خیزش اعتراضات اقتصادی در لبنان با چاشنی سیاست
تهران - ایرنا - کاهش نیافتین تب مشکلات اقتصادی در لبنان و تشدید آن با قرنطینه به دلیل شیوع «ویروس کرونا»، موجب بروز اعتراضهایی در برخی نقاط لبنان شده، موضوعی که برخی محافل رسانهای لبنان چاشنی این اعتراضها را تا حدودی سیاسی میدانند.
خبرگزاری رسمی لبنان امروز (دوشنبه) به نقل از رسانههای این کشور اعلام کرد که تجمعاتی در مرکز شهرهای بیروت، طرابلس (شمال)، بقاع (شرق) و برخی دیگر از نطاط لبنان صورت گرفته که در آن گروههایی از مردم نسبت به گرانی کالاها، افزایش شدید قیمت ارز (دلار)، بیکاری، بالا بودن نرخ خدمات و دیگر مسایل عارض این کشور اعتراض کرده و با سوزاندن لاستیک و بستن راهها با نیروهای ارتش لبنان درگیر شدند، گرچه ارتش با اعمال قانون به این اقدامات پایان داده و جادهها را بازگشایی کرده است.
بر اساس همین گزارشها در مرکز بیروت جمعی از معترضان از محل وزارت اقتصاد تا منزل «حسان دیاب» نخست وزیر «دولت وحدت ملی» این کشور پیاده و یا با خودروها و موتورسیکلتهایشان عبور کرده و مراتب اعتراض خود را به تداوم مشکلات اقتصادی و عملی نشدن وعدههای نخست وزیر برای بهبود نسبی اوضاع اقتصادی در مدتی که وعده داده بود (100 روز پس از تشکیل دولت) ابراز داشتند.
برخی از این رسانهها از این حرکتها به نوعی زمینهسازی برای فروپاشی اقتصادی و انفجار اجتماعی در لبنان نام میبرند و به نقل از معترضان نوشتهاند، دوران قرنطینه کرونایی ممکن است، پایان یابد، اما اعتراضها به اوضاع اقتصادی و معیتشی تمام نخواهد شد.
قاچاق میلیاردها دلار در ماههای گذشته از لبنان به خارج و اثرات سنگین آن بر اقتصاد این کشور که نخستین نتیجه آن کمبود دلار و بالا رفتن قیمت آن حتی به بیش از دو برابر بوده و همچنین ناتوانی لبنان در بازپرداخت بدهیهای هنگفت خارجی از یک سو و اعمال قرنطینه اجتماعی برای کنترل شیوع ویروس کرونا از سوی دیگر، دولت نوپای دیاب را که قول داده بود، فارغ از مسایل سیاسی به مهار تورم و مشکلات اقتصادی بپردازد، با ناکامیهای گستردهای روبرو کرده و گروههای سیاسی مخالف دولت از این موضوع به عنوان بهانهای برای تسویه حسابهای سیاسی و ناکارآمد جلوه دادن آن بهره میبرند.
روزنامه «الدیار» چاپ بیروت در این باره نوشت: مخالفتها با دولت این روزها با بازگشت «سعدالدین حریری» نخستوزیر سابق و از منتقدان دولت کنونی بالا گرفته و منابع سیاسی گفتهاند که گروههای مخالف دولت گویی تلاشهای خود را متمرکز میکنند تا مقابله با دولت را بار دیگر به خیابانها بکشانند و آن را با شعارهایی چون «حق زندگی»، اقتصادی را سرنگون سازند و در این فرآیند همراهی آمریکا را نیز با خود دارند و آماده اعلام «ساعت صفر» برای آغاز حرکتهای اعتراضی در کف خیابانها هستند.
محافل رسانهای لبنان اعلام کردند که تحلیل اوضاع و شرایط کنونی و بروز برخی مخالفتها با دولت دیاب نشان میدهد که گروههای سیاسی برای دمیدن به این حرکتها بیشتر منافع گروهی و سیاسی خود را مد نظر دارند تا درد و رنج محرومان و گرسنگان. همچنین گفته میشود برخی نمایندگان جناحهای مخالف دولت در مجلس لبنان قرار است در نشست آتی این مجلس به مخالفت شدید با رویههای دولت کنونی پرداخته و حتی این نشست را تحریم کنند، البته گفته شده «نبیه بری» رییس مجلس تلاش خواهد کرد، این نشست را با آرامی برگزار کند. در این بین اعتراض اتحادیه نانوایان لبنان به افزایش قیمت ارز و کاهش سود این حرفه از فروش نان و تهدید به قطع ارسال آن به نقاط دور دست، نگرانیهایی بیشتری را در این کشور ایجاد کرده است. نانوایان تهدید کرده بودند که امروز در اعتراض به این موضوع دست از کار خواهند کشید.
البته این موضوع با دخالت مقامهای اقتصادی و امنیتی لبنان پایان یافت و پخت و توزیع نان در این کشور به حالت عادی بازگشت.
درخواست نماینده حزبالله از دولت در همین پیوند «حسین الحاج حسن» نماینده جناح «وفاداری به مقاومت» در مجلس لبنان از دولت این کشور و وزارت اقتصاد خواسته تا با اعمال قانون و نظارتهای بیشتر مانع سوء استفاده برخی بازرگانان و واردکنندگان کالا را که این روزها به بهانه بالارفتن ارز در حق مردم و مصرفکنندگان اجحافهای زیادی میکنند و باعث اعتراضهای به حقی میشوند، بگیرد.
البته گرچه برخی اقدامات دولت به ویژه در کنترل شیوع ویروس کرونا در این کشور بسیار چشمگیر و موفق بوده، اما شاید دور از ذهن نباشد که اگر نتواند در کوتاه مدت اقداماتی در جهت کاهش اثرات تورمی و مشکلات اقتصادی کنونی این کشور انجام دهدف بگونهای که طبقه متوسط و فقیر جامعه نتایج آن را لمس نکنند، باید شاهد بروز برخی تجمعات با حمایت گروههای سیاسی مخالف در کف خیابانها باشد.
*س_برچسبها_س*