شنبه 3 آذر 1403

خلوتگه خورشید بیانی هنری از حماسه عاشورا با آواز مهیار شادُروان

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
خلوتگه خورشید بیانی هنری از حماسه عاشورا با آواز مهیار شادُروان

«خلوتگه خورشید» کنسرتی آیینی با صدای مهیار شادُروان بود که تلاش کرد نگاهی هنری به حماسه عاشورا داشته باشد.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، «خلوتگه خورشید» عنوان مجموعه آثار ارکسترال و آوازی بود که شبهای گذشته به آهنگسازی و رهبری امین سالمی و خوانندگی مهیار شادُروان طی 6 شب در تالارهای رودکی و وحدت روی صحنه رفت. این اجرا بیانی هنری و موسیقایی از واقعه عاشورا با صدای مهیار شادُروان است که در اشعار شاعران متقدم و متاخر چون محتشم کاشانی، شهریار، صائب تبریزی، اقبال لاهوری، فواد کرمانی؛ عمان سامانی و رهی معیری بازتاب یافته است آهنگسازی و رهبری این ارکستر را امین سالمی به عهده داشت.

دهه شصتی‌ها، نودی‌ها و هشتادی‌ها در کنسرت "چهارپایه عشق" / تجربه‌ای خاص در کنسرتی آیینی

«خلوتگه خورشید» به تاریخ 30 و 31 مرداد و 5 شهریور در تالار رودکی و 3 و 4 شهریور در تالار وحدت با اجرای قطعاتی آوازی و ارکسترال روی صحنه رفت.

تصنیف «صبح تیره» روی شعر محتشم کاشانی، آواز دیلمان، تصنیف «کاروان» مرتضی محجوبی با شعر رهی معیری، تصنیف «خلوتگه خورشید» با شعری از حافظ، مثنوی خوانی با ریتم‌های عزاداری بوشهری و برگرفته از فرم تعزیه در موسیقی آوازی، تصنیف «آفتاب خوبان» روی شعر حافظ، تصنیف «هوای نینوا» با شعری از استاد شهریار، آواز شوشتری و تصنیف «شهیدان خدایی» با شعری از مولانا قطعات این اجرا بودند.

قطعات پراحساسِ این اجرا با آوازهای مهیار شادُروان همراه شده بود. این خواننده با انتخاب اشعار آوازهایش از میان آثاری از شیخ بهایی، اقبال لاهوری، فواد کرمانی، سیف فرغانی، عمان سامانی و عطار نیشابوری نشان داد که تا حد بسیاری بر ادبیات ایران مسلط است و در ادبیات کهن و ادبیات معاصر ایران غور کرده است.

این سلسله اجراها که با آهنگسازی و رهبری در خور ستایش امین سالمی در 6 شب در تالارهای رودکی و وحدت روی صحنه رفت، نظر بسیاری از مخاطبان و نیز طیف گسترده‌ای از اندیشمندان و موسیقیدانان را به خود جلب کرد و در طول شب‌های برگزاری این اجرا، بسیاری از هنرمندان، سیاستمداران، مدیران و شخصیت‌های فرهنگی و اجتماعی به تماشای این اثر هنری_آئینی نشستند.

حمید رضا نوربخش، حمیدرضا عاطفی، عباس سجادی، رضا مهدوی، حجه الاسلام نقویان، محسن نفر، امیر مهیار تفرشی‌پور، میلاد کیایی، مهدی شجاعی، فرهاد بشارتی، امیر اسکندری، کیومرث مرادی، فرشاد رستمی، عباس ابوحمزه، سیروس سلیمی، حسین تفنگدار، جواد صادقی، محمد حسین اسماعیلی، محمد ولیزادگان، سردار عرب سرخی؛ از جمله چهره‌هایی بودند که طی 6 شب، از این اجرا دیدن کردند.

امین سالمی که رهبریِ اجرای «خلوتگه خورشید» را برعهده داشت، دانش آموخته آهنگسازی از دانشگاه سوره و مدرس دانشگاه است. او بهره‌مند از آموخته‌های استادانی چون پشنگ کامکار و مجید کیانی در نوازندگی سنتور و کامبیز روشن روان؛ وارطان ساهاکیان و مصطفی کمال پورتراب در آهنگسازی و ارکستراسیون و فرهاد فخرالدینی؛ حسین دهلوی و ماریس یانسونس و ماکسیم فدوتف در رهبری ارکستر است.

سالمی موسس و رهبر ارکستر آکادمیک تهران اولین ارکستر خصوصی در قالب موسیقی ملی ایران است که در سال 1387 به عنوان ارکستری خصوصی تاسیس شد و تا سال 1392 در بیش از 50 کنسرت در نقش آهنگساز و رهبر ارکستر با ارکستر اکادمیک تهران و پس از آن با ارکسترهای آراتا، فرهنگ وهنر، همسرایان و آریا بانگ تا سال 1398 به اجرای کنسرت پرداخت.

از آثار آهنگسازی یا تنظیم شده او می‌توان به آلبوم اشک بهار، کاروان عشق، خلیج فارس و قرار بی قراری و چندین موسیقی فیلم و سریال و تئاتر اشاره کرد.

خواننده این اجرا مهیار شادُروان از شاگردان برجسته محسن کرامتی به شمار می‌رود و از محضر استادانی چون فریدون مشیری، بیژن ترقی، حسین عمومی، محمدرضا شجریان، حسین بهزادی و قدمعلی سرامی بهره‌مند بوده است. مهیار شادُروان بیش از 26 سال تدریس در دانشگاه‌ها و مراکز معتبر آکادمیک را در کارنامه دارد. او تا کنون شاگردان بسیاری را در عرصه آواز ایرانی تربیت کرده که هر کدام در عرصه موسیقی فعالند. این خواننده در سال‌های اخیر علاوه بر اجراهای داخلی و خارجی، آلبوم‌های گوشه‌های نهان، صبح عشق و شب و شیدایی، خانه‌ام ابریست و اشک باران را به بازار موسیقی عرضه کرده است.

مهیار شادُروان در سال 1395 نخستین سمفونی عاشورایی را با ارکستر بزرگ ساربانگ به آهنگسازی و رهبری سعید اردیانی در برج میلاد و تالار وحدت روی صحنه برد. او اکنون با پروژه «خلوتگه خورشید» دومین تجربه خوانندگی در پروژه بزرگ ارکسترال آئینی را روی صحنه برد که با استقبال مخاطبان مواجه شد.

«خلوتگه خورشید» با حمایت معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری انجمن موسیقی ایران و بنیاد فرهنگی رودکی روی صحنه رفت.

سفارش آثاری از این دست از سوی متولیان فرهنگ و هنر می‌تواند به ساخت و تولید آثاری فاخر و در خور اعتنا در عرصه موسیقی آئینی منجر شود. وجود چنین آثاری در شرایط موجود، نوید بخش احیای سنت ارزشمند موسیقایی تعزیه_آواز خواهد بود.

خلوتگه خورشید بیانی هنری از حماسه عاشورا با آواز مهیار شادُروان 2
خلوتگه خورشید بیانی هنری از حماسه عاشورا با آواز مهیار شادُروان 3
خلوتگه خورشید بیانی هنری از حماسه عاشورا با آواز مهیار شادُروان 4