یک‌شنبه 30 دی 1403

رئیس جمهور از «اوج گرفتن بورس» می‌گوید؛ سهامداران از «آب شدن داروندارشان»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
رئیس جمهور از «اوج گرفتن بورس» می‌گوید؛ سهامداران از «آب شدن داروندارشان»

هشت ماه است که خون به دل سهامداران بورس شده است و بسیاری 80 درصد در ضرر فرو رفته اند و شرمنده خانواده خود هستند. در این شرایط رئیس جمهور روز گذشته ادعا کرد که دولت وی بورس را به اوج رسانده است!

هشت ماه است که حال و روز سهامداران بورس و بازار سرمایه خوب نیست و تقریبا در اکثر روزها در این هشت ماه بازار قرمزپوش بوده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، در شرایطی که بازار از سقف خود حدود 80 درصد ریخته است اما رئیس جمهور روحانی سخنانی را روز گذشته 29 اردیبهشت درباره بازار سرمایه مطرح کرد که موجب تعجب همه سهامداران شد و حتی برخی به این صحبت ها دلشان را خوش کردند که مشاوران رئیس جمهور اطلاعات اشتباهی را درباره بازار سرمایه به او داده اند!

*س_رئیس جمهور درباره بازار سرمایه چه گفت؟_س*

حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت گفت: 60 درصد سهام عدالت را در همین دوران کرونا آزاد کردیم، بازار سرمایه را در همین دوران به اوج رساندیم، بازار سرمایه مخصوص عده‌ای از شرکت‌ها بود که در یک گوشه‌ای کار می‌کردند. بازار سرمایه‌ای که همه مردم حضور پیدا کنند، 5، 10 و 15 میلیون نفر در این بازار سرمایه فعال هستند، ما بازار سرمایه‌ای با این قدرت نداشتیم که اکنون بسیاری از پروژه‌های مهم و بزرگ را به جای بانک بازار سرمایه به میدان می‌آید.

وی ادامه داد: البته بازار سرمایه، فراز و نشیبی هم دارد و دولت فقط باید بازار سرمایه را یاری و کمک کند، و هیچ وقت در این بازار مداخله نمی‌کند، بازار سرمایه به دولت مربوط نیست چرا که یک بازار آزاد است و مربوط به شرکت‌ها و مردم است.

*س_سال گذشته در اردیبهشت ماه رئیس جمهور درباره بازار سرمایه چه گفت؟_س*

در 7 اردیبهشت 1399 حسن روحانی رئیس جمهوری در واکنش به صحبت‌های منتقدان درباره بالا رفتن شاخص بورس گفت: شما اگر ناراحت هستید، گوش نکنید و راهش این است که وفی آذانهم وقرا که در گوشتان یک پنبه بگذارید این حرفهای خوب را نشنوید. وی ادامه داد: بورس ما خوب شده عصبانی می‌شوند و می‌گویند در همه دنیا بورس برهم ریخته، چرا بورس ایران خوب است؟ این به خاطر تلاش همه شرکت‌ها فعالان اقتصادی و خوشبختانه عرضه کردن سهام شرکت‌های بزرگ هستند.

این صحبت ها در حالی است که در همان دوران بسیاری به رئیس جمهور هشدار داده بودند.

به عنوان نمونه دکتر محسن رضایی دبیر تشخیص مصلحت نظام در 14 اردیبهشت گفت: "برخی دولت‌ها در ایران، اقتصاد را الاکلنگی اداره کرده اند، به نحوی که کفه‌ای را روی زمین متوقف و کفه دیگر را تقویت کرده و بدین ترتیب، تعادل اقتصاد را به هم زده اند؛ یک بار به امید کاذب گشایش بین المللی و ورود سرمایه خارجی از ناحیه مذاکرات برجام، روی تولید و سرمایه ملی می‌نشینند و متوقفش می‌کنند و در آن سو با سد شدن مسیر نقدینگی به تولید، با هدف کنترل تورم، سرمایه ملی را با نرخ سود بالا در بانک‌ها حبس کرده، نظام بانکی را هوا می‌کنند. نتیجه این می‌شود که سیل نقدینگی سد بانک‌ها را شکسته، راهی بازار‌های سوداگری و سفته‌بازی چون طلا، ارز، مسکن و... می‌شود، تورم افسار می‌گسلد، ارزش پول ملی به سبب تضعیف تولید، تضعیف می‌شود و سیلی به صورت اقتصاد می‌خورد. سال 96 و 97 اینچنین شد. طی ماه های اخیر، با کاهش نرخ سود بانکی، بانک را هم به کفه تولید افزوده و زمینگیر می‌کنند تا کفه بورس به هوا رود و به سبب این موفقیت، برای خود کف می‌زنند؛ حال آنکه در حال تبدیل نقدینگی بدون پشتوانه به سرمایه بدون پشتوانه هستند. فرجام چنین روندی این است که نهایتا سرمایه تجمیع شده به بانک بازگشته و حجم نقدینگی را افزایش خواهد داد. باز، پس از مدتی سد این سرمایه انباشت شده که مابه‌ازایی در بخش واقعی ندارد، شکسته شده، وارد بازار سفته بازی مالی و دارایی خواهد شد و داستان کاهش ارزش پول ملی تکرار خواهد یافت".

*س_آیا دولت بورس را به اوج رساند؟ دلیل این کار چه بود؟_س*

فارغ از اینکه در ابتدا رئیس جمهور روحانی اعلام کرد که ما بورس را به اوج رساندیم و سپس در ادامه صحبت ها در تناقض با این موضوع اعلام کرد که دولت هیچ وقت در این بازار مداخله نمی‌کند، پرسش این است که آیا دولت بورس را به اوج رساند؟

پاسخ قطعا مثبت است! دولت برای به اوج رساندن بورس و کشاندن سرمایه های مردم به این بازار هدف خاصی را دنبال می کرد. هدفی که از آن می توان به تامین بخشی از کسری بودجه یاد کرد. فرهاد دژپسند وزیر اقتصادی طی مصاحبه ای در اسفند ماه سال گذشته گفت: امسال 500 هزار میلیارد تومان تجهیز منابع مالی از طریق بازار سرمایه انجام شد اما باید به صراحت بگویم که برخی به غلط این موضوع را منعکس کردند که دولت 500 هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه تامین مالی کرده که هرگز چنین چیزی درست نیست. این تجهیز مالی برای اقتصاد کشور از طریق بازار بدهی و بازار سهام برای همه بخش های دولتی، خصوصی و نهادهای عمومی مانند شهرداری ها صورت پذیرفت.

وی در بخش دیگری از این صحبت‌های خود گفت: تامین مالی دولت از بازار سهام در سال جاری (1399) کمی بیش از 30 هزار میلیارد تومان بوده است که آن هم در ماه‌های ابتدایی سال که بازار با رونق قابل توجه همراه بود، صورت پذیرفت. دژپسند افزود: دولت در بازار سرمایه دارایی فروخته و در مقابل آن وجوهی حاصل کرده که درآمد دولت از تمام روش‌ها در بازار سهام حدود 30 هزار میلیارد تومان بوده است.

بعد از آنکه دولت به خواسته خود که تامین بخشی از کسری بودجه بود رسید بورس را به حال خود رها کرد و در 19 مرداد ماه 99 کارش با بورس تمام شد.

در حالی ادعا می شود که دولت بورس را به اوج رسانده است که بسیاری از سهامداران هم اکنون در 80 درصد ضرر و زیان گرفتار شده اند و برندگان این بازی اول دولت و سپس کسانی بودند که رانت اطلاعاتی داشتند و پول های خود را از بورس به موقع بیرون کشیدند! این ریزش 80 درصدی از سقف هم گویا از دید رئیس جمهور اولا به اوج رسیدن بورس معنی می دهد و ثانیا یک فراز و نشیب ساده است!

باید به گوش روحانی رساند که آقای رئیس جمهور مردم به دعوت شما همه چیزشان را به بازار سرمایه سپردند و پول های خود را به جای سرمایه گذاری در سکه و دلار، در بورس سرمایه گذاری کردند. بسیاری وام ازدواج، خودرو، خانه و تمام دارایی خود را به دعوت شما به این بازار آوردند و هم اکنون شرمنده خانواده های خود هستند! حداقل مرهمی بر زخم سهامداران بورس نیستید دیگر به زخم آن ها نمک نپاشید. این یک فراز و نشیب ساده بازار نبود این سقوط سهمگین بود که بعد از هشت ماه همچنان ادامه دارد.