یک‌شنبه 30 دی 1403

دلار چه زمانی گران می‌شود؟

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
دلار چه زمانی گران می‌شود؟

قیمت دلار ظرف امروز و فردا ممکن است تحت تاثیر قطعنامه 2231 سازمان ملل که به لغو خودکار برنامه‌های تسلیحاتی ایران اشاره دارد، شاهد تغییر و تحولات جدی باشد. قیمت دلار ظرف امروز و فردا ممکن است تحت تاثیر قطعنامه 2231 سازمان ملل که به لغو خودکار برنامه‌های تسلیحاتی ایران اشاره دارد، شاهد تغییر و تحولات جدی باشد. قیمت دلار دیروز در بازار توافقی و ارز خدماتی به 40 هزار و 800 تومان رسید و...

قیمت دلار ظرف امروز و فردا ممکن است تحت تاثیر قطعنامه 2231 سازمان ملل که به لغو خودکار برنامه‌های تسلیحاتی ایران اشاره دارد، شاهد تغییر و تحولات جدی باشد.

قیمت دلار دیروز در بازار توافقی و ارز خدماتی به 40 هزار و 800 تومان رسید و در مقایسه با بازار آزاد دست‌کم 9 هزار و 550 تومان ارزان‌تر فروخته شد. دلار در معاملات ظهر امروز نسبت به صبح 200 تومان افت کرد و در قیاس با نرخ پایانی روز یکشنبه 400 تومان عقب نشست. پیش‌بینی قیمت ارز بر اساس سناریو‌های کاهشی نشان می‌دهد در صورت تداوم روند فعلی و پشتیبانی یک عامل روانی مهم، ممکن است دلار را در کوتاه‌مدت به سمت جایگاهی پایین‌تر از 50 هزار و 270 تومان، 50 هزار و 200 تومان هدایت کند و حتی با طی شرایطی خاص باعث شود قیمت دلار به زیر 50 هزار و 50 تومان تنزل پیدا کند. قطعا نیرو‌های افزایشی نیز بیکار نمی‌نشینند و برای برگرداندن ورق بازار به سمت دلار 50 هزار و 500 تومانی، 50 هزار و 650 تومانی و حتی 50 هزار و 700 تومانی دست‌وپا خواهند زد.

قیمت دلار امروز و فردا مستعد است تا به‌شکل جدی تحت تاثیر اخبار سیاسی قرار بگیرد. برگه‌های تقویم ورق خورده‌اند و به موعد 18 اکتبر، یعنی تاریخی که در قطعنامه 2231 شورای امنیت آمده تحریم‌های تسلیحاتی ایرانی به‌شکل خودکار لغو خواهد شد، نزدیک شده‌ایم.

تقلا‌های شیطنت‌آمیز ماه‌های گذشته طرف‌های غربی برای ایجاد اختلال در این روند که به بخشی از برجام محسوب می‌شود، چند مرتبه شکل خورد. تلاش‌های جدی به‌طور خاص هنگام جنگ روسیه و اکراین شدت گرفت تا شاید علیه ایران اجماع جهانی شکل بگیرد. برنامه‌ریزی‌های مشابه را از روز شعله‌ور شدن آتش تخاصم در غزه شاهد بودیم. تروئیکای اروپایی تصور می‌کرد با بهانه‌جویی قادر است سیاست افزایش فشار بر ایران را پیاده‌سازی کند؛ بنابراین از اواخر مهرماه سال پیش دست به‌کار شد و چند مرتبه ایران را به نقض مفاد قطعنامه متهم کرد، اما حداقل تا الان شکست خورده.

ایران پاراگراف چهارم ضمیمه B قطعنامه 2231 را الزام‌آور نمی‌داند و به‌هرحال وقتی 18 اکتبر یعنی چهارشنبه 26 مهرماه فرا برسد، طبق وعده تحریم تسلیحاتی ایران خود به‌خود برداشته خواهد شد. احتمال بدقولی و عهدشکنی طرف‌های دیگر برجام وجود دارد و آمریکایی‌ها هم از چند ماه پیش اعلام کرده‌اند با وجود تاکید قطعنامه شورای امنیت، آن‌ها کار خودشان را می‌کنند و برای محدود کردن ایران ابزار‌هایی دیگری به کار می‌گیرند.

قیمت دلار امروز دوشنبه 24 مهرماه در بازار توافقی و خدماتی به محدوده 40 هزار و 800 تومان قدم گذاشت. یک‌روز قبل در یکشنبه 23 مهرماه همین دلار را 41 هزار و 210 تومان می‌فروختند که البته نسبت به بازار آزاد همچنان صرفه داشت، چون اگر در همان ساعت‌ها کسی آنقدر محتاج بود و لاجرم باید به بازار آزاد مراجعه می‌کرد، با اعدادی مثل 50 هزار و 700 تومان روبرو می‌شد.

تفاوت قیمت دلار آزاد و دولتی در روز دوشنبه 24 مهرماه دست‌کم 9 هزار و 500 تومان برآورد می‌شود، اما مسئله اصلی برای مراجعان بازار آزاد این است که اول باید فروشنده پیدا کنند. بازار ارز این روز‌ها سروشکل عجیبی به خود گرفته و حتی اگر به قصد فروش دلار روانه بازار شوید، کسی جز دلال‌های کنار خیابان تحویل‌تان نمی‌گیرد.

قیمت دلار در صبح روز یکشنبه 23 مهرماه کار خود را از روی پله 50 هزار و 850 تومان آغاز کرد و هرچقدر به ساعات پایانی روز نزدیک شدیم، قد و قواره قیمت دلار آب رفت. کف قیمت و سقف قیمت دلار در جریان معاملات این روز به ترتیب 50 هزار و 700 تومان و 50 هزار و 865 تومان ثبت شده است؛ بنابراین می‌توانیم عدد 50 هزار و 700 تومان را برای فروش دلار در این روز «منصفانه» بدانیم.

دلار چهره واقعی خود را کی نشان می‌دهد؟ دلار دوشنبه 24 مهرماه، با ایستادن روی پله 50 هزار و 350 تومان، بازدهی منفی 3.5 درصد را در طول هفت روز ثبت کرد

دلال‌های خیابان فردوسی و سبزه‌میدان، رفتار مرموزی دارند و تنها اگر مطمئن شوند کسی مامور نیست، تحویلش می‌گیرند. پیشنهادهایشان چه برای خرید و چه برای فروش غیرمعمول به‌نظر می‌رسد. مثلا روز یکشنبه که خودشان ادعا داشتند قیمت فروش دلار به 50 هزار و 700 تومان رسیده، حاضر نبودند با نرخ بالای 48 هزار تومان دست به خرید بزنند. اگر کسی ناچار باشد برای دسترسی به پول نقد، دلارهایش را به چنین افرادی بفروشد کلاه‌گشادی سرش رفته. ضمن اینکه خطر معامله غیرقانونی با دلال‌ها در خیابان را نباید نادیده گرفت.

خرید دلار این روز‌ها با داشتن دو عامل مهم شجاعت شیر و پول کافی هم امکان‌پذیر نیست. بیشتر صرافی‌ها روی شیشه‌شان کاغذی چسبانده‌اند و به رهگذران اطلاع می‌دهند از خرید و فروش ارز معذور هستند. وضعیت بازار، بی‌ثباتی قیمت‌ها، ملاحظات امنیتی و قانونی و... دست به‌دست هم می‌دهند تا صرافی‌های قدیمی و باسابقه بی‌خیال سود احتمالی شوند و عطای دلار، یورو و سایر ارز‌ها را به لقایش ببخشند.

خرید دلار یا نگهداری دلار به‌عنوان سرمایه پرریسک‌تر از همیشه است. برای اینکه بفهمید سرمایه‌گذاران چه میزان ریسک را تحمل می‌کنند، کافی است بدانید دلار اردیبهشت امسال تا 55 هزار و 51 تومان پیش رفت و رکورد قیمت جدیدی از خود به جا گذاشت. بعد وقتی دوره اوج به سر رسید و نوبت زمان حضیض رسید، قیمت دلار در 21 خرداد تا 46 هزار و 983 تومان ریخت.

دلار هفدهم مهرماه امسال دلار دوباره تا 52 هزار و 131 تومان پیش‌روی کرد و هنوز حاضر نشده از کانال 50 هزار تومان خارج شود. هرچند با توجه به وضعیت فعلی بعید است مقاومت دلار تا پایان هفته دوام بیاورد و به‌زودی کانال 50 هزار تومان را ترک خواهد کرد.

قیمت دلار روز دوشنبه 24 مهرماه، با ایستادن روی پله 50 هزار و 350 تومان، بازدهی منفی 3.5 درصد را در طول هفت روز ثبت کرد. دوشنبه هفته قبل، دلار دست‌کم هزار و 800 تومان گران‌تر فروخته می‌شد. عملکرد دلار در بازه یک‌ساله هنوز با رنگ سبز نمایش داده می‌شود و سرمایه‌گذاران توانسته‌اند به التفات رشد 17 هزار و 200 تومانی دلار، سودی معادل 52 درصد در کیسه ذخیره کنند.

قیمت واقعی دلار چقدر است؟

قیمت دلار همان‌قدر که به عقب‌نشینی تمایل دارد از پتانسل کافی برای رشد برخوردار است. یک کارشناس اقتصادی و فعال بازار ارز به خبرگزاری مهر گفته اگر بخواهیم قیمت واقعی دلار را محاسبه کنیم باید نگاهی به قیمت نفت بیندازیم و مولفه‌هایی مانند رشد نقدینگی، رشد اقتصادی، تورم را نیز محاسبه کنیم.

قیمت واقعی دلار طبق گفته سایروس امیرآبادی با روش پیچیده‌ای محاسبه می‌شود. او گفته قیمت جهانی نفت اکنون در محدوده 90 دلار است، اما نفت ایران را با قیمت هر بشکه 70 دلار می‌فروشند. ایران برای اینکه بتواند کسری بودجه خود را پوشش دهد باید نفت را به جای 70 دلار، با قیمت 350 دلار بفروشد تا بتواند کسری بودجه را پوشش دهد. رسانه رسمی دولت اعلام کرده درآمد نفتی ایران 14.7 میلیارد دلار است که از راه فروش نفت به چین کسب شده و ما 263 میلیون بشکه نفت را به چین با قیمت 55 دلار فروخته‌ایم. صندوق بین‌المللی پول نیز از این طرف رشد نقدینگی در ایران را 38 درصد و رشد اقتصادی را دو درصد اعلام کرده و شاخص تورم آمریکا را نیز باید 4.9 درصد محاسبه کرد.

قیمت دلار اسفند سال پیش 46 هزار تومان بوده و اکنون بین 50 تا 53 هزار تومان نوسان می‌کند. اگر رشد نقدینگی را از رشد اقتصادی کم کنیم به 36 درصد می‌رسیم و اگر همین را از تورم آمریکا کم کنیم عدد 31 درصد به‌دست می‌آید. حالا اگر قیمت دلار را 50 هزار تومان در نظر بگیریم و 31 درصد آن را محاسبه و با نرخ فعلی دلار جمع کنیم، قیمت واقعی دلار در ایران با توجه به میزان رشد اقتصادی و میزان تورم عددی بین 65 تا 70 هزار تومان است.