چهارشنبه 7 آذر 1403

ده سال جشنواره فیلم فجر در یک قاب

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
ده سال جشنواره فیلم فجر در یک قاب

ایسنا نوشت: «جشنواره فیلم فجر» مهم‌ترین و بزرگ‌ترین رویداد سینمایی در ایران است که از سال 1361 در میانه بهمن‌ماه هر سال زیر نظر بنیاد سینمایی فارابی و وزارت ارشاد برگزار می‌شود. «فجر» نیز مانند دیگر جشنواره‌ها برای معرفی، پوسترِ مخصوص‌به‌خود را دارد. پوسترها به‌نوعی ویترینِ هر رویداد فرهنگی و هنری هستند.

تاکنون و در طول 41 دوره برگزاری، پوسترهای مختلفی توسط طراحان و گرافیست‌های ایرانی برای جشنواره فیلم فجر که تقریباً پرطرفدارترین رویداد فرهنگیِ کشور محسوب می‌شود، طراحی شده است. گرافیست‌های شناخته‌شده و مطرحی همچون «ابراهیم حقیقی» که رکورد طراحی پوستر جشنواره‌های فیلم فجر را در دست دارد، آن‌ها را طراحی کرده‌اند. «محمدرضا دادگر»، «رضا عابدینی»، «صادق بریرانی»، «علی وزیریان»، «مرتضی ممیز»، «مسعود دشتبان»، «سیامک فیلی‌زاده»، «حسین خسروجردی»، «مهدی محمدی»، «اسدالله یونسی»، «محمدمهدی عسگرپور»، «وحید تقی‌پور»، «محسن سیدیوسفی»، «بهزاد خورشیدی»، «میراندا انصاری»، «الهام عیوضی»، «حمیدرضا بیدقی»، «سیدحمید شریفی آل‌هاشم»، «بیژن جناب»، «مهدی سعیدی»، «طاها ذاکر»، «مجید برزگر»، «بزرگمهر حسین‌پور»، «مسعود نجابتی» که طراح پوستر جشنواره چهل‌ویکم نیز هست، از دیگر گرافیست‌ها و طراحان پوسترهای این جشنواره هستند.

در تمام این سال‌ها پوسترهای جشنواره فیلم فجر به تناسب شرایط روز و پدیده‌ها و وقایع مختلف طراحی شده‌اند. هر کدام از این آثار یادآور اتفاقی خاص هستند با این همه تقریباً در اغلب این پوسترها المان هایی مشابه از جمله «سیمرغ» معروف جشنواره، همچنین «نقوش اسلیمیِ ایرانی» و رنگ «آبی» به‌کار رفته است.

پوستر سی و یکمین جشنواره فیلم فجر

پوستر سی‌ویکمین جشنواره فجر با دیگر پوسترها کمی متفاوت است. گویی با ورود به دهه 90 و آغاز عصر تحول در تجهیزات و امکانات سینما، تغییر رویکرد در پوستر نیز نمایان شده است. بیژن جناب درباره رویکردش در طراحی این پوستر گفته بود: دیدگاه و ایده اصلی من برای پوستر جشنواره، ورود به عرصه چهارم سینما و نمایش آن در پوستر بود. رنگ پوستر، فضای تاریک سالن سینما را تداعی می‌کند. او درباره نمایش گذشت سه دوره از جشنواره در پوستر نیز این‌طور توضیح داده بود: گذرِ سه دوره از جشنواره به‌صورت ریتم و فلو استفاده شده و از روشنایی و نور نیز به‌صورت خاص سینمایی آن بهره برده شده است. در انتهای پوستر نیز شروع دهه چهارم پیداست و در بخش وسط آن، نور پروژکتور آپارات را خواهیم دید. نورِ موجود در پوستر، نورِ سالن سینما را تداعی کرده که آرم جشنواره (سیمرغ) را منعکس می‌کند.

پوستر سی و دومین جشنواره فیلم فجر

پوستر سی‌ودومین جشنواره تلفیقی از رنگ‌های فیروزه‌ای و طلایی با نقوش ترکیبی با خط نستعلیق است. این پوستر، سیمرغ سینمای ایران را نشان می‌دهد که از خط فارسی به‌عنوان نماد فرهنگ ایرانی برخواسته و سر به آسمانی به رنگ‌های اسطوره‌ای دارد و نماد پیروزی و حضور در دنیایی آزاد و رها است. مهدی سعیدی، طراح آن درباره این پوستر این‌طور توضیح داده بود: از آن‌جایی‌که بخش اصلی جشنواره، «سودای سیمرغ» نام نهاده شده، در تلاش بودم فضایی خاص، اسطوره‌ای و هماهنگ با این عنوان طراحی کنم. بنابراین جهت پرواز سیمرغ را ازچپ به راست تغییر دادم و پیکره‌ی اصلی سیمرغ را نیز با استفاده از کلمه «فجر» به خط شکسته نستعلیق خوشنویسی کردم. همچنین در قسمت پس‌زمینه پوستر از خط فارسی استفاده کردم، این نوشتار نیز ارجاعی است به همان اسطوره آشنای سیمرغ عطار، همان‌گونه که مرغان از بهم‌پیوستگی، معنای سیمرغ می‌یابند، تکرار خطوط خوش‌نویسی‌شده و بهم‌پیوسته فارسی نیز این معنا را القا می‌کند.

پوستر سی و سومین جشنواره فیلم فجر

سیمرغِ شکل‌گرفته از نوارهای رنگی، مضمون اصلی این پوستر را شکل می‌دهد. طاها ذاکری طراح این پوستر، همان‌گونه که خود نیز جوان بود، این پوستر را بر مبنای شور و هیجان طراحی کرده است.

پوستر سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر پوستر سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر

در پوستر جشنواره‌های سی‌وچهارم و سی‌وپنجم برای اولین‌بار از تصویر هنرمندان استفاده شده است. «خسرو شکیبایی» و «علی حاتمی» دو تن از بزرگانِ تأثیرگذار سینمای ایران هستند که پیش از برگزاری این رویدادها درگذشته بودند و طرح چهره‌های‌شان در پوسترها به‌نوعی ادای دین و زنده نگه داشتنِ یاد آن‌ها بوده است. نقاشی این پوسترها از بزرگمهر حسین‌پور و بر اساس عکس‌هایی از امیر عبادی و عزیز ساعتی بوده و مجید برزگر نیز طراحی آن ها را بر عهده داشته است.

پوستر سی‌وششمین جشنواره فیلم فجر

پوستر سی‌وششمین جشنواره فیلم فجر با الهام از طرح پخش شدنِ قطرات آب در هوا به شکلِ سیمرغ در طیف رنگارنگی طراحی شده است. حمیدرضا بیدقی که تا آن زمان چندین‌بار دیگر پوستر جشنواره فیلم فجر را طراحی کرده بود، درباره این طرح و انتقاداتی که به آن شده بود این‌طور توضیح داده بود: زمانی‌که می‌خواستم این پوستر را طراحی کنم، بعد از صحبت با مسئولان جشنواره، بنا شد با یک نگاه جدید روی سمبل جشنواره کار کنیم. اتودهای زیادی زدیم تا در نهایت «آب» را پیشنهاد دادم و آن‌ها هم قبول کردند. برخی تصور می‌کنند که باید می‌آمدیم هزینه‌های زیادی می‌کردیم تا از قطرات آب که به هوا پرتاب می‌شود، عکاسی کنیم. اگر این کار را هم می‌کردیم باعث می‌شد عده‌ای بگویند چقدر هزینه‌ها زیاد شده و چرا در گوگل سرچ نکردید. به هرحال باید تصاویر پاشیدن آب را از گوگل سرچ می‌کردیم و آن‌جا هم تصاویر «استوک» است و کار طراح، چیدن این تصاویر کنار هم است. طراح با گذاشتن یک‌سری عناصر کنار هم، کارش را انجام می‌دهد. مثل کاری که یک معمار انجام می‌دهد و با گذاشتن سیمان و آهن خانه می‌سازد. حالا یک نفر بیاید و بگوید سیمانی که شما در خانه‌تان استفاده کردید ما هم استفاده کردیم. خب این درست نیست ما با آن سیمان و آجر شکل جدیدی را ساختیم.

پوستر سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر

پوستر سی‌وهفتمین جشنواره فیلم فجر نیز مشابه سال قبل از آن، توسط حمیدرضا بیدقی طراحی شده بود. همچنین از نظر مفهومی و طراحی نیز شباهت زیادی با طرح سال گذشته‌اش داشت؛ «سیمرغ رنگین‌بالی که به‌سوی آسمان می‌شتافت.»

پوستر سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر

پوستر سی‌وهشتمین جشنواره فیلم فجر که در سال 1398 برگزار شد، حولِ محور مفهوم همبستگی و پرچم کشور طراحی شده است. از آن‌جایی‌که آن سال پر از حوادث اجتماعی بود، طراح پوستر سعی در ایجاد و القای حس اتحاد ملی و وفاق اجتماعی داشته است تا با رنگ‌های پرچم، سیمرغ را به رنگ میهنش دربیاورد.

پوستر سی و نهمین جشنواره فیلم فجر

«طاها ذاکر» و «رضا تقی‌پور» برای سی‌ونهمین دوره از جشنواره فجر، در دورانی که کرونا می‌تاخت، این پوستر را از تلفیق خط نستعلیق با حجم سیمرغ طراحی کردند. همچنین ذاکر، درباره هم‌پوشانیِ این طرح با فضای روزِ جامعه این‌طور توضیح داده بود: ما برای فهم فاصله‌ای که کرونا میان سینما و مخاطبانش به وجود آورده است از ماسک و نمادهایی از این دست استفاده نکردیم. ما با تکرار «سه نقطه» به‌عنوان نشانه‌ای از جای خالی در فضاهای مختلف پوستر، سعی کردیم حس فضای خالی را به‌شکل متفاوت‌تری به مخاطب منتقل کنیم. از طرفی سیمرغ ما در میان یک قاب انتزاعی از دوربین قرار گرفته، انگار که دارد از این سیمرغ تصویربرداری می‌شود.

پوستر چهلمین جشنواره فیلم فجر

پوستر چهلمین جشنواره فیلم فجر

یکی از جذابیت‌های آمیخته به نقدِ پوستر سال گذشته جشنواره فیلم فجر که حاشیه‌های زیادی را نیز به‌وجود آورد، طرح نیمه‌ای از دُم و پایین‌تنه سیمرغ بود. «محمد اسحاقیان» این ایده مینیمال را با الهام از پوستر سال قبل و اعمال تغییراتی در حالت پیچ‌درپیچِ دُم و تیرگیِ پس‌زمینه، در زمانه‌ای که کم‌وبیش کرونا وجود داشت، طراحی کرده بود.

پوستر چهل‌و یکمین جشنواره فجر

در انتها، پوستر امسال جشنواره فیلم فجر را مسعود نجابتی که به کالیگرافی‌هایش معروف است، طراحی کرده است. طراحیِ آن، نوارهای رنگیِ قدیمی و نگاتیوهای فیلم و عکس را در ذهن بیننده تداعی می‌کند. در این پوستر برخلاف اغلب سال ها به طور خاص از سیمرغ معروف جشنواره استفاده نشده است.

پوستر چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر در موزه سینما توسط جمال شورجه رونمایی شد.

57247

کد خبر 1730035
ده سال جشنواره فیلم فجر در یک قاب 2
ده سال جشنواره فیلم فجر در یک قاب 3
ده سال جشنواره فیلم فجر در یک قاب 4
ده سال جشنواره فیلم فجر در یک قاب 5
ده سال جشنواره فیلم فجر در یک قاب 6
ده سال جشنواره فیلم فجر در یک قاب 7
ده سال جشنواره فیلم فجر در یک قاب 8
ده سال جشنواره فیلم فجر در یک قاب 9
ده سال جشنواره فیلم فجر در یک قاب 10
ده سال جشنواره فیلم فجر در یک قاب 11
ده سال جشنواره فیلم فجر در یک قاب 12