سه‌شنبه 6 آذر 1403

دو راهی اردوغان در FATF

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
دو راهی اردوغان در FATF

در سال 2014، دو ماه پس از شروع ریاست جمهوری آقای اردوغان، ترکیه از فهرست خاکستری خارج شد. دو روز قبل ترکیه مجددا وارد فهرست خاکستری شد آیا اردوغان و ترکیه می توانند خود را از این فهرست خارج کنند.

به گزارش اقتصادنیوز، طی سالهای اخیر کشور ایسلند به عنوان عضو اصلی گروه ویژه اقدام مالی به فهرست کشورهایی که مشمول پایش مضاعف هستند (فهرست موسوم به فهرست خاکستری) راه پیدا کرد. ایرادات موجود در نظام مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم ایسلند، در اکتبر 2019 اعلام و یک سال بعد یعنی در اکتبر 2020، ایسلند توانست از این فهرست خارج شود.

حال این اتفاق برای ترکیه، دیگر کشور عضو اصلی گروه ویژه اقدام مالی، رخ داده است. ترکیه در سال 1991 و کمی پس از تشکیل گروه ویژه، به عضویت این نهاد درآمد. همان سال شورای همکاری خلیج فارس نیز عضویت این گروه را پذیرفت و تا سال 2003 که روسیه عضو این گروه شد، کشور دیگری از این منطقه عضو گروه ویژه نشد. ترکیه عضو هیچ گروه منطقه ای زیر مجموعه گروه ویژه نیست و تنها جایگاه عضویت ناظر در گروه اوراسیا را دارا است.

هدف این نوشتار بررسی سابقه تعامل ترکیه با گروه ویژه است که می تواند در پیش بینی آینده نیز راهگشا باشد.

نظام مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم ترکیه در سال 2006 مورد ارزیابی قرار گرفت و نتیجه آن در فوریه 2007 منتشر شد که نتیجه مطلوبی نداشت. ترکیه در 11 توصیه (از جمله توصیه های کلیدی) از مجموع 49 توصیه، رتبه "عدم اجرا" را دریافت نمود.

طبق بیانیه فوریه 2010 و ذیل عنوان "ارتقای تطبیق جهانی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم"، ترکیه تعهد سطح بالای سیاسی داد که ایرادات مطروحه را رفع نماید. اگرچه تقسیم بندی فهرست کشورها در آن سالها تفاوت هایی با امروز داشت؛ لیکن می توان این فهرست را تا حدودی همان فهرست خاکستری دانست. موضوع در بیانیه های ژوئن و اکتبر 2010 نیز تکرار شد.

در فوریه 2011 زنگ خطر برای ترکیه به صدا درآمد و نام ترکیه به فهرست کشورهایی انتقال یافت که پیشرفت کافی نداشته اند. همین روند تا چندین بیانیه ادامه داشت. نهایتا" در بیانیه ژوئن 2012، گروه ویژه اعلام نمود در صورتیکه ترکیه تا اجلاس اکتبر 2012 اقدامات لازم را انجام ندهد، به فهرست کشورهایی که باید علیه آنها اقدام تقابلی اعمال شود (فهرست سیاه) منتقل خواهد شد.

در اکتبر 2012 گروه ویژه اعلام نمود در صورتیکه ترکیه اصلاحات مدنظر در حوزه مبارزه با تامین مالی تروریسم را انجام ندهد، به عنوان یک اقدام تقابلی، در 22 فوریه 2013 (روز اختتامیه اجلاس عمومی ماه فوریه) عضویت این کشور در گروه ویژه را تعلیق خواهد کرد. همچنین از کشورها خواسته شد متناسب با ریسک های ترکیه، اقدامات لازم را انجام دهند.

لیکن 7 روز قبل از تاریخ اعلام شده برای تعلیق عضویت ترکیه، این کشور قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم را تصویب نمود. لذا موضوع تعلیق منتفی گردید، هر چند کماکان ایراداتی باقی ماند. در ژوئن 2014 گروه ویژه اعلام نمود برنامه اقدام ترکیه تا حد زیادی اجرا شده و زمان ارزیابی حضوری فرا رسیده است و نهایتا" در اکتبر 2014 و بعد از هفت سال از زمان ارزیابی، ترکیه توانست از فهرست خاکستری خارج شود. 5 سال بعد در دسامبر 2019 مجددا" گزارش ارزیابی گروه ویژه اقدام مالی در خصوص ترکیه منتشر شد. در این گزارش ترکیه دو مورد عدم اجرای توصیه داشت (توصیه در مورد تامین مالی اشاعه و اشخاص سیاسی) و ده توصیه را تنها نسبتا" اجرا کرده بود. اما آنچه برای گروه ویژه به طور خاص نگران کننده بود، نتیجه ارزیابی کارامدی اجرای توصیه ها بود که مطلوب نبود. با این وجود طی نزدیک به دو سال بعد از آن نامی از ترکیه در بیانیه ها نبود که احتمالا" به دلیل شرایط کرونا و توقف در فرایند بازنگری ها بوده است. هرچند که اخیرا" مشخص شد در اکتبر 2021 ترکیه مجددا" تعهد سیاسی سطح بالا داده تا ایرادات شناسایی شده را رفع و کارآمدی خود را ارتقا دهد.

حال باید دید ترکیه کماکان رویکرد قبلی را پیش گرفته و طی برنامه چند ساله و طولانی تلاش خواهد کرد که از این فهرست خارج شود و یا با توجه آثار احتمالی این موضوع از جمله بر جذب سرمایه، همچون ایسلند اقدامات عاجل را انجام خواهد داد.

در سال 2014، دو ماه پس از شروع ریاست جمهوری آقای اردوغان، ترکیه از فهرست خاکستری خارج شد. رویکرد این بار ترکیه نیز بدون شک متاثر از از سیاست خواهد بود؛ هرچند با توجه به ایرادات فنی مطرح شده به ویژه در حوزه کارآمدی، حتی در صورتیکه ترکیه اراده سیاسی لازم را داشته باشد، مسیر راحتی را پیش رو نخواهد داشت.

همچنین بخوانید
دو راهی اردوغان در FATF 2