شنبه 3 آذر 1403

دوران بزن در روی حقوقی و قضایی پایان یافته است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
دوران بزن در روی حقوقی و قضایی پایان یافته است

تهران - ایرنا - معاون رئیس قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر گفت: همانگونه که نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در عمل ثابت کردند «دوران بزن در روی نظامی» به پایان رسیده، قوه قضاییه نیز با استفاده از همه ظرفیت‌های قانونی و حقوقی داخلی و بین‌المللی به قلدرهای حاکم در واشنگتن ثابت خواهد کرد، «دوران بزن در روی حقوقی و قضایی» نیز پایان یافته است.

به گزارش روز شنبه ایرنا از ستاد حقوق بشر، علی باقری کنی درباره اینکه آیا تعرض دو جنگنده نظامی آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایران که در مسیر همیشگی تجاری در حال تردد بوده، طبیعی است یا نقض حقوق و مقررات بین‌الملل به شمار می آید، اظهار داشت: مسیرهای هوایی برای هواپیماهای غیرنظامی که به عنوان کریدور شناخته می‌شود در همه دنیا مشخص است؛ بنابراین نفس ورود جنگنده‌های فرماندهی تروریستی ارتش آمریکا (سنتکام) به حریم این کریدور، به معنای به مخاطره انداختن امنیت هوانوردی بین‌المللی است و نقض آشکار قواعد حقوق بین‌الملل محسوب می‌شود و تهدید آشکار حق حیات غیرنظامیان است؛ به همین دلیل در مراجع و مجامع بین‌المللی قابل پیگیری است.

وی با بیان اینکه هواپیما تابع کشور صاحب پرچم است و تعرض به آن نقض اصل حاکمیت و استقلال سیاسی کشور محسوب می‌شود و مسؤولیت بین‌المللی ناقض را به دنبال خواهد داشت، افزود: در حقوق بین‌الملل نه‌تنها نقض اصول و قواعد بین‌المللی، بلکه حتی تهدید به نقض آن هم جرم محسوب می‌شود بنابراین پیگیری تعرض به امنیت پرواز هواپیمای ایرانی و صیانت از جان مسافران آن و تأمین امنیت و آرامش آنها حق تردیدناپذیر جمهوری اسلامی است.

معاون رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: در حقوق بین‌الملل با تهدید به تعرض مانند تعرض برخورد می‌شود و کشور صاحب هواپیما برای رسیدگی قضایی به تعرض و تهدید به تعرض به هواپیما و مسافران آن صلاحیت دارد.

باقری کنی تصریح کرد: همه مسافران پرواز 1152 هواپیمایی ماهان اعم ایرانی و غیرایرانی می‌توانند علیه فرماندهی ترویستی ارتش آمریکا و نیز دیگر آمران، عاملان، مباشران و معاونان آن در محاکم ایرانی اقامه دعوا کنند و مدعی خسارت‌های معنوی و نیز صدمات جسمی ناشی از تعرض جنگنده‌های رژیم آمریکا باشند.

معاون رئیس قوه قضاییه درباره اینکه جمهوری اسلامی ایران چگونه می‌خواهد تعرض جنگنده‌های آمریکایی را پیگیری کند، اظهار داشت: یک مسیر حقوقی بین‌المللی از طریق ایکائو و متعاقبا دیوان بین‌المللی دادگستری وجود دارد. یک مسیر هم مسیر حقوقی قضایی داخلی است که طبق قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران از جمله قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه، قوه قضاییه هم شکایت هواپیمایی ماهان را رسیدگی می‌کند و هم شکایت مسافران این پرواز اعم از ایرانی و غیرایرانی را مورد رسیدگی قرار خواهد داد.

وی خاطرنشان کرد: همانگونه که قوه قضاییه با جدیت تعقیب قضایی دست‌اندرکاران جنایت ترور سردار سپهبد سلیمانی را ادامه خواهد داد، اجازه نخواهد داد حقوق اشخاص حقوقی و حقیقی ایرانی مخدوش شده و بازیچه قلدری های حاکمان کاخ سفید قرار گیرد.

به گزارش ایرنا، منابع خبری پنجشنبه شب گزارش دادند که دو فروند جنگنده آمریکایی برای هواپیمای مسافربری شرکت ماهان در آسمان سوریه ایجاد مزاحمت کردند که این اقدام موجب شد به برخی از مسافران این پرواز آسیب برسد.

«سید عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این مزاحمت گفت: «جزئیات این حادثه در دست بررسی است و پس از تکمیل اطلاعات، اقدامات لازم سیاسی و حقوقی به عمل خواهد آمد.»

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در عین حال در تماس مجید تخت‌روانچی سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان ملل متحد با گوترش دبیرکل آن سازمان صراحتا تأکید شده است که چنانچه هر حادثه‌ای در مسیر برگشت برای این هواپیما اتفاق افتد، جمهوری اسلامی ایران آمریکا را مسؤول آن خواهد شناخت. این پیام همچنین به سفیر سوئیس در تهران نیز داده شده است.»

نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد هم اعلام کرد علاوه بر گفت‌وگوی تلفنی «مجید تخت‌روانچی» سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد به زودی طی نامه‌ای به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل متحد مراتب اعتراض خود را از تهدید هواپیمای مسافربری ماهان اعلام می‌دارد.

همچنین لعیا جنیدی معاون حقوقی رئیس جمهوری نیز روز گذشته اعلام کرد: اقدامات صورت گرفته توسط جنگنده‌ها و ایجاد مزاحمت برای پرواز 1152 هواپیمایی ماهان موجب مسئولیت بین‌المللی دولت متبوع آن‌ها و قابلیت تعقیب حقوقی را از جمله در شورای ایکایو و دادگاه دادگستری بین‌المللی به دنبال خواهد داشت.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*