سه‌شنبه 6 آذر 1403

خطر شکستگی ناشی از پوکی استخوان در کمین افراد بالای 50 سال

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
خطر شکستگی ناشی از پوکی استخوان در کمین افراد بالای 50 سال

زنجان - ایرنا - مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد از هر سه زن بالای 50 سال یک نفر و از هر پنج مرد بالای 50 سال یک نفر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه می‌کنند.

دکتر علی صیدی روز چهارشنبه به مناسبت روز جهانی پوکی استخوان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: قدرت استخوان های بدن را 2 عامل اصلی تراکم استخوان و کیفیت استخوان تعیین می کند.

وی با اشاره به اینکه پوکی استخوان یک بیماری عمومی استخوان است که بیماری خاموش هم نامیده می شود، اضافه کرد: این بیماری با کاهش توده استخوانی، تخریب زیرساخت بافت استخوانی و به دنبال افزایش شکنندگی و مستعد شدن به شکستگی همراه است.

این مسؤول ادامه داد: تشخیص پوکی استخوان با استفاده از سنجش تراکم استخوانی انجام می گیرد و در این میان خطر ابتلا به پوکی استخوان با بالا رفتن سن افزایش می یابد.

به گفته صیدی، در زنان بالای 45 سال، تعداد روزهای بستری شدن به دلیل پوکی استخوان و شکستگی های ناشی از آن بیش از مجموع روزهایی است که به دلیل عوارض دیابت، حملات قلبی و سرطان پستان اتفاق می افتد.

وی اظهار داشت: تخمین زده می‌شود که در جهان در هر سه ثانیه یک شکستگی (معادل حدود 25هزار شکستگی در روز و حدود 9 میلیون شکستگی در سال) اتفاق می‌افتد.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان ادامه داد: شکستگی های ناشی از پوکی استخوان به افزایش 30 درصدی مرگ در سال اول بعد از رخداد شکستگی منجر می شود و افزایش خطر مرگ و میر نیز تا پنج سال بعد از شکستگی وجود دارد.

وی اضافه کرد: همچنین به دنبال شکستگی لگن، 40 درصد افراد هرگز قادر نخواهند بود بدون کمک راه بروند. حدود 80 درصد این افراد نمی توانند فعالیت های اولیه مانند خرید روزانه را به طور مستقل انجام داده و 10 تا 20 درصد از آنان نیاز به دریافت خدمات نگهداری دائمی خواهند داشت.

این مسؤول با اشاره به اینکه با افزایش جمعیت افراد مسن در بسیاری از کشورهای جهان شیوع پوکی استخوان و بروز شکستگی ناشی از آن رو به افزایش است ادامه داد: در ایران نیز با افزایش سن جمعیت این پدیده قابل انتظار است و در این میان هزینه های بالایی که پوکی استخوان به جامعه و افراد تحمیل می کند، موجب ایجاد چالش در سلامت عمومی می شود به خصوص که ا غلب بیماران مبتلا به پوکی استخوان تحت درمان قرار نمی گیرند.

شکستگی مهم ترین عارضه پوکی استخوان در سنین بالا 

صیدی افزودشکستگی ناشی از پوکی استخوان بطور عمده در مچ دست، لگن و مهره ها و با ضربات ناچیز مانند افتادن از حالت ایستاده رخ می دهد.

وی اظهار داشت: شکستگی مهره ای نیز می تواند بدون افتادن یا آسیب خاص، حتی طی فعالیت های معمول روزانه مانند خم شدن برای بستن بند کفش هم رخ دهد که در این راستا شکستگی های مرتبط با پوکی استخوان اغلب منجر به درد، ناتوانی و کاهش کیفیت زندگی می شوند.

این مسؤول ادامه داد: شکستگی لگن از جدی ترین عواقب پوکی استخوان است که در موارد زیادی منجر به از دست رفتن استقلال فرد و سال های مفید زندگی می شود و انحنای ستون فقرات و یا کوتاه شدن قد بیش ازسه سانتی متر از علائم هشدار دهنده شکستگی در مهره‌ها است.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان، عواملی از قبیل شکستگی قبلی، سن بالا، سابقه فامیلی، یائسگی زودرس (یائسگی پیش از 40 سالگی)، مصرف سیگار و الکل، مصرف طولانی مدت داروهای کورتیکواستروئید، لاغری مفرط و بیماریهای گوارشی را از عوامل مستعد کننده مهم برای شکستگی ناشی از پوکی استخوان ذکر کرد.

گفتنی است با توجه به اهمیت بیماری پوکی استخوان به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های عرصه غیرواگیر، 20 اکتبر روز جهانی پوکی استخوان نام گذاری شده است.

به منظور اطلاع رسانی در زمینه پیشگیری و کاهش عوارض ناشی از پوکی استخوان، کمپین اطلاع رسانی پوکی استخوان با شعار مهار پوکی استخوان با تشخیص به موقع از 29 مهر تا 6 آبان سال جاری در سطح کشور برگزار می شود.

*س_برچسب‌ها_س*