دولت روابط دیپلماتیک را کلید حل بحران ریزگردها کند / تداوم جولان ریزگردها یعنی تحمیل چندبرابری یارانه درمان به دولت
استاد دانشگاه و فعال محیط زیست گفت: با توجه به روابط دوستانه ایران با عراق و سوریه دولت بهتر است سریعتر در مهار ریزگردها تلاش کند؛ چرا که اگر این امر به تعویق بیفتد باید هزینه ای چندبرابری خرج یارانه درمان کند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ دکتر حسین آخانی استاد دانشگاه و فعال محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی... در رابطه با چرایی هجوم ریزگردها و دلائل تداوم این معضل گفت: بسیاری از اظهارات کارشناسی را بارها بنده و سایر همکارانم به تفصیل در رسانه های مختلف عنوان کرده ایم و اگر تشریح این اظهارات برای آگاهی بخشی مسئولان است که یقینا آنها به خوبی صورت مسئله و راه حل را میدانند اما من بنا دارم در این فرصت به یکی دو نکته اشاره کنم.
وی در ادامه گفت: در اواخر دولت آقای احمدی نژاد به تدریج مردم و مسئولان متوجه یک معضل دیگر شدند که در قواره غبار آلودگی هوا نمود پیدا کرد و ابتدا شهرهای مرزی استان های خوزستان، ایلام و کرمانشاه را فرا گرفت. برخی افراد که به این شهرها سفر کرده بودند می گفتند در عرض چند دقیقه تنفس در هوای آزاد لابلای دندان ها و حلق انسان پر از دانه های شن می شود. در این مدت تحقیق های شکسته بسته ای صورت گرفت و در نهایت منشا وقوع ریزگردها را شناسایی کردند.
آخانی در ادامه اظهاراتش خاطر نشان کرد: این معضل در کنار معضل اینوزژن یا همان وارونگی دما که در پاییز و زمستان اتفاق می افتد سبب شد که قانون گزاران قانونی جامعی را تدوین کنند و این قانون در نهایت در سال 96 تحت عنوان «قانون هوای پاک» به مجلس ارائه شد. بالاخره پس از کش و قوس هایی که در این رابطه صورت گرفت قانون هوای پاک تصویب شد. این قانون تمام آلاینده های هوا را مشمول نظر قرار داده بود یعنی از ریزگردها گرفته تا آلاینده هایی مانند خودروها و موتورسیکلت ها و مهم تر از همه کارخانجاتی که از طریق سوخت مازوت آلودگی هوا ایجاد می کردند.
وی در بحث دیگر تصریح کرد اما مشخصاً در ارتباط با آلودگی هوا در فصول گرم سال که به واسطه وزش باد در فصل بهار ریزگردها طغیان می کنند، تحقیقات نشان داد که استان خوزستان و استان ایلام و کرمانشاه بیشتر در معرض آلودگی ریزگردها قرار دارند و متاسفانه با تصریحی که بر نوع کانون گرد ها شده بود اما تاکنون هیچ اقدام خاصی در این رابطه در شهرها و استان های مورد اشاره صورت نگرفته است و از طرفی هر روز شرایط این شهرها و استان ها بدتر شده و شهرها و استان ها دیگری هم محل جولان ریزگردها قرار گرفته اند به گونه ای که ریز گردها از مرکز ایران هم فراتر رفته است و هر سال قدرتمند تر از سالهای گذشته عرض اندام می کند.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: جالب اینجاست که بیش از یک دهه از ظهور جدی ریزگردها در کشور می گذرد، تازه مسئولان در گفتگو های رسانه ای خود به کشف منشاء ریزگردها در بین سه کشور عراق ایران و سوریه اشاره کردهاند که البته کانون اصلی بین کشور سوریه و عراق است. این درحالیست که در همان تحقیقات اولیه و در تدوین قانون هوای پاک در بخش ریزگردها به منشا اصلی ایجاد ریزگردها که همان نقطه بین ایران و عراق و سوریه است اشاره شده است و حالا بعد از اینهمه سال دوستان چشم بسته غیب گفته اند!
وی در رابطه با علت اصلی ایجاد ریزگردها که از ابتدا به آن اشاره شده گفت: بیابان های فراوانی که در بین سه کشور یاد شده وجود دارد باعث وقوع این معضل شده که در زمان ارزان بودن نفت و مازوت با اتفاق نظری که بین کشورها وجود داشت، این بیابان ها مازوت مالچپاشی می شد که این اقدام به گونه ای سبب چسبیدن ریزگردها بهم میشد و از اوج گرفتن آنها جلوگیری میکرد. اما از تاریخی به بعد این اقدام به واسطه نبود همتی دیپلماتیک از بین رفت و ریزگردها به عنوان یکی از معضل های اساسی کشور هر روز ابعادی تازه به خود گرفت.
این کارشناس محیط زیست اضافه کرد: من می خواهم بگویم که در قانون پیشین کاملاً به این قضیه اشاره شده بود و کانون ریزگردها معلوم شده بود. در آن زمان متولیان و مسئولان محیط زیست مشخصاً به نبود همت دیپلماتیک و فقدان ارتباطی قدرتمند در این حوزه اشاره کرده بودند که شاید در دولتهای گذشته دو کشور عراق و سوریه با توجه به خط و ربط سیاسی آنها ایجاد این همت و همدلی دیپلماتیک برای حل این بحران واقعا مشکل بود اما الان با وجود روابط دوستانه ای که بین سه کشور ایران عراق و سوریه وجود دارد این امر می تواند در حل و فصل بحران ریزگردها منشا اثر شود. بنابراین از دولت سیزدهم انتظار میرود که به رغم اهمیت سلامت و آسودگی زندگی مردم که ریزگردها بشدت آن را به خطر انداخته در اسرع وقت این معضل را مرتفع کند. شما می بینید که هر روز برخی از شهرستان هایی مانند شهرستان های استان خوزستان از وجود و طغیان ریزگردها به حدی شرایطشان وخیم میشود که زندگی برایشان غیرممکن میشود.
آخانی در خاتمه اظهاراتش متذکر شد: دولت و سایر دستگاههای اجرایی و هر آنکس که در این زمینه کوچکترین مسئولیتی دارد اگر درست به موضوع نگاه کند خواهد دید که ریزگردها تنها در غبارآلودگی هوا خلاصه نمی شود که حالا مردم تحمل کنند یا نکنند بلکه این معضل تبعاتش را در آینده نشان می دهد که گذشته از ایجاد انواع بیماریها در آینده مهمترین نکته اش این است که دولت مجبور است هزینه سرسام آوری را در بخش درمان به یارانه سلامت اختصاص دهد. در این صورت شاید چندده برابر هزینه مهار ریز گردها خرج درمان سطحی و مقطعی مردم شود تازه معلوم نیست که این بلای نوظهور در دراز مدت چه اثرات سوءیی را بر روی ریه و دستگاه تنفسی افراد بجا خواهد گذاشت که در این وانفسای گرانی و کمبود دارو خود حکایت دیگری دارد.
انتهای پیام /