دو رقیب اقتصادی جهان به دنبال آشتی؟/ بلینکن به پکن رفت
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در حالی امروز وارد چین شد که مسائل حل نشده همچنان روابط بین واشنگتن و پکن را تهدید میکند.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در حالی امروز وارد چین شد که روابط بین دو کشور اندکی بهبود یافته اما همچنان مسائل حل نشده فی مابین، ثبات در روابط بین این دو قدرت جهانی را تهدید می کند.
خبر مرتبط طالبان علاقمند به روابط با چین / سرمایهگذاری چینی ها در افغانستانمعاون سیاسی ریاست الوزرای حکومت سرپرست طالبان در دیدار با سفیر افغانستان در چین، روابط این حکومت با پکن را مهم و به نفع هر 2 کشور توصیف کرد.
براساس این گزارش، وزیر امور خارجه آمریکا در سفر به چین ابتدا وارد شانگهای شد تا با مقامات و مسئولان تجاری این کشور دیدار کرده و سپس برای دیدار با وانگ یی همتای چینی خود در روز جمعه و دیدار احتمالی با شی جین پینگ رئیس جمهور چین، راهی پکن خواهد شد.
سفر امروز بلینکن به چین، در کنار گفتگوهای گروه های کاری در مورد موضوعاتی از جمله تجارت جهانی و ارتباطات نظامی، آخرین تماس در سطح عالی بین دو کشور است. اما واشنگتن و پکن پیشرفت اندکی در زمینه محدود کردن منابع مواد شیمیایی چین در تولید فنتانیل، موضوع استقلال تایوان داشته اند و تنش های بین دو کشور بر سر حمایت چین از روسیه در جنگ علیه اوکراین همچنان به قوت خود باقیست.
براساس این گزارش، در حالی که پیشرفت چشمگیر در جریان این بازدید غیرمحتمل است اما هر دو کشور خواستار خطوط باز ارتباطی برای پرهیز از سناریوهای ناخوشایند هستند.
در این گزارش آمده است بلینکن در این سفر، چین را برای توقف تامین تسلیحاتی روسیه در جنگ با اوکراین، تحت فشار قرار می دهد.
در همین حال چند روز پیش یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا بدون ذکر جزئیات بیشتر اظهار کرد واشنگتن برای برداشتن گام هایی علیه شرکت های چینی که به اعتقاد آنها امنیت آمریکا و اروپا را تهدید می کنند، آماده است.
همچنین در دولت آمریکا بحث های مقدماتی درمورد تحریم بانک های چینی به دلیل حمایت این کشور از روسیه در جنگ علیه اوکراین، صورت گرفته اما مقامات به رویترز گفتند که دولت هنوز برای انجام این کار طرحی ندارد.
این در حالی است که واشنگتن تاکنون برخی تحریم های بانک های اصلی چین را به دلیل تاثیراتی که ممکن است بر اقتصاد جهانی و روابط بین دو کشور داشته باشد، متوقف کرده است.
همچنین یک مقام وزارت امور خارجه چین در گفتگو با خبرگزاری شینهوا اظهار کرد از زمان دیدار بایدن با شی جین پینگ در نوامبر سال گذشته در سان فرانسیسکو، ارتباطات بین دو کشور نشان دهنده روند توقف کاهش ارتباطات و تثبیت آن است.
براساس این گزارش، سفر بلینکن به پکن در حالی صورت می گیرد که کنگره و سنای آمریکا در هفته جاری لایحه کمک 8 میلیارد دلاری به تایوان را تصویب کرد. جو بایدن نیز اعلام کرده که امروز این لایحه را امضا خواهد کرد ا روند اجرایی شدن آن آغاز شود. هدف از اختصاص این بودجه به تایوان، کمک به این کشور در مقابله با اقدامات چین در منطقه است.
از سویی دیگر این سفر در حالی انجام می شود که لایحه ممنوعیت یا واگذاری شبکه اجتماعی تیک تاک نیز به تصویب قانون گذاران و سناتورهای آمریکایی رسید. بر این اساس، سنای آمریکا به اتفاق آرا با 79 رای موافق در برابر 18 رای مخالف، به ممنوعیت فعالیت شبکه اجتماعی تیک تاک در خاک آمریکا در صورتی که مالک چینی آن از واگذاری این شبکه طی 9 ماه تا یک سال آینده خودداری کند، رای داد.
استفاده از شبکه اجتماعی تیک تاک باعث نگرانی زیادی در بین قانونگذاران آمریکایی شده و بیم آن می رود که شرکت چینی بایت دنس که مالک تیک تاک است، به اطلاعات میلیون ها کاربر آمریکایی دسترسی داشته باشد.
درگیری بین شرکت تیکتاک و دولت آمریکا به یک زمینه بینالمللی گسترده تبدیل شده است. این درگیری، به دلیل موارد مختلف از جمله حفظ حریم خصوصی، امنیت ملی و رقابت اقتصادی به وجود آمده است.
علاوه بر این، انجام این سفر در حالی است کمتر از یک ماه پیش لای چینگ ته رئیس جمهور جدید و قانونی تایوان کار خود را آغاز کرد. او نیز مانند رئیس جمهور قبلی مخالف اتحاد با چین و ادعای این کشور بر حاکمیت بر تایوان است. این موضوع نیز یکی از موضوعات بحث برانگیز و چالشی در روابط فی مابین پکن و واشنگتن است. واشنگتن ضمن آنکه بر اصل چین واحد تاکید دارد اما همچنان حامی کلیدی تایپه باقی مانده و همواره از این کشور در برابر چین حمایت می کند.
همچنین انتظار می رود بلینکن در این سفر در مورد موضوعات حقوق بشری از جمله رفتار دولت پکن با مسلمانان این کشور در منطقه شین جیانگ گفتگو کند.
در همین حال چند روز پیش تنها ساعاتی پس از گفتگوی وزاری دفاع آمریکا و چین، یک فروند هواپیمای گشت دریایی آمریکا بر فراز تنگه تایوان به پرواز درآمد.
دولت چین نیز در واکنش به پرواز این هواپیما بر فراز تنگه تایوان، بلافاصله چند فروند جت جنگی خود را برای تعقیب و رهگیری و اعلام هشدار علیه این هواپیما، بر فراز تنگه به پرواز در آورد.
تایوان از سال 1949 توسط دولت محلی اداره میشود، از آن زمان تایوان پرچم و برخی دیگر نشانههای جمهوری خلق چین را که در سرزمین اصلی چین وجود داشت، تا پیش از به قدرت رسیدن حزب کمونیست در چین حفظ کرده بود. پکن همواره این جزیره را بهعنوان بخشی جداییناپذیر از سرزمین مادری چین میداند و این موضع مورد حمایت بسیاری از کشورها از جمله روسیه است.
چین همواره ادعا میکند که تایوان باید تحت حاکمیت این کشور باشد و از سه سال گذشته تاکنون با انجام عملیاتهای نظامی در نزدیکی این جزیره تلاش کرده است تایوان را تحت سلطه خود درآورد، اما دولت تایوان همواره اعلام کرده است که خود حاکمیت مستقل دارد و مردم این کشور خود باید برای سرنوشتشان تصمیم بگیرند.
در همین حال پکن بارها از واشنگتن به عنوان بزرگترین تامین کننده تسلیحاتی تایوان خواسته تا به منظور کاهش تنش های فیمابین، از فروش و ارسال سلاح به این جزیره خودداری کند.
--> اخبار مرتبط- برنامه روسیه و چین برای ناتوان کردن ماهوارههای آمریکایی
- ورود محصولات ممنوع آمریکایی به چین / واشنگتن به دنبال جاسوس است؟
- حمله تند چین به آمریکا در آستانه سفر بلینکن
- افبیآی انگشت اتهام را به سوی پکن گرفت / نفوذ هکرهای چینی به زیرساختهای حیاتی آمریکا
- تحریمهای جدید واشنگتن علیه چین و بلاروس + جزئیات
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.