جمعه 5 بهمن 1403

دانشجویان شریف بیشترین میل به مهاجرت را دارند / مقاصد مهاجرتی دانشجویان، آمریکا است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
دانشجویان شریف بیشترین میل به مهاجرت را دارند / مقاصد مهاجرتی دانشجویان، آمریکا است

بررسی‌ها نشان می‌دهد حدود 40 درصد از دانشجویان تمایل به مهاجرت از ایران دارند. در این میان تمایل به مهاجرت در میان چهار دانشگاه برتر کشور، زیاد و بسیار زیاد است که دانشگاه صنعتی شریف 70 درصد، علم و صنعت ایران 66 درصد، دانشگاه تهران 63 درصد و دانشگاه صنعتی امیر کبیر 61 درصد است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ رصدخانه مهاجرت ایران در پیمایشی میل به مهاجرت دانشجویان از چهار دانشگاه برتر کشور را بررسی کرد. دانشگاه صنعتی شریف، علم وصنعت ایران، تهران و امیرکبیر در این پیمایش مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس داده‌هایی که این موسسه در اختیار تجارت‌نیوز قرار داد، تمایل به مهاجرت در دانشگاه صنعتی شریف 70 درصد، علم و صنعت ایران 66 درصد، دانشگاه تهران 63 درصد و دانشگاه صنعتی امیر کبیر 61 درصد است. به عبارتی میل به مهاجرت دانشجویان این دانشگاه‌ها زیاد و بسیار زیاد است و دانشجویان صنعتی شریف نیز بیشترین میل به مهاجرت را دارند. داده‌هایی که نشان از نارضایتی آنها از ادامه تحصیل و اشتغال در ایران می‌دهد و حالا با اعتراضات اخیر بیم آن می‌رود که ناامیدی آنها از اصلاح امور بیشتر شود.

یکی از مقاصد مهم مهاجرتی دانشجویان ایرانی، امریکاست. البته در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ شرایط برای مهاجرت دانشجویان به این کشور سخت شد و مقصد آنها به سمت کشورهای دیگر مانند ترکیه و کانادا تغییر کرد. نکته مهم دیگر در وضعیت دانشجویان ایرانی در امریکا این است که بیش از نیمی از آنها در رشته‌های مهندسی مشغول به تحصیل هستند.

سال 88، رتبه دانشجوفرستی ایران در جهان بدتر شد

سوالی که وجود دارد این است که آیا میل به مهاجرت در میان دانشجویان در مقاطع خاصی تغییر می‌کند یا نه؟ داده‌های رصدخانه مهاجرت ایران نشان می‌دهد که پس از وقایع مهم سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در کشور، مهاجرت دانشجویان نیز کاهش یا افزایش داشته است. پس از سال 88، رتبه دانشجوفرستی ایران در جهان بدتر شد. به عبارتی تعداد دانشجویانی که مهاجرت را به ماندن در کشور ترجیح دادند بیشتر شد. به گزارش رصدخانه مهاجرت ایران، رتبه دانشجوفرستی ایران در جهان در سال 2012 نسبت به سال 2003، 18 پله افت کرد و از جایگاه 29 در سال 2003 به جایگاه 11 در سال 2012 رسید. این بالاترین جهش رتبه دانشجوفرستی ایران در طول دو دهه گذشته بود. سال 1387 رتبه دانشجوفرستی ایران 15 بود اما در سال 88 با دو پله سقوط به رتبه 13 رسید. سال 87 تعداد دانشجویان ایرانی در خارج 39 هزار و 700 نفر بود که در سال 88 به 44 هزار و 500 نفر رسید.

افزایش فرار مغزها در ایران

در کنار مهاجرت دانشجویان، شاخص مهمی که می‌توان به آن پرداخت، فرار مغزهاست. فرار مغزها هم شامل مهاجرت داوطلبانه کارآفرینان و نیروی کار ماهر می‌شود، هم مهاجرت‌های اجباری متخصصان و ترس از ماندن و آینده‌ای نامعلوم. به گزارش رصدخانه مهاجرت، رتبه ایران در شاخص فرار مغزها از 124 در سال 2007 به رتبه 96 در سال 2021 کاهش داشت. به عبارتی در سال‌های اخیر همزمان با بدتر شدن شرایط کشور، خروج سرمایه انسانی از کشور نیز شدت بیشتری پیدا کرد. بنا بر این گزارش بدترین رتبه فرار مغزهای ایران مربوط به سال‌های 2009 تا 2013 است. یعنی از سال 87 تا سال 93. اگر نگاهی به وقایع مهم آن سال‌ها داشته باشیم این رتبه به دوره ریاست جمهوری احمدی‌نژاد و همچنین تشدید تحریم‌های ایران برمی‌گردد. بررسی‌های رصدخانه نشان می‌دهد در سال‌های اخیر رتبه فرار مغزها در ایران به میانگین جهانی و خاورمیانه نزدیک شده است.

50درصد دانشجویان تمایل به مهاجرت دارند

پیش از این نیز تجارت‌نیوز در گزارشی به وضعیت میل به مهاجرت در میان گروه‌های مختلف پرداخت. بر این اساس 40 درصد از دانشجویان و بیش از 50 درصد دانشجویان تمایل به مهاجرت دارند. بر اساس داده‌های سالنامه مهاجرت 1400، تمایل به بازگشت مهاجران تحصیلی نیز چندان تعریفی ندارد. از 2 هزار و 765 المپیادی، هزار و 29 نفر از آنها مقیم خارج هستند؛ یعنی بیش از 37 درصد از آنها. ضمن اینکه تنها 122 نفر از المپیادی‌هایی که سابقه خروج از کشور را داشتند را به ایران برگشتند. (سال 80_94) همچنین از سال 80 تا 91، بیش از 15 درصد رتبه‌های برتر کنکور سراسری (یک تا هزار) مقیم خارج شدند و دیگر به ایران بازنگشتند. در سال‌های گذشته تراز جمعیت دانشجویان ایرانی در خارج ثابت بود که می‌توان ریشه آن را در شیوع ویروس کرونا و قیمت دلار جست‌وجو کرد. اما با فروکش کردن موج کرونا در جهان و البته شرایط ناپایدار اقتصادی در ایران، بار دیگر زمزمه موج جدید مهاجرت ایرانیان شنیده می‌شود. با توجه به شدت گرفتن مهاجرت دانشجویان در بازه سالهای 87 تا 93 (وقایع سیاسی 88 و تشدید تحریم‌ها) این نگرانی مطرح می‌شود که موج مهاجرت دانشجویان ایرانی دوباره شدت بگیرد. موجی که در قدم اول احتمالا دانشجویان چهار دانشگاه برتر را با خود از ایران خارج کند.

دانشجویان شریف بیشترین میل به مهاجرت را دارند / مقاصد مهاجرتی دانشجویان، آمریکا است 2