در برابر تولید انبوه مسکن دوباره کارشکنی میکنند؟!
همان گروههایی که در برابر اجرای مسکن مهر سنگاندازی میکردند، امروز ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی را به سود خود نمیبینند از این رو دولت سیزدهم به سرعت باید زمین ساخت را تهیه و همه را به خط کند.
به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون اخبار ویژه خود نوشت: همان گروههایی که در برابر اجرای مسکن مهر سنگاندازی میکردند، امروز ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی را به سود خود نمیبینند از این رو دولت سیزدهم به سرعت باید زمین ساخت مسکن را تهیه و بانکها، انبوه سازان و سازندگان شخصی را برای ساخت و ساز به خط کند.
این تحلیل را روزنامه جوان منتشر کرده و نوشته است: همانطور که پیشبینی میشد همزمان با طرح وعده ساخت 4 میلیون واحد مسکونی از سوی دولت سیزدهم، برخی از مالکان و ذینفعان افزایش ممتد قیمت زمین و ساختمان به اخلالگری در بازار نهادههای تولید مسکن همانند سیمان و میلگرد و همچنین بازار خرید و فروش مسکن با نرخهای غیرمتعارف اقدام کردند، این در حالی است که در دهه 80 نیز ذینفعان تشدید تورم بخش زمین و ساختمان همزمان با رونمایی از طرح مسکن مهر به اخلالگری در بازار مسکن پرداختند تا دولت وقت نتواند طرحش را عملیاتی کند. برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند کل تورم ریشه اقتصادی ندارد و گاه در جریان رقابتهای سیاسی و گروهی دستکاریهایی در حوزه قیمتها انجام میگیرد تا توانایی دولت مستقر را زیر سؤال ببرند. به طور نمونه وقتی دولت نهم در دهه 80 روی کار آمد، مصطفی قلیخسروی یکی از مسئولان اتحادیه مشاوران املاک اظهار داشت که عدهای با خریدهای سنگین در بازار مسکن و حتی خرید واحدهای نیمه کاره قصد اخلالگری در بازار مسکن را داشتند.
اظهارنظر فوق نشان میدهد، برخی از گروههای سیاسی به واسطه سهامداری در بانکها و همچنین اخذ تسهیلات سنگین بانکی هم منافع خود را از افزایش ممتد نرخ زمین و ساختمان میبینند و هم اینکه با دستکاری نرخ زمین و ساختمان تلاش میکنند دولت مستقر را به نوعی نزد مردم ناکارآمد نشان دهند، به ویژه آنکه هزینه مسکن سهم قابل ملاحظهای را در سبد هزینه خانوار به خود اختصاص میدهد.
برخی از هلدینگهای ساختمانسازی که در دهه 80 با منابع بانکی در بخش زمین و ساختمان سرمایهگذاری کرده بودند و انتظار داشتند تورم در بازار مسکن تشدید شود، وقتی دیدند دولت نهم طرح ملی مسکن مهر را عملیاتی کرد این طرح را به زیان منافع خود دیدند و در برابر به ثمر رسیدن این طرح نیز سنگاندازی کردند.
در این میان از زمانی که رئیسدولت سیزدهم در جریان رقابتهای انتخاباتی وعده ساخت 4 میلیون مسکن را به مردم داد، به یکباره شاهد نوسان شدید قیمت نهادههای تولید مسکن مثل سیمان و میلگرد در بازار بودیم، این در حالی بود که دست برخی از هلدینگهای بزرگ تولید سیمان در این رخداد به وضوح دیده میشد، از سوی دیگر از بازار مسکن خبرهایی دریافت میشود که همانند سال 85 عدهای با خرید مسکن با نرخهای نامتعارف بالاتر از عرف بازار قصد ایجاد نابسامانی در بازار مسکن را دارند در صورتی که همه میدانند امروز مسکن در رکود است و از منظر نقدشوندگی بسیاری از املاک شانس کمی برای نقد شدن دارند.
کارشناسان اقتصادی معتقدند که دولت سیزدهم برای عملیاتی کردن وعده ساخت 4 میلیون مسکن باید کار تیمی شبانهروزی و جهادی انجام دهد، زیرا برخی از ذینفعان افزایش نرخ مسکن بیکار نخواهند نشست و به طرق مختلف تلاش میکنند که مانع از عملیاتیشدن وعده دولت شوند همین که مقوله اخذ مالیات از زمین و ساختمانهای با کاربری مسکونی دپو شده مالیات اخذ شود و اطلاعات بازار زمین و مسکن شفاف اطلاعرسانی شود، گرههای کور بازار مسکن بازگشایی خواهد شد و دیگر تقاضای سرمایهای در بازار مسکن راهی جز ورود به ساختوساز مسکن نمیبینند.
اشخاصی که خط اعتباری 45 هزار میلیارد تومانی بانک مرکزی برای ساختوساز مسکن مهر را پیراهن عثمان کرده بودند و عامل تورم و گرفتاریهای اقتصاد ایران معرفی میکردند، حتی نتوانستند در هشت سال دولتشان یک پنجم مسکن مهر، مسکنسازی کنند. در عین حال متوسط قیمت مسکن را در تهران از محدوده 3 میلیون تومان به 20 میلیون تومان رساندند که بخشی از این رویداد صرفا دستکاری مسکن مهر است.