دسترسی حاشیه شهر مشهد به خدمات رایگان روانپزشکی افزایش یافت
مشهد - ایرنا - مدیر سلامت روانی، اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: خدمات رایگان تخصصی روانپزشکی و مشاوره در مناطق محروم و حاشیه این کلانشهر ارتقاء و گسترش یافته است.
دکتر ندا اخروی روز یکشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: این اقدام با هدف پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و کاهش اختلالات روانپزشکی در گروههای آسیب پذیر، دسترسی آسان به خدمات تخصصی روانپزشکی و مشاوره در مناطق محروم مشهد صورت گرفته است. وی ادامه داد: سطح ویزیت رایگان معاینه تخصصی روانپزشکی و مشاوره در حاشیه مشهد که از سال 1397 با همکاری "قرارگاه اجتماعی شهید برونسی" آغاز شده، از سطح سه منطقه این محدوده هماینک به هفت منطقه آن گسترش داده شده است.
مدیر سلامت روانی، اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: خدمات کنونی تخصصی و فوق تخصصی روانپزشکی و مشاوره در "مراکز خدمات جامع سلامت" آزادگان، برادران شهید رحیمی، منزلآباد، طرق، امیرآباد، اسماعیلآباد و شهید غلامی" دانشگاه علوم پزشکی مشهد ارائه میشود. وی همچنین اختلالات روانپزشکی و روانشناختی را زمینهساز بسیاری از آسیبهای اجتماعی ذکر و بیان کرد: این اختلالات از مهمترین عوامل زمینهساز مصرف مواد مخدر و الکل، رفتارهای پرخطر و ضداجتماعی، از کارافتادگی و همچنین بیکاری است. دکتر اخروی افزود: اختلالات روانپزشکی و روانشناختی نه تنها فرد را درمعرض آسیبهای اجتماعی قرار میدهد بلکه با ایجاد درهمریختگی در ساختار و سامان خانواده باعث بروز رفتارهای ضداجتماعی در فرزندان و دیگر اعضای خانواده نیز میشود. وی ادامه داد: همچنین "هزینه بالای خدمات روانپزشکی و مشاوره، نبود دسترسی آسان به این خدمات تخصصی و فقدان آگاهی کافی عموم جامعه از درمانپذیری اختلالات روانی" مهمترین چالشهای فراروی بهرهمندی شهروندان از خدمات روانپزشکی در مناطق حاشیهنشین است.
سکونتگاههای غیررسمی با گسترهای شامل 13 درصد مساحت 328 کیلومترمربعی مشهد 32 درصد جمعیت این کلانشهر را در خود جا دادهاند. بالغ بر یک میلیون و 200 هزار نفر در 66 پهنه حاشیه مشهد ساکن هستند که 300 هزار نفر از این تعداد را مهاجران خارجی تشکیل میدهند.
سکونتگاههای غیررسمی به مناطقی گفته می شود که مهاجران روستایی و محرومان جامعه شهری را در خود جای داده و خارج از برنامهریزی رسمی و قانونی توسعه شهری بطور عمده بدون مجوز در درون یا خارج از محدوده قانونی شهرها به وجود آمدهاند. "فقدان سند مالکیت رسمی، محرومیت از خدمات و زیرساختهای شهری" از شاخصها این مناطق است. شرایط حاکم بر اینگونه نواحی در بروز ناهنجاریهای اجتماعی بسیار مساعد است. هماینک 42 درصد جمعیت کشورهای در حال توسعه در سکونتگاههای غیررسمی زندگی میکنند. بر اساس گزارش سازمان ملل سکونتگاههای غیررسمی یا همان حاشیهنشین چالش اصلی هزاره سوم معرفی شده بطوری که در جهان از هر شش نفر، یک نفر در سکونتگاههای غیررسمی زندگی میکند. 80 درصد جمعیت شش میلیون و 400 هزار نفری خراسان رضوی در قالب 13 شهرستان زیرپوشش خدمات دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار دارند.
بقیه جمعیت این استان در قالب 18 شهرستان زیرپوشش خدمات بهداشتی و درمانی دانشگاههای علوم پزشکی سبزوار، گناباد، تربتحیدریه و دانشکدههای پزشکی تربتجام و نیشابور هستند.
*س_برچسبها_س*