 768 هزار دانش آموز بازمانده از تحصیل در کشور تماشاخانه

زندگی در افغانستان طالبان چگونه می گذرد؟ / نگرانی، آسودگی، ناامیدی، غرور / حقوق یک نیروی پلیس 142 دلار در ماه است (فیلم)

تولید سشوار و اتو مو در کمپانی کره جنوبی / چگونه ساخته می شود؟ (فیلم)

فیلم های دیگر
خراسان: هولناک است اما، 160 هزار نفر از تحصیل در مقطع ابتدایی باز ماندند 2
خراسان: هولناک است اما، 160 هزار نفر از تحصیل در مقطع ابتدایی باز ماندند 3
خراسان: هولناک است اما، 160 هزار نفر از تحصیل در مقطع ابتدایی باز ماندند 4