درباره عماد محمد دیب خمیس
![درباره عماد محمد دیب خمیس](https://img9.irna.ir/d/r1/2019/06/12/4/156388102.jpg?ts=1573643157298)
تهران - ایرنا - عماد محمد دیب خمیس سیاستمدار و نخست وزیر کنونی سوریه است که پس از انتصاب به عنوان نخستوزیر این کشور با اعلام مواضع و سیاستهایی ضدتروریستی و ضرورت مبارزه با استکبار جهانی به برقراری تعاملی سازنده با ایران و محور مقاومت در منطقه پرداخت.
عماد محمد دیب خمیس سیاستمدار سوری در یکم اوت 1961 میلادی در سقبا نزدیک دمشق دیده به جهان گشود، او دارای سه فرزند است و در 1981میلادی مهندسی برق را از دانشگاه دمشق گرفت و در همین سال او مدیریت تعدادی از ادارهها در سازمان توزیع و سرمایهگذاری برق سوریه را قبول کرد و از 1987 تا 2005 میلادی منصب مدیر کلی شرکت برق استان ریف دمشق را بر عهده داشت. فعالیت های 30 ساله وی در اداره برق سوریه موجب شد که عماد خمیس از 2011 میلادی به عنوان وزیر برق این کشور منصوب شود و این جایگاه را تا 2016 میلادی برعهده بگیرد. پنج سال از وزارت عماد خمیس در وزارت برق گذشته بود که در 2016 به عنوان نخست وزیری سوریه انتخاب شد، وی تا امروز این مسوولیت را بر عهده دارد.
اوج و جهش روابط راهبردی ایران و سوریه در زمان نخست وزیری عماد خمیس
روابط راهبردی میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه در چند سال گذشته، پیشرفت های روزافزونی در زمینه های مختلف داشته است، اوج و جهش این تعامل در دوران نخست وزیری عماد خمیس از 2016 میلادی شروع شده است. عماد خمیس بارها در دیدار با هیات ها اقتصادی ایران از شرکتهای ایرانی خواسته تا در سوریه سرمایه گذاری کنند. وی در طول دوران نخست وزیری خود چندین بار به ایران سفر کرد و بسیاری از مقامات بلندپایه ایران در سفر به سوریه با وی دیدار و توافقنامه هایی امضا کرده اند که در ادامه به مهم ترین دستاوردهای این دیدارها و دیدگاه عماد خمیس درباره ایران پرداخته می شود.
عماد خمیس در سفر خود در 1396 خورشیدی به تهران علاوه بر شرکت در مراسم تحلیف حسن روحانی رییس جمهوری از حمایت های گسترده ایران از مردم و دولت سوریه قدردانی کرد. وی با بیان اینکه ایران و سوریه هر 2 در سنگر ضد تروریسم هستند، گفت: پیروزی های اخیر سوریه در برابر تروریست ها به ایران نیز تعلق دارد چرا که سوریه این دستاوردها را مدیون حمایتهای بی دریغ ایران است.
همچنین در 17 آگوست 2018 میلادی عماد خمیس با عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی وقت دیدار کرد که در این دیدار 2 طرف بر تقویت روابط اقتصادی و فعالسازی توافقنامه های امضا شده و امضای توافقنامه های جدید در راستای گسترش همکاری تجاری و سرمایه گذاری در حوزه های حمل ونقل، گمرک، بانک ها، بیمه و بازسازی را مورد بحث و بررسی قرار دادند. در این دیدار خمیس با استقبال از مشارکت شرکت های اقتصادی و سرمایه گذاری ایران در مرحله بازسازی بر اهمیت توسعه روابط در زمینه های مختلف و ایجاد پروژه های مشترک به نفع 2 کشور و ملت دوست، تاکید کرد.
بدین ترتیب باید گفت که ایران و سوریه در چند سال گذشته توافقنامه همکاری بسیاری در حوزه های اقتصادی، علمی، فرهنگی، زیر ساخت ها، خدمات و سرمایه گذاری مسکن با هم منعقد کرده اند برای نمونه در 28 ژانویه 2019 میلادی، عماد خمیس با اسحاق جهانگیری 11 توافقنامه و یادداشت تفاهم و یک برنامه اجرایی برای تقویت همکاری میان 2 کشور در حوزه های مختلف امضا کرد. مهمترین مقررات همکاری امضا شده، توافقنامه همکاری اقتصادی استراتژیک بلند مدت، و یادداشت تفاهم برای نشست های کمیته مشترک بود که آنها امضا کردند.
همچنین در 13 نوامبر 2019 میلادی، عماد خمیس در دیدار با «مجتبی ذوالنوری» رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی و هیات همراه در دمشق بر توسعه روابط اقتصادی و راه های تقویت آن میان 2 کشور تاکید کردند، عماد خمیس در این دیدار گفت: دمشق و تهران از طریق دیدارهای 2 جانبه و تشکیل کمیته های مشترک برای پیگیری توافق های امضا شده، امروز در تمامی زمینه ها و به ویژه در سطوح سیاسی و اقتصادی روابط گسترده ای دارند. در این دیدار برای سرمایه گذاری در بخش خصوصی و فعالسازی هرچه بیشتر مبادلات تجاری و گسترش همکاری های اقتصادی میان ایران و سوریه توافقاتی صورت گرفت. رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی هم از تمایل ایران برای انتقال تجارب ارزشمند کارشناسان و متخصصان خود با سوریه در زمینه بازسازی این کشور به ویژه در زمینه های انرژی، کشاورزی، توسعه زیرساخت ها، راهسازی و صنایع راهبردی خبر داد.
یکی دیگر از دیدارهای عماد خمیس در 27 مهر 1398 خورشیدی با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه بود در این دیدار نخست وزیر سوریه بر تعمیق همکاریهای ایران با توجه به تحولات کنونی در جهان تأکید کرد. همچنین وی از تلاش ایران برای تقویت روابط 2 کشور قدردانی کرد و روابط 2 کشور را ممتاز و برادرانه خواند. نخستوزیر سوریه این سفر را نقطه روشن در تقویت روابط 2 کشور برشمرد. عماد خمیس با مهم شمردن سفر ظریف به سوریه افزود: تحولات بین المللی ضرورت تقویت روابط میان 2 کشور را بیشتر کرده است چرا که ما در یک جبهه قرار داریم؛ روابط دو کشور در همه زمینه ها باید شایسته فداکاری هایی که در سال های گذشته در روابط ایران و سوریه انجام شده است، باشد؛ رییس جمهور با تاکید بر اولویت شرکت های ایرانی در مشارکت در بازسازی سوریه از تمام ارکان دولت خواسته است که تمام ظرفیت های خود را برای توسعه روابط با ایران بکار گیرند.
عماد خمیس در سفر دیگر خود به ایران به همراه هیاتی بلندپایه در 23 دی 1398 خورشیدی وارد تهران شد که مورد استقبال اسحاق جهانگیری در مجموعه سعدآباد تهران قرار گرفت. در واقع این سفر عماد خمیس به ایران بعد از آن صورت گرفت که ایران برای نخستین بار در منطقه پایگاههای آمریکایی را مورد حمله قرار داد و عراقیها نیز خواستار اخراج نیروهای آمریکایی از کشورشان شدند. در این سفرعماد خمیس را ولید المعلم معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه و امور مهاجران و سرلشکر علی عبدالله ایوب وزیر دفاع سوریه، همراهی میکنند. ورود نخست وزیر سوریه به ایران شاید به دلیل فعالیتهای مستشاری و هماهنگی میان 2 کشور در این مرحله بسیار ضروری باشد به نظر می رسد در سفر عماد خمیس به ایران پیرامون تحولات گذشته منطقه به ویژه ترور سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده شهید سپاه قدس و همراهان وی و پاسخ ایران به این عملیات بحث و تبادل نظر انجام گیرد. همچنین باید گفت دیدار هیات بلندپایه سوریه به تهران در حالی انجام میشود که ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه هفته گذشته از دمشق دیدار کرد و در دیدار با بشار اسد رییس جمهوری این کشور تحولات سوریه مورد بررسی قرار گرفت.
عماد خمیس در گفت وگویی با یک مجله لبنانی در خصوص این پرسش که شما نقش جمهوری اسلامی ایران در همکاری با دولت دمشق را چگونه ارزیابی میکنید؟ و آیا همچنان ایران را به عنوان یک همپیمان بزرگ در زمینه های سیاسی و اقتصادی تلقی میکنید؟ می گوید: شاید زبان از قدردانی از جمهوری اسلامی ایران عاجز باشد، ایران همواره در نبرد با تروریسم در کنار دمشق بوده است. در جریان سلسله حوادثی که طی سال های گذشته در منطقه اتفاق افتاده اند و البته بحرانی که طی حدود 6 سال گذشته سوریه با آن مواجه بوده است، این مسأله اثبات شد که روابط میان سوریه و جمهوری اسلامی ایران همواره روابطی مستحکم و استراتژیک بوده است. روابط میان سوریه و جمهوری اسلامی ایران همواره موجب برقراری صلح و ثبات در منطقه بوده است. این روابط بارها موجب عدم تحقق اهداف شوم غربی های استعمارگر در منطقه شده است. طی حدود 6 سال گذشته که از آغاز بحران سوریه می گذرد، روابط میان دمشق و تهران بیش از پیش تقویت شده است.
همه می دانند که ایران، کشور دوست و برادر ماست. طی دهه های گذشته هم وضعیت به همین منوال بوده و 2 طرف روابط بسیار خوب و حسنه ای با یکدیگر داشته اند. ایران، متحد استراتژیک ماست. ایران در طول سال های گذشته ایستادگی خود در کنار سوریه در برابر تروریست ها و حامیان منطقه ای و بین المللی آنها را به اثبات رسانده است. جمهوری اسلامی ایران تاکنون کمک های شایانی را در تمامی زمینه ها به سوریه ارایه کرده است. این حمایت ها در زمینه هایی همچون سیاسی، اقتصادی و نظامی صورت گرفته اند. شاید زبان از قدردانی از جمهوری اسلامی ایران عاجز باشد اما با این حال، جای هیچ شکی نیست که تهران همواره در راستای مبارزه با تروریسم در منطقه و برقراری صلح و ثبات در آن گام برداشته است. در حال حاضر ما توافقنامه های مختلفی را با جمهوری اسلامی ایران در زمینه های مختلف به امضا رساندهایم. به نظر من در مرحله بازسازی سوریه همکاری های اقتصادی و تجاری میان 2 کشور بیش از پیش تقویت شود.
*س_برچسبها_س*![درباره عماد محمد دیب خمیس 2](https://img9.irna.ir/d/r1/2020/01/13/3/156888290.jpg)
![درباره عماد محمد دیب خمیس 3](https://img9.irna.ir/d/r1/2019/06/12/3/156388102.jpg?ts=1573643157298)
![درباره عماد محمد دیب خمیس 4](https://img9.irna.ir/d/r1/2020/01/13/3/156888228.jpg)
![درباره عماد محمد دیب خمیس 5](https://img9.irna.ir/d/r1/2020/01/13/3/156888154.jpg)
![درباره عماد محمد دیب خمیس 6](https://img9.irna.ir/d/r1/2020/01/13/3/156888292.jpg)