درد و پندهای ناگفته کرونایی از پزشک فوق تخصص ریه
سمنان - ایرنا - پزشک جوان به عنوان فوق تخصص ریه و مراقبتهای ویژه در مهارت پزشکی شهره شهرش سمنان است که این روزها صحنههایی که به واسطه کرونا در مقابل چشمانش ثبت میشود دلش را به درد آورده است.
به گزارش ایرنا، کرونا با ورود به کشور به عنوان یک متجاوز سلامت مردم، فعالیت در حوزه سلامت را به یک جهاد تبدیل کرد که سپیدپوشان، تمامقد دانش و جان با ارزش خود را در جنگ با این ویروس مهلک بدون کمترین چشم داشتی وقف کرده و میکنند.
دکتر محمد معماریان رئیس بیمارستان دولتی کوثر سمنان به عنوان فوق تخصص ریه و مراقبت های ویژه یکی از مدافعان خط مقدم سلامت و پزشک زبردست و جوانی است که از اوایل شیوع کرونا در ایران و استان سمنان در جنگ با این ویروس مهلک، خود و خانوادهاش را صرف و وقف کمک به حفظ سلامت و برگرداندن نعمت سلامتی به بیماران کرده است.
شب و روز صبح یا عصر برایش مهم نیست و اصلا دیگر خواب و استراحت برایش مفهوم ندارد صدای زنگ گوشیاش در بالاترین اندازه است میترسد نکند متوجه زنگ تماس تلفن نشود، نکند با لحظهای غفلتش جان بیماری به خطر بیفتد همیشه آماده رزم در جبهه سلامت است اما این روزها از ابتلای همکارانش به کرونا ناراحت است و فقدان رعایت نکات بهداشتی مانند ماسک نزدن مردم او را می آزارد.
این فوق تخصص ریه و مراقبتهای ویژه میگوید کرونا مردم را جدی گرفته و خردسال، جوان و کهنسال نمیشناسد و کاملا جدی نعمت سلامتی را میرباید، اما مردم کرونا را جدی نگرفتهاند و با سهلانگاری خود در مصاف با کرونا خاطرات و لحظات تلخ را ثبت میکنند.
ویروس کرونا یا کووید 19 یک بیماری نوپدید به شمار میرود که تحقیقات درباره رفتار این ویروس هنوز تکمیل نشده و فقط رفتار مردم است که میتواند بر رفتار این ویروس تاثیر بگذارد
شیوع ویروس کرونا اواخر دسامبر گذشته (آذر / دی) از کشور چین آغاز شد و اکنون همه جهان درگیر این ویروس منحوس است.
رعایت نکات بهداشتی مانند پرهیز از روبوسی و دست دادن، رعایت حداقل یک متر فاصله از دیگران و نکته مهم ماندن در خانه راهکار مهم و اساسی در شکست زنجیره انتقال ویروس کرونا است و اگر میخواهیم از کابوس ویروس کرونا رها شویم باید به یکدیگر کمک و رفتار خود را اصلاح کنیم. متاسفانه این روزها برخی افراد ویروس کرونا را جدی نگرفتهاند و سلامت جامعه را با سادهانگاری خود به خطر میاندازند.
ایرنا رو در رو با دکتر معماریان به گفت و گو نشسته و او از دردها و پندهای خود در مثابله با کرونا می گوید.
خودتان را معرفی کنید؟
معماریان: محمد معماریان 41 سن دارم و بیش از 25 سالگی مشغول طبابت هستم.
بلافاصله سر اصل مطلب گفت و گو می رویم، آیا کرونا درمان مشخصی دارد؟
معماریان: کرونا یک بیماری ناشناخته است و درمان خیلی مشخص ندارد، گرچه داروهای خوبی وجود دارد ولی داروی اختصاصی درمان بیماران مبتلا به کرونا نیست و نمیتوان گفت آنتی بیوتیک یا آنتی ویروس اختصاصی خود را دارد، شهروندان باید بدانند برای پیشگیری از کرونا هنوز هیچ واکسن اختصاصی کشف نشده است و اکنون از داروهای درمان بیماریهای دیگر برای درمان کرونا کمک گرفته میشود.
آیا داروهایی که با قیمتهای بالای 200 میلیون تومان در بازار عرضه میشود در درمان کرونا موثر است؟
معماریان: برخی داروها تولید خارج و ممکن است گران قیمت باشد اما سودجویان به این گرانی قیمت دارو دامن زدهاند، لازم است مردم بدانند وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برخی داروهای موثر در درمان بیماران مبتلا به کرونا که نایاب و گران هستند را با پوشش بیمهای در اختیار بیماران قرار میدهد.
آیا امکان دارد فرد بهبودیافته از کرونا دوباره به این ویروس مبتلا شود؟
معماریان: ابتلای دوباره فرد بهبود یافته از کرونا اثبات شده نیست اما ممکن است بیماری در فرد فعال شود و فرد را دوباره مبتلا کند.
طب سنتی و جوشاندههای گیاهی در درمان کرونا موثر است؟
معماریان: مکملها کمک کننده در پیشگیری از ابتلا به کرونا است اما بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد و تاکید نمی شود که حتما از مکمل ها استفاده شود به طور مثال چین مرکز طب سنتی در دنیاست اما این طب در درمان کرونا در چین جواب نداد و این موضوع نشان میدهد باید پیشگیری را جدی بگیریم و از خرافاتی مانند تاثیر جوشانده ها بر کرونا پرهیز کنیم.
نظر شما در رابطه با انتشار شایعاتی درباره کم اهمیت جلوهدادن کرونا و پرهیز از رعایت نکات بهداشتی به دلیل برهم زدن همزیستی باکتریهای مفید چیست؟
معماریان: نداشتن اطلاعات کافی مردم را به اشتباه می اندازد و انتشار چنین صحبتهایی غیر کارشناسانه است.
هر فرد باید در حوزه تخصص خودش صحبت کند و در شرایط فعلی افراد باید مراقب باشند تا جامعه را درگیر خرافات و شایعات نکنند و لازم است مردم به رعایت دستورالعمل های بهداشتی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی پای بند باشند.
کم سن و سالترین و کهنسالترین فردی را که در پیکار با کرونا در سمنان بهبود یافتند را به یاد دارید؟
معماریان: کم سن و سال ترین بیمار بهبود یافته کرونا یک دختر 10 ساله بود و خانم 104 ساله کهنسال ترین فردی بود که از کرونا بهبود یافت.
میانگین سنی افراد مبتلا به کرونا چند سال است؟
معماریان: بیماران مبتلا به کرونا را بیشتر میانگین سنی بین 60 تا 70 سال تشکیل میدهد.
چند درصد از بیماران مبتلا به کرونا را آقایان و چند درصد را خانمها تشکیل میدهند؟
معماریان: ابتلای آقایان به کرونا نسبت به خانم ها بیشتر است و به عبارتی 60 درصد بیماران را آقایان و 40 درصد را زنان تشکیل میدهند.
آیا خطر مرگ به دلیل کرونا فقط در بیماران سابقه بیماری زمینهای وجود دارد؟
معماریان: خیر - درصد زیادی از افراد مبتلا به کرونا دارای بیماریهای زمینهای مانند بیماریهای قلبی، دیابت، چاقی و بیماریهای ضعیف کننده سیستم ایمنی، بیماریهای مزمن مانند نارسایی کلیوی و دیالیزی مبتلا هستند اما تعداد زیادی نیز بدون داشتن بیماریهای زمینهای بر اثر کرونا فوت شدند و این نشان میدهد باید کرونا را جدی گرفت.
آمار ابتلای زنان خانهدار و زنان شاغل تفاوت زیادی دارد؟
معماریان: کرونا بستگی به رفتار افراد دارد و نمی توان گفت زنان خانه دار یا زنان شاغل کدامیک بیشتر در خطر ابتلا به کرونا قرار دارد، اما مسلم است هر فردی که در رعایت دستورالعمل های بهداشتی کوتاهی کند درصد احتمال ابتلای خودش به کرونا را افزایش داده است.
آیا آماری از ابتلای جمعیت شهری و روستایی به کرونا وجود دارد؟
معماریان: 70درصد بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستان کوثر سمنان را افراد ساکن شهر و 30 درصد بیماران را افراد روستایی تشکیل میدهند.
آیا با شیوع کرونا این فکر به ذهن شما خطور کرد که کاش در رشته دیگری جز فوق تخصص ریه تخصص میگرفتید؟
کرونا جان همکاران را به خطر انداخت و هراس ایجاد کرد، اما رشته تحصیلیام را دوست دارم و وقتی وارد این رشته شدم تمام سختیها را قبول کردم و در شرایط فعلی نیز سختیها را تحمل میکنم و اصلا تاکنون به این موضوع فکر نکردم من معتقد هستم بیماران را نمی توان انتخاب کرد.
خانواده در قبال کمرنگ شدن حضور شما در خانه چه عکسالعملی دارند؟
معماریان: همسرم پزشک است و شرایط را درک می کند و با توجه به مسئولیتی که در دانشگاه علوم پزشکی دارم و نمی توانم مرخصی بگیرم تقریبا بیشتر ساعت های روز را در بیمارستان هستم و خانواده نیز با تمام سختیها کنار آمدهاند.
آیا کادر پزشکی و پرستاری بیمارستان کوثر به کرونا مبتلا شدند؟
معماریان: درصد زیادی از همکاران مبتلا شدند و بهبود یافتند، مدیریت کادر درمان، مدیریت درمانی و شناسایی زودهنگام و به موقع بیماری در مراحل اولیه و ژنتیک افراد موثر در بهبودی است و شاید همین عوامل باعث شده کادر درمان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان پس از ابتلا به بهبود یافتند و آمار شهدای سلامت در این استان اندک باشد.
مدافعان سلامت جانشان را در کف دست گرفته و برای نجات جان مردم تلاش میکنند، اما برخی افراد با خودخواهی به امور عادی زندگی خود میپردازند.
در زمان حاضر تعداد درگیری های کادر درمان با کرونا در حال افزایش است و برای مقابله با این ویروس باید حضور ارگانها و دستگاههای دیگر پررنگتر شود و کارهای ضروری برای مقابله انجام شود.
کمبود امکانات و تجهیزات پزشکی در استان وجود دارد؟
معماریان: در استان سمنان کمبود امکانات وجود دارد ولی به شدت جاهای دیگر نیست.
آیا شیوع کرونا کادر درمانی راغافلگیر کرد؟
معماریان: با زمزمه خبر شیوع کرونا تمهیدات اندیشیده و تجهیزات فراهم شده بود و کادر درمان از لحاظ کمبود امکانات غافلگیر نشد.
سازمان بهداشت جهانی در ابتدای شیوع کرونا، اعتقاد داشت که این بیماری جدی نیست و در اعلام موقعیت بحرانی تردید داشت، اما با تحت شعاع قرار گرفتن فعالیت های روزانه در ابعاد مختلف به دلیل شیوع کرونا پس از چند روز این سازمان به وخامت ماجرا پی برد.
آیا مردم کرونا را جدی گرفتند؟
معماریان: درصد زیادی از افرادی که مبتلا شدند رفتارهای پرخطر داشته و رعایت دستورالعمل های بهداشتی را جدی نگرفته بودند.
مردم کرونا را دسته کم میگیرند و دستورالعملهای بهداشتی را رعایت نمی کنند و بعد از درگیری با شرایط بد و بحرانی تازه متوجه عمق ماجرا می شوند.
اوایل شیوع کرونا مردم خوب رعایت کردند اما اکنون رعایت دستورالعمل های بهداشتی کمتر شده و مردم به حالت عادی برگشته و مراسم های جمعی خود را برگزار میکنند.
اصول قرنطینه درست را اشاره کنید.
معماریان: از لحاظ اخلاقی و انسانی افرادی که از ابتلای خود به کرونا آگاه میشوند باید حداقل دو هفته خود را قرنطینه کنند و برای مراقبت از سلامت دیگران از ماسک استفاده کنند، افراد در قرنطینه خانگی باید رعایت بهداشت فردی را جدی بگیرند و تا جای ممکن ظرف غذا و سرویس بهداشتی جداگانه داشته باشند تا افراد دیگر مبتلا نشوند.
از مردم برای شکست کرونا چه انتظاری دارید؟
معماریان: تمام مراسمهای مذهبی مهم مانند نماز جمعه به منظور پیشگیری از شیوع کرونا تعطیل شد از مردم نیز انتظار میرود کارهای غیرضروری خود را تعطیل کرده و از حضور در مکان های شلوغ پرهیز کنند تاکید میکنم شهروندان تا جای ممکن کارهای خود را به صورت غیر حضوری و اینترنتی انجام دهند چرا که هرچه تردد فرد کمتر باشد و در مکانهای شلوغ کمتر حضور یابد احتمال ابتلا کمتر است.
نظر شما درباره کرونا جیست؟
معماریان: فردی که مبتلا به کرونا شد دیگر نمی توان گفت چه سرنوشتی در انتظارش است و برای جلوگیری از درگیری با سرنوشت نامشخص باید پیشگیری کرد، تاکید می کنم کرونا درمان اختصاصی ندارد لذا باید پیشگیری کنیم تا مبتلا نشویم.
توصیه شما به مردم برای پیشگیری از ابتلا به کرونا چیست؟
معماریان: امکانات درمانی محدود است و تنها راه مقابله با کرونا پیشگیری است و به عنوان کادر پزشکی و الگویی برای جامعه از زمان شروع کرونا تمام ساعات شبانه روز خارج از منزل ماسک استفاده میکنم این بیماری در کوتاه مدت قابل قبول بود اما طولانی شدن شیوع کرونا، تحمل شیوه نامه های بهداشتی را برای افراد سخت میکند اما لازم است برای پیشگیری از ابتلا به کرونا ماسک استفاده شود و ترددها و مسافرتهای غیرضروری کنار گذاشته شود.
آمار ابتلا به کرونا بر چه اساس اعلام میشود؟
معماریان: در استان سمنان شفافیت در ارایه آمار ابتلا به کرونا وجود دارد و همه آمارها واقعی اعلام میشود.
کادر درمان با بررسی علائم بالینی، علائم تنفسی و انجام سی تی اسکن و نمونه گیری از مخاط بینی و حلق آمار ابتلا به کرونا را اعلام میکنند.
آیا نگرانی از ابتلای افراد بیمار غیر کرونایی در هنگام مراجعه به بیمارستان وجود دارد؟
معماریان: بیمارستان در هر صورت محیط آلوده است و امکان تردد افراد ناقل وجود دارد و باید نکتههای بهداشتی رعایت شود، اما در بیمارستان کوثر بخش بستری ویژه کرونا از بخش های عادی جداست و برای افرادی که وارد می شوند در کنار تشخیص بیماری همزمان تست غربالگری انجام میشود.
آیا روشهایی که برای درمان بیماران مبتلا به کرونا در کشور و سمنان انجام میشود با جهان تشابه دارد؟
معماریان: تمام روشهایی که در مراکز مدرن جهان برای درمان کرونا انجام میشود در استان سمنان انجام میشود و پلاسما درمانی از جمله روش های موفق قابل قبول و مناسب برای درمان کرونا بهشمار میرود.
انتظار میرود افراد بهبود یافته از کرونا به شکرانه سلامت، بعد از گذشت یک ماه از بهبودی به مراکز انتقال خون در سمنان و شاهرود برای اهدای پلاسما مراجعه کنند.
کرونا یا ویروس کویید 19 که از آن به عنوان ویروس منحوس و بیماری قرن یاد میشود، نشان داد انسانیت، مهربانی، ایثار و فداکاری در تار پود انسانها در عصر آهن و تکنولوژی فراموش نشده و چه بسا این روزها تجلی حماسهای از تلاش جهادگران عرصه سلامت است و تنها راه رهایی از کرونا و سپاسگزاری از زحمات بی دریغ مدافعان سلامت رعایت نکات بهداشتی است.