خمیازه سیاه اتوبوسهای پیر در خیابانهای بجنورد
بجنورد - ایرنا - مسافران که سوار میشوند، راننده پای خود را روی پدال گاز میفشارد، همزمان با غرش موتور ماشین، دودی غلیظ و سیاه از اگزوز تنوره میکشد و افرادی را که در ایستگاه انتظار اتوبوس بعدی را می کشند به سرفه میاندازد.
اتوبوس های خط واحد مرکز استان خراسان شمالی، گویا کارخانه های سیاری هستند که دود تحویل هوای شهر می دهند، دودی که پاکی هوای شهر و سلامت مردم را به چالش می کشد.
دودزایی اتوبوس ها، به علت نقص و ایرادی است که در این ناوگان پیر وجود دارد. قریب به اتفاق اتوبوس های شهرداری بجنورد، به سن فرسودگی رسیده اند و تجهیزات و قطعات مختلف آنها نیازمند تعویض و یا تعمیر است اما شهرداری در این زمینه، کاری انجام نداده و نتوانسته دستی بر سر و روی این ناوگان پیر و خسته بکشد.
در میان سایه های سنگینی که دود اتوبوس ها در هوای بجنورد برپا کرده، مسوولان محیط زیست اعلام می کنند که سیستم موتور این ناوگان، تاییدیه مراکز معاینه فنی را هم ندارد و باید تعمیر شود و شهرداری بجنورد پاسخ می دهد که برای رفع دودزایی اتوبوس های خط واحد، پول به اندازه کافی ندارد.
اما دود این بی پولی ها به چشم که هیچ در این شرایط کرونایی بر ریه مردم نشسته است. مردم هزینه این آلودگی را می پردازند و البته هزینه ای که به قیمت سلامت و جان آنان تمام می شود.
یکی از شهروندان بجنورد با گلایه از آلودگی بسیار زیاد اتوبوس های شهری گفت: شهرداری یکی از متولیان تامین رفاه شهری است و مکلف است برای جلوگیری از آلودگی هوا، اقدامات لازم را انجام دهد اما در این باره کوتاهی کرده است.
ناهید روحانی افزود: کافی است پشت سر اتوبوس در خیابان باشی و شیشه خودروات لحظه ای، پایین باشد، دود اتوبوس خفه ات می کند.
شهرداری دودزایی اتوبوس ها را رفع نکرد
رییس اداره حفاظت محیط زیست بجنورد هم در این باره گفت: بارها با شهرداری و نیز نهادهای مربوط مکاتبه شده و خواستار رسیدگی به موضوع شده ایم اما هنوز شاهد تردد اتوبوس های دودزا در مرکز استان هستیم.
محمد خالقی اظهار داشت: پیش از این مصوب شد که شهرداری این شهر نسبت به معاینه فنی اتوبوس های خط واحد و رفع آلایندگی آن اقدام کند که این مصوبه هنوز اجرا نشده است.
وی با بیان اینکه شهرداری، متولی و مسوول جلوگیری از بروز مشکل آلودگی هوا است، اما اتوبوس های خط واحد در شهر، به شدت دودزا است، افزود: شهرداری بجنورد، اعلام کرده است که برای اجرای این مصوبه، با کمبود اعتبار روبه رو است.
خالقی افزود: اتوبوس های دودزا یکی از منابع آلاینده هوای شهر بجنورد است که انتظار می رود شهرداری نسبت به نوسازی ناوگان و رفع دودزایی اتوبوس ها اقدام کند.
وی اظهار داشت: شمار بسیار زیادی از اتوبوس های شهرداری، معاینه فنی ندارند اما برخورد با این تخلف، تاکنون بازدارنده نبوده است و این ناوگان همچنان بدون برگ معاینه فنی، در شهر تردد دارند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست بجنورد خاطرنشان کرد: پلیس راهور مکلف است از تردد اتوبوس های خط واحد که برگ معاینه فنی ندارند، جلوگیری کند
دودهایی که از اتوبوس های پیر بلند می شود
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی خراسان شمالی هم در این باره گفت: داشتن تایید معاینه فنی برای ناوگان اتوبوس، همچون سایر ناوگان، الزامی است و پلیس در این زمینه، نظارت های لازم را دارد.
سرهنگ رحمان اسپیدکار اظهار داشت: پلیس در برخورد با تخلفات، هیچ اغماضی ندارد و در این زمینه، نسبت به جریمه اتوبوس هایی که برگ معاینه فنی نداشته اند، اقدام کرده است.
وی افزود: البته جریمه، به تنهایی جوابگو نیست و نمی تواند مشکل را حل کند.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: شهرداری باید نسبت به رفع عیب و نقص فنی ناوگان اتوبوسی اقدام کند اما در این باره اقدام مورد انتظار انجام نشده است.
مشکل دودزایی، کمبود اعتبار است
سرپرست سازمان حمل بار و مسافر شهرداری بجنورد هم در این باره گفت: برای تعمیر اساسی اتوبوس ها و رفع دودزایی این ناوگان به شدت با کمبود اعتبار روبه رو هستیم.
حمیدرضا شافعی اظهار داشت: با توجه به محدودیت های اعتباری، امسال تنها چهار دستگاه اتوبوس در شهر بجنورد، تعمیر اساسی شده است.
وی گفت: تعمیر اساسی و اورهال هر دستگاه اتوبوس به طور میانگین، 550 تا 600 میلیون ریال اعتبار نیاز دارد که تامین آن برای این نهاد، بسیار مشکل است.
سرپرست سازمان حمل بار و مسافر شهرداری بجنورد اظهار داشت: در ناوگان حمل و نقل عمومی این شهر، 71 دستگاه اتوبوس نسبت به جابه جایی مسافران اقدام می کنند که البته اکنون تنها 60 دستگاه از این تعداد، فعال است.
وی تصریح کرد: مابقی ناوگان اتوبوسی شهر، به علت نقص و مشکلات فنی، غیرفعال است البته چهار دستگاه به صورت اساسی مورد تعمیر قرار گرفته است که وارد چرخه خدمات رسانی به شهروندان می شود.
شافعی درباره معاینه فنی اتوبوس های خط واحد گفت: شهرداری نسبت به معاینه فنی اتوبوس های شهری اقدام کرده است و تا کنون برای 20 دستگاه از این ناوگان برگ معاینه فنی دریافت شده است.
وی با بیان اینکه نداشتن برگ معاینه فنی، منجر به اعمال جریمه پلیس شده است، گفت: شهرداری برای حل مشکلات مربوط به حمل و نقل عمومی، نیازمند اعتبار و توجه ویژه دولت است اما کمک های دولتی از چندسال گذشته، قطع و یا ناچیز شده است.
سرپرست سازمان حمل بار و مسافر شهرداری بجنورد با اشاره به اینکه سن ناوگان اتوبوس های شهرداری، بالای 10 سال است و برخی حتی 13 و 15 سال دارند، گفت: اکنون قریب به اتفاق این ناوگان فرسوده است و نیاز به تعمیرات اساسی دارد.
بر اساس این گزارش، کمبود اعتبار بخش حمل و نقل عمومی شهر بجنورد، مورد گلایه استاندار خراسان شمالی هم قرار گرفته است.
استاندار خراسان شمالی پیش از این گفته بود که حمل و نقل عمومی، ارتباط زیادی با زندگی شهروندان دارد و این در حالی است که تنها یک نودم بودجه شهرداری بجنورد به حوزه حمل و نقل عمومی اختصاص مییابد.
محمدعلی شجاعی به خبرنگار ایرنا اظهار کرده بود: چگونه است که شهرداری تهران بودجه قابل توجهی را به حمل و نقل عمومی اختصاص داده است اما در بجنورد، امسال از هزار و 800 میلیارد ریال بودجه شهرداری، تنها 21 میلیارد ریال به این بخش داده شده که رقمی بسیار اندک است.
وی با تاکید بر لزوم توجه به تقویت حمل و نقل عمومی گفت: خیلی از شهرداری ها برای تقویت حمل و نقل عمومی، از اسناد دولتی استفاده کرده اند اما در این استان حتی یک مورد نبوده است، اینجا حرکت صفر است، مردم توقع دارندد ما کار کنیم اما مسوولان ما نشسته اند و کاری برای برون رفت از این مشکلات نکرده اند.
بجنورد، مرکز خراسان شمالی 210 هزار نفر جمعیت دارد و روزانه 35 تا 40 هزار مسافر با ناوگان اتوبوسی شهر جابه جا می شوند.
استان 863 هزار نفری خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است.
*س_برچسبها_س*