خروج مرزبانهای روسی از منطقه مرزی «تاووش»
اقتصادنیوز: نخست وزیر ارمنستان امروز (شنبه) اعلام کرد نیروهای مرزبان روسیهای مستقر در منطقه مرزی «تاووش» مابین جمهوری آذربایجان و ارمنستان در پی روند جاری تعیین مرز و تحدید حدود بین دو کشور از این منطقه خارج میشوند.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، سربازان مرزبان روسیه از سال 2021 طبق یک توافق دو جانبه در پشت مرز تاووش در خاک ارمنستان استقرار داشتهاند.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، پاشینیان امروز در گفتگو با خبرنگاران گفت: «ایست بازرسیهای روسیه در یک وضعیت برقرار شدند و اکنون اتفاقی که دارد میافتد این است که این وضعیت دستخوش تغییر بزرگی میشود و این تغییر بزرگ باید بر همه زمینهها اثر بگذارد. معنی این صحبت این است که اکنون ما در اینجا یک خط مقدم نداریم بلکه یک مرز داریم و یک مرز علامت صلح است. این معنیاش این است که نیروهای مرزبانی ارمنستان و جمهوری آذربایجان خواهند توانست با همکاری با یکدیگر و با اتکا به خود از مرز محافظت کنند.
خبر مرتبط خبر فوری درباره حل اختلاف آذربایجان و ارمنستان / پاشینیان: برای اولین بار موضوع سر میز مذاکره حل شداقتصادنیوز: نخستوزیر ارمنستان در اظهارنظر درباره توافقات بر سر اولین مرحله تحدید حدود مرزها با جمهوری آذربایجان گفت که «بیان این نکته بسیار مهم است که ارمنستان و آذربایجان برای اولین بار موضوع را سر میز مذاکره حل کردند».
پاشینیان ر پاسخ به این سوال که آیا منظورش این است که سربازان مرزبان روسی به زودی از منطقه تاووش خارج خواهند شد پاسخ مثبت داد.
او اضافه کرد: «هیچ موضوع عمدهای که بخواهیم در رابطه با این مورد با طرف روسیه مورد بحث قرار بدهیم باقی نمانده است.»
پاشینیان همچنین تایید کرد که با بازگرداندن چندین روستا در شمال شرق منطقه تاووش به آذربایجان موافقت کرده است.
خبر مرتبط روسیه به ارمنستان هشدار داد / فریب وعده غرب را نخوریداقتصادنیوز: روسیه به ارمنستان هشدار داد فریب وعدههای زودگذر غرب را نخورد.
نخستوزیر ارمنستان در بیانیهای در وبسایت دولت گفت که آذربایجان «دو و نیم روستا را دریافت میکند» زیرا قلمرو روستای گیزل قاجیلی و همچنین بخش قابلتوجهی از خاک روستای آشاگی آسکیپارا قبلاً تحت کنترل این کشور بوده است.
سرویس مطبوعاتی نخستوزیری ارمنستان اعلام کرد که این توافق در نشست روز جمعه کمیسیون ارمنستان و آذربایجان در مورد تحدید حدود به دست آمد. پاشینیان گفت: نمیخواهم آنچه را که رخ داده است، دستکم بگیریم. خیلی مهم است که بگوییم برای اولین بار، ارمنستان و آذربایجان موضوع را در میز مذاکره حل کردهاند.
وی افزود: پس از تعیین مرز، نیروهای مسلح ارمنستان و آذربایجان و همچنین مرزبانان روسیه از این چهار روستا خارج و نیروهای مرزی جایگزین خواهند شد.
پیش از این «استفان دوجاریک»، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرد، «آنتونیو گوترش» دبیرکل این سازمان از ایروان و باکو خواست روند تحدید حدود و تعیین مرز ادامه دهند.
روز جمعه هشتمین نشست کمیسیونهای تعیین حدود مرزهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان برگزار شد و ایروان موافقت کرد چهار روستا را که از اوایل دهه 1990 کنترل میکرد، به جمهوری آذربایجان بازگرداند.
ارمنستان و جمهوری آذربایجان از زمان فروپاشی اتحاد شوروی سابق در اوایل دهه 1990 چندین جنگ را با یکدیگر بر منطقه مورد مناقشه قرهباغ داشتهاند. نیروهای صلحبان روسیه طبق یک توافق سه جانبه در نوامبر 2020 در این منطقه محصور در داخل خاک جمهوری آذربایجان استقرار یافتند. دور جدید جنگ ایروان و باکو در سال 2023 منجر به تصرف قره باغ توسط جمهوری آذربایجان و در پی آن فرار تقریبا تمام و کمال ارمنیهای ساکن قره باغ به ارمنستان شد.
قفقاز جنوبی یکی از مناطق پر از درگیری در جهان محسوب میشود که بخشی از آن به دلیل درگیری طولانی مدت بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قرهباغ بوده است.
همچنین بخوانید ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید