دوشنبه 8 بهمن 1403

دستور محسنی‌اژه‌ای برای نظارت بر اجرای قانون جامع حمایت از حقوق معلولان

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
دستور محسنی‌اژه‌ای برای نظارت بر اجرای قانون جامع حمایت از حقوق معلولان

رئیس قوه قضائیه در دیدار با منتخبین علمی، فرهنگی و ورزشی نابینا و ناشنوا سراسر کشور دستور داد تا بر حُسن اجرای "قانون جامع حمایت از حقوق معلولان" نظارت صورت بگیرد.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم به نقل از مرکز رسانه قوه قضائیه، حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای امروز (چهارشنبه 27 مهر) در دیدار با منتخبین علمی، فرهنگی و ورزشی نابینا و ناشنوا سراسر کشور، ضمن خیر مقدم به همه این بزرگواران اظهار کرد: طی یک سال اخیر این دومین مرتبه‌ای است که با اعضای جامعه نابینا و ناشنوا جلسه برگزار می‌کنیم؛ در این قبیل جلسات هدف ما آن است که بیشتر شنونده مسائل و مشکلات مدعوین باشیم و در حد توان درصدد رفع مسائل و مشکلات آنها برآییم.

رئیس قوه قضائیه با اشاره به تصمیمات اخذ شده در جلسه پیشین با اعضای جامعه ناشنوا و نابینا، گفت: در جلسه قبلی با نمایندگان و منتخبین جامعه نابینا و ناشنوای کشور مقرر شد سازمان بازرسی اجرای دقیق و همه‌جانبه "قانون جامع حمایت از حقوق معلولان" را مورد پیگیری و نظارت قرار دهد؛ در این راستا اقداماتی از جانب سازمان بازرسی صورت گرفته و جلساتی با مسئولان سازمان بهزیستی ترتیب داده شده است؛ بدون تردید در راستای حفظ و ارتقای حقوق معلولان، با افراد و بخش‌هایی که از اجرای قانون مزبور تخطی کنند، برخوردهای قانونی به عمل خواهد آمد.

وی در همین راستا افزود: دستورالعملی در خصوص "قانون جامع حمایت از حقوق معلولان" در قوه قضائیه در دست تدوین و نهایی شدن است؛ بر همین اساس از شما منتخبین و نخبگان جامعه نابینا و ناشنوای کشور دعوت می‌کنیم نقطه‌نظرات و پیشنهادات خود را برای گنجاندن در این دستورالعمل به دستگاه قضایی ارائه دهید.

رئیس دستگاه قضا همچنین به تصمیم دیگری که در جلسه پیشین با اعضای جامعه ناشنوا و نابینا ناظر بر "برگزاری آزمون مترجم رسمی زبان اشاره ایرانی" اتخاذ شده بود، گریزی زد و گفت: به همت معاونت حقوقی قوه قضائیه، تیرماه سال جاری برای نخستین بار در کشور "آزمون جذب مترجم رسمی زبان اشاره" برگزار شد که این مهم نیز نتیجه جلسه پیشین ما با نمایندگان و منتخبین جامعه گرانقدر ناشنوا و نابینا بود.

رئیس عدلیه همچنین با اشاره به برگزاری جلسات مشترک میان "معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه" و "سازمان بهزیستی" برای شناسایی و رفع مسائل و مشکلات معلولان و نابینایان و ناشنوایان کشور، بر استمرار این جلسات و تشکیل کارویژه‌ها و پیشبرد پروژه‌های مشترک میان دو نهاد مزبور تأکید کرد.

محسنی‌اژه‌ای با تأکید بر ضرورت هرچه بیشتر و وثیق‌تر شدن ارتباط میان قوه قضائیه و سازمان بهزیستی و جامعه نابینا و ناشنوای کشور، پیشنهاد داد؛ کارگروهی با عضویت نمایندگانی از قوه قضائیه و سازمان بهزیستی و جامعه نابینا و ناشنوا به منظور احصا، بررسی و رفع مسائل و مشکلات این قشر گرانقدر تشکیل شود.

وی در همین راستا تأکید کرد: دستگاه قضائی برای تحقق این مهم آمادگی کامل دارد.

رئیس قوه قضائیه در ادامه این جلسه با طرح سؤالاتی پیرامون موضوعاتی نظیر "وضعیت شاغلین نابینا و ناشنوا در همه سازمان‌ها از جمله دستگاه قضائی"، "وضعیت زندانیان نابینا و ناشنوا" و "نحوه ارتباط‌گیری اعضای جامعه نابینا و ناشنوا با دستگاه‌ها و سازمان‌های کشور برای پیشبرد امورشان" از اعضا و منتخبین جامعه نابینا و ناشنوای کشور خواست پیشنهادات و راهکارهای خود را به منظور بهبود وضعیت و شرایط در قبال موضوعات فوق‌الذکر ارائه دهند. رئیس عدلیه در همین راستا گفت: درصدد هستیم در جهت رفع مسائل مزبور اقداماتی را ترتیب دهیم لذا پیشنهادات و راهکارهای ارائه شده از سوی شما منتخبین جامعه نابینا و ناشنوا، منشأ اثر خواهد بود.

محسنی‌اژه‌ای در ادامه این دیدار ضمن اشاره به این نکته که انسان با پیمودن مراحل لازم می‌تواند به کمال نائل شود، اظهار کرد: انسان به ماهوی انسان بودن می‌تواند به کمال و سعادت و قرب الهی نائل شود و طی مسیر کمال و سعادت توسط آدمی ارتباطی با اعضا و جوراح و حواس او ندارد؛ البته بدیهی است انسانی که از حواس و جوارح بیشتری برخوردار است طبیعتاً مسئولیت بیشتری نیز دارد.

رئیس قوه قضائیه همچنین به استعدادها و قدرت تمرکز و تجزیه و تحلیل بالای افراد نابینا و ناشنوا اشاره کرد و بر بهره‌گیری هرچه بیشتر از ظرفیت‌های قابل توجه اعضای جامعه نابینا و ناشنوا در بخش‌های مختلف کشور تأکید کرد.

بازرسی‌ها در زمینه نظارت بر روند اجرای قانون جامع حمایت از حقوق معلولان رو به اتمام است

پیش از سخنان رئیس قوه قضائیه، ذبیح‌الله خداییان، رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان سخنانی اظهار کرد: پس از تأکیدات سال گذشته رئیس دستگاه قضا در زمینه نظارت بر نحوه اجرای قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، سازمان بازرسی سازوکار مشخصی را در زمینه نظارت بر نحوه اجرای این قانون تعریف کرد.

وی با اشاره به امتیازات خوب و مناسبی که برای معلولان در قانون جامع حمایت از حقوق معلولان در نظر گرفته شده است، گفت: تأمین زمین مناسب برای ساخت مسکن، متناسب‌سازی اماکن عمومی و وسایل حمل و نقل، رایگان کردن حمل و نقل درون شهری و نیم‌بها کردن حمل و نقل هوایی، دریایی و ریلی، در نظر گرفتن سهمیه‌های اختصاصی و همچنین تحت پوشش بیمه اجتماعی قرار گرفتن معلولان، از جمله امتیازات در نظر گرفته شده برای این عزیزان در قانون جامع حمایت از حقوق معلولان است.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به عدم راه‌اندازی صندوق حمایت از معلولان گفت: با وجود آنکه چند سالی از اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان می‌گذرد اما هنوز صندوق حمایت از معلولان به خوبی فعال نشده و مجوزهای لازم را نگرفته و تأمین اعتبار نشده است.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه در حال حاضر بازرسی‌ها در زمینه نظارت بر روند اجرای کامل قانون جامع حمایت از حقوق معلولان رو به اتمام است، عنوان کرد: در جریان این بازرسی‌ها مشخص شد بسیاری از دستگاه‌هایی که قانون جامع حمایت از حقوق معلولان برای آنها تکالیفی را در نظر گرفته بود، به تکالیف خود عمل نکردند و بودجه‌هایی که ذیل این قانون پیش‌بینی شده بود نیز اختصاص داده نشده است.

خداییان با بیان اینکه سازمان بازرسی ترک فعل دستگاه‌های مختلف در اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان را احصا کرده است، گفت: این دستگاه‌ها به مراجع قضائی معرفی خواهند شد.

رشته مترجمی زبان اشاره ایرانی در دفترچه‌های آزمون گنجانده شدند

حجت‌الاسلام قدرتی، معاون حقوقی قوه قضائیه نیز در این جلسه با اشاره به برگزاری نخستین دوره آزمون مترجمی زبان اشاره در سال جاری که 18 نفر در آن پذیرفته شدند، اظهار کرد: پس از برگزاری نخستین دوره آزمون مترجمی زبان اشاره در سال جاری، در صدد هستیم این آزمون را در سال آینده نیز برگزار کنیم.

معاون حقوقی قوه قضائیه افزود: در نتیجه اقدامات و پیگیری‌های صورت گرفته، سازمان سنجش و دانشگاه آزاد اسلامی، رشته مترجمی زبان اشاره ایرانی را در دفترچه‌های آزمون خود گنجاندند.

وی افزود: پیرو رهنمودهای رئیس قوه قضائیه و بر اساس پیشنهادات شبکه ملی نابینایان، دستورالعمل نحوه حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت یا سالمند در فرآیند دادرسی، در 15 فصل و 35 ماده تنظیم شده و امیدواریم این دستورالعمل به زودی و پس از طی فرآیندهای قانونی ابلاغ شود.

اقدامات پیشگیرانه دفتر حمایت از اطفال و نوجوانان قوه قضائیه

اصغر جهانگیر، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه نیز در این جلسه با اشاره به همکاری‌های تنگاتنگ سازمان بهزیستی و معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه از سال‌های گذشته تا کنون، اظهار کرد: دفتر حمایت از اطفال و نوجوانان قوه قضائیه با همکاری سازمان بهزیستی، اقدامات پیشگیرانه خود را در سه سطح ستادی، استانی و شهرستانی و در حوزه‌هایی نظیر سلب حضانت اطفالی که در وضعیت مخاطره‌آمیز قرار دارند، فرزندخواندگی، کودک‌همسری، اصلاح و بازاجتماعی کردن اطفال و خانواده‌هایی که سرپرستان آنها خانم هستند و همچنین افراد نابینا و ناشنوا، انجام می‌دهد.

درخواست از رئیس قوه قضائیه برای نقش مستشاری و مشورتی بهزیستی برای دستگاه قضا

قادری، رئیس سازمان بهزیستی نیز در این جلسه طی سخنانی اظهار کرد: برگزاری جلسات مشترک میان منتخبین علمی، فرهنگی و ورزشی نابینا و ناشنوای سراسر کشور با رئیس دستگاه قضا، قطعاً در حضور مؤثرتر افراد دارای معلولیت در جامعه نقش بسزایی خواهد داشت.

وی با بیان اینکه جامعه مخاطب سازمان بهزیستی بیش از 7 میلیون نفر است، گفت: ساختار فعلی سازمان بهزیستی جوابگوی وضعیت کنونی را نمی‌دهد و ضرورت دارد که ساختار و منابع سازمان بهزیستی نسبت به جمعیت مخاطب آن بروزرسانی شود و ارتقا یابد.

رئیس سازمان بهزیستی همچنین از رئیس قوه قضائیه درخواست کرد که سازوکاری را مشخص کند تا این سازمان دارای نقش مستشاری و مشورتی برای دستگاه قضائی باشد.

گزارش اجرای مصوبات دیدار سال گذشته اعلام شود

جعفری، یکی از مخترعین کم‌بینای حاضر در این جلسه، ضمن قدردانی از رویکرد رئیس قوه قضائیه در برگزاری جلسات سالانه با افراد معلول، نابینا و ناشنوای کشور، عنوان کرد: متاسفانه علی‌رغم تمام تلاش‌های صورت گرفته، ما موفق نشدیم که در جریان روند اجرای مصوبات دیدار سال گذشته نابینایان با رئیس قوه قضائیه قرار بگیریم و به همین دلیل درخواست داریم تا رئیس دستگاه قضا، نماینده‌ای را برای گزارش اجرای این مصوبات معین کند.

احترام ویژه محسنی‌اژه‌ای به میهمان

در ادامه جلسه، زمانی که نوبت به بیان نقطه‌نظرات حامد عابدین‌زاده، رئیس هیئت مدیره شبکه ملی ناشنوایان رسید، وی برای آنکه در زاویه دید کلیه ناشنوایان گرانقدر حاضر در جلسه قرار گیرد، به صورت ایستاده به بیان مطالب خود پرداخت که در این اثناء حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای به منظور تکریم کلیه حضار به ویژه ناشنوایان ارجمند و نماینده آنها، از جای خود برخاست و به صورت ایستاده به استماع مطالب و نقطه نظرات رئیس هیئت مدیره شبکه ملی ناشنوایان پرداخت.

تقدیر از برگزاری آزمون مترجمی زبان اشاره

عابدین‌زاده ضمن قدردانی از قوه قضائیه به دلیل برگزاری نخستین دوره آزمون مترجمی زبان اشاره اظهار کرد: امیدواریم روند برگزاری این آزمون در دوره‌های بعدی نیز ادامه داشته باشد چرا که افزایش تعداد مترجمان زبان اشاره در استان‌های مختلف، سبب کاهش مشکلات ناشنوایان در دادگاه‌ها و ارتباط آنها با وکلایشان خواهد شد.

وی همچنین به برخی مشکلات زندانیان ناشنوا و کم‌شنوا اشاره کرد و در ادامه سخنان خود از تبعیضی که میان ورزشکاران المپیکی و پارالمپیکی با ورزشکاران نابینا و ناشنوا روا داشته می‌شود انتقاد کرد.

انتقاد از برخورد برخی قضات با جامعه وکلای نابینا و کم‌بینای کشور

خانم نوری، دارای مدرک دکترای حقوق جزا و جرم‌شناسی و از جامعه نابینایان و کم‌بینایان کشور نیز طی سخنانی ضمن قدردانی از رویکرد رئیس قوه قضائیه در زمینه برگزاری جلسه مشترک با نابینایان و ناشنوایان کشور برای استماع مشکلات و دغدغه‌های آنها گفت: امیدواریم که سایر مسئولان در قوای دیگر نیز این امکان را برای نابینایان و ناشنوایان فراهم کنند.

وی در ادامه از برخوردهای ناپسند برخی از قضات با جامعه وکلای نابینا و کم‌بینای کشور انتقاد کرد.

خانم نوری همچنین خواستار نظارت دستگاه قضا بر نحوه اجرای قانون جامع حمایت از حقوق معلولان شد و گفت: متأسفانه شاهد هستیم که این قانون در کشور به شکل سلیقه‌ای از سوی دستگاه‌های مختلف اجرا می‌شود.

درخواست برای جذب ناشنوایان در قوه قضائیه

رحیمی، مدیرمسئول نشریه خاموشان هم طی سخنانی خواستار پیش‌بینی سازوکاری از سوی مسئولان جهت تسهیل استفاده جامعه ناشنوایان از فضای مجازی شد.

وی همچنین از رئیس دستگاه قضا درخواست کرد که با اتخاذ تدابیر لازم، شرایط جذب و بکارگیری ناشنوایان در قوه قضائیه را تسهیل کند.

آمادگی جامعه جهادگران ناشنوا برای ایجاد مراکز مشاوره قضائی و حقوقی

تهرانی، نماینده جهادگران ناشنوا نیز طی سخنانی اظهار کرد: حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای اولین شخصیت بلندپایه کشور است که در جلسه‌ای صمیمی با جامعه نابینان و ناشنوایان کشور، سخنان و دغدغه‌های آنها را می‌شنود.

وی همچنین از آمادگی جامعه جهادگران ناشنوا برای ایجاد مراکز مشاوره قضائی و حقوقی خبر داد و گفت: گروه جهادی ناشنوایان طی چند سال گذشته توانسته ظرفیت‌های عظیم خود را در جامعه به نمایش بگذارد.

انتقاد از کم‌توجهی برخی مدیران در بکارگیری ناشنوایان مستعد در پست‌ها

محمدی، از جامعه هنرمندان ناشنوا نیز در این جلسه، از کم‌توجهی برخی مدیران در زمینه بکارگیری ناشنوایان مستعد و توانمند در پست‌ها و مشاغل مختلف انتقاد کرد و خواستار اصلاح این رویه شد.

من اعتراض دارم!

در ادامه جلسه، یکی از اعضای جامعه ناشنوایان کشور علی‌رغم اینکه نامش برای بیان نقطه‌نظرات در فهرست سخنرانان برنامه قرار نداشت، از میان جمعیت قاضی‌القضات را مورد خطاب قرار داد و گفت: "من اعتراض دارم و شما که قاضی کارکشته‌ای هستید و اخیراً اعلام کرده‌اید هر کس اعتراض دارد بیان کند، بنابراین من می‌خواهم اعتراضم را به گوش شما برسانم."

این نخبه جامعه ناشنوایان کشور در ادامه، با برشمردن برخی مشکلات ناشنوایان کشور، به موضوع "بی‌مهری نسبت به امر آموزش ناشنوایان" اشاره کرد و مشخصاً در این زمینه از تعطیلی یکی از مدارس شبانه‌روزی استان اصفهان که جمعی از ناشنوایان روستاهای این استان در این مدرسه تحصیل می‌کردند گلایه کرد.

وی همچنین ضمن تأکید بر ضرورت توجه بیشتر رسانه ملی در زمینه تولید برنامه‌های مناسب برای جامعه ناشنوایان کشور، خواستار توجه بیشتر مدیران و مسئولان به امر تسهیل ازدواج نابینایان و ناشنوایان شد.

وی همچنین خواستار توجه و اولویت کاری سران قوا در سفرهای استانی به موضوع معلولان و دیدار با آنها در خلال سفرها شد.

دفاتر خدمات قضائی الکترونیک به ناشنوایان هم خدمات ارائه دهند

امیدوار، مدرس زبان و از جامعه نابینایان کشور نیز در این جلسه، ضمن انتقاد از دفاتر خدمات قضائی الکترونیک به سبب عدم پیش‌بینی و تمهید شرایط لازم جهت ارائه خدمات به ناشنوایان، خواستار اتخاذ تدابیری برای بهبود این وضعیت شد.

محسنی‌اژه‌ای: رفع نقاط ضعف را از قوه قضائیه شروع کنیم