دو مقام ارشد آمریکا: روسیه از درخواست ضمانت دست کشیده
یک نشریه آمریکایی در گزارشی نوشت، دو مقام ارشد دولت بایدن در جلسهای محرمانه به کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفتهاند کهحصول توافق در مذاکرات وین نزدیک است.
به گزارش ایسنا، نشریه پولیتیکو در گزارشی درباره مذاکرات وین نوشت: دو مقام ارشد دولت جو بایدن روز پنجشنبه در جلسهای با قانونگذاران آمریکایی گفتند، مذاکرات بازگشت آمریکا به توافق هستهای در وین به بررسی مسائل آخر رسیده و روسیه از درخواست معافیت برای تحریمهای اعمال شده بر آن در پی جنگ اوکراین، عقب نشینی کرده است. دولت آمریکا و چند کشور اروپایی در پی حمله روسیه به اوکراین، تحریمهای گستردهای بر اشخاص ونهادهای روسی اعمال کردند. از این رو، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه از واشنگتن خواسته بود ضمانتی کتبی ارائه دهد که تحریمهای آن علیه روسیه، مانع همکاری اقتصادی - تجاری مسکو با تهران نخواهد شد. اگرچه او پس از دیدار با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در یک کنفرانس خبری تاکید کرد که خواستههای کرملین مانع احیای توافق هستهای نخواهد شد.
دور هشتم مذاکرات وین در پی تحولات مناسبات سیاسی بینالمللی و به گفته جوزپ بورل، هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام، «به دلیل عوامل خارجی» فعلا متوقف شده است. دولت آمریکا این درخواست روسیه را بی ربط با روند مذاکرات وین دانست. ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هم این هفته در یک کنفرانس خبری گفت که همکاریهای هستهای روسیه با ایران، شامل تحریمها نمیشود. پولیتیکو ادامه داد: طبق گفتههای سه نفر که یا در این جلسه بودهاند یا از مسائل مطرح شده در آن اطلاع داشتند، برِت مکگورک، معاونت شورای امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه و رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و مذاکرهکننده ارشد آمریکا در مذاکرات وین، در فضایی محرمانه با اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در این باره جلسه داشتند. این مقامات آمریکایی با روحیهای مثبت اظهار کردند که تلاش یک ساله دولت جو بایدن به زودی نتیجه خواهد داد، اگرچه تاکید کردند توافق احیا شده فعلا عملی نخواهد شد. در ادامه گزارش پولیتیکو آمده است: یک قانونگذار دموکرات که مانند بقیه این افراد میخواست نامش فاش نشود، محورهای این جلسه را خلاصه کرده و گفت، «حصول توافق نزدیک است، فقط منتظر ایرانند، روسیه از درخواست لغو [معافیت] از تحریم منصرف شده است.» این گزارش همچنین مطرح میکند: شورای امنیت ملی آمریکا از ارائه توضیحاتی درباره این جلسه خودداری کرد و وزارت امور خارجه آم پاسخی به درخواست توضیحاتی در این باره نداد.